Aggasztóan hátraesett Magyarország az országok boldogságlistáján

-

Viszont úgy tűnik Észak-Európában nagyon boldog az élet, az első tíz helyen főképp itteni országokat találunk. Ezek közül is kiemelkedik Finnország, ami zsinórban ötödször nyerte el a világ leboldogabb országa címet.

Hogyan zajlik a mérés?

A felmérést immár tizedszer készítette el az ENSZ megbízásából a Gallup, és a világ körülbelül 150 országa vesz részt benne. Azokat a tényezőket vizsgálja, melyek általában boldogabb életet eredményeznek. Ezek közé tartozik az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások a nehézségek idején, a korrupció mértéke, valamint a közösségbe vetett bizalom.

Ezenkjvül egy közvélemény-kutatást is tartalmaz a jelentés, amiben arra kérték a résztvevő országok lakosait, hogy pontozzák saját életüket egy tízes skálán – a 0 a legrosszabb, a 10 pedig a legjobb adható pontszám. A többszörös győztes Finnországban idén átlagosan 7,8 pontot adtak a boldogságszintre, Új-Zélandon 7,2-t. Hét pontos átlag felett van Ausztria, Ausztrália, Írország, Németország és Kanada is.

Finn zászló
The happiest! | Fotó: Envato Elements

Finnország az első – nekünk a középmezőnyre futotta

Nem meglepő módon az a lista elején szinte csak észak-európai országokat találhatunk. Egészen pontosan ez a TOP 10 listája:

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Izland
  4. Svájc
  5. Hollandia
  6. Luxemburg
  7. Svédország
  8. Norvégia
  9. Izrael
  10. Új-Zéland

A TOP 20-ba került az Egyesült Államok (16.) és az Egyesült Királyság (17.) is. Magyarország összesen 8 helyet csúszott hátra tavaly óta, ezzel mindössze az 51. a világ országainak boldoglistáján, a közvélemény-kutatás átlaga pedig 6,08. 2020-ban még a 43. helyen álltunk.

Beszédes adat és aggodalomra ad okot, hogy a szomszédaink közül szomszédaink közül Ukrajna (98.) kivételével mindenki előttünk áll – a felmérés idején még nem zajlott háború az országban. Ausztria a 11., Szlovénia a 22., Románia a 28., Szlovákia a 35., míg Szerbia a 43 a listában. A V4-ek többi országa közül Csehország a 18., Lengyelország pedig a 48. helyen áll. Az utolsó, 146. helyre a tálib megszállás alatt álló Afganisztán került 2,4 pontos átlaggal.

Forrás: Szeretlek Magyarország, 444.hu

A kifinomult svéd luxus

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!