MA van advent második vasárnapja

-

Bronzvasárnap! A mai napon- a szokás szerint- a második gyertyát gyújtjuk.

Az advent jelentése

Az adventi időszak különleges időszaka az év végének. A keresztény vallásban Jézus eljövetelére való várakozás, mely egyúttal egy lelki felkészül. Négy nagyon fontos tulajdonság erősítését, megélését, a bennük való elmélyülést is jelenti az advent, amit a négy gyertya szimbolizál. A hit, a remény, az öröm és a szeretet. Mikor szenteste, mind a négy gyertya lángja melengeti szívünket, Jézus születése áldást hoz és egyesíti, erősíti bennünk ezeket az érzéseket. Általa eme alapvető erények tisztaságot, békét hoznak, s megünnepeljük a Megváltó megérkezését.

advent
Fotó: Pixabay

Az adventi időszak

A karácsony, azaz a szenteste előtti negyedik vasárnap indul. Ez egy elmélyülés, spirituális lelki épülés- melyet lépésről lépésre négy héten át kell követni. A négy erény- a négy gyertya- amolyan közvetítő kapcsolat a világhoz és egymáshoz. A gyertyáknak nem csak fizikailag van jelentősége és nem csak a hagyományok táplálják, hanem egyfajta megerősítése a lelki utunknak. Ezen kívül minden adventi héten érkezik hozzánk egy segítő, aki pozitívan támogat minket. Első héten Mihály Arkangyal, a másodikon Melkizédek Arkangyal, a harmadikon Metatron Arkangyal, a negyediken pedig Jézus.

Az első adventi koszorú

Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút a XIX. században. Ez leginkább az adventi koszorú elődje volt. Egy szekér kerekét díszítette fel úgy, hogy fenyőágakat és 24 darab gyertyát illesztett rá. A cél az volt, hogy minden egyes adventi napra jusson egy gyertya, és ahogy közeledett az ünnep, úgy gyújtotta meg egymás után az összeset.

gyertyák
Fotó: Pixabay Adventi gyertyák

A gyertyák színe fontos

Az adventi koszorún a négy gyertya- az adventi időszak négy hetét jelképezik.

Katolikus hagyományok szerint a gyertyák színeinek jelentősége van. Három gyertya színe lila, egy pedig rózsaszín. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. A gyertyákat vasárnaponként, vagy előző este gyújtják meg. A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.

Manapság már a színeknek nincs olyan nagy jelentősége. Amennyiben egyszínű gyertyákból áll az adventi koszorúnk, a harmadik megkülönböztetésére, egy egyszerű (rózsaszín) szalaggal különböztetik meg.

Az advent gyertyák jelentése és sorrendje:

Az első adventi gyertya: Ádámot és Évát jelképezi, illetve a hitet. Mivel Isten az első emberpárnak ígérte meg, a megváltást.

A második adventi gyertya: A második gyertya a reményt és a zsidóságot jelképezi. Ennek oka, hogy Isten megígérte a zsidó népnek, hogy a Messiás majdan közülük fog kikerülni.

A harmadik adventi gyertya: Jelentése az öröm. Szűz Máriát és egyben az örömöt jelképezi, mivel megszülte a Fiút.

A negyedik, utolsó adventi gyertya: Az utolsó gyertya a szeretetet jelképezi. Keresztelő Szent János- Jézus eljövetelét hirdette.

Szező: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Tobozszüret advent harmadik hétvégéjén

Opatija Európa egyik legszebben feldíszített adventi városa

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!