spot_imgspot_img
spot_img

Adele, az énekesnő, akire száz év múlva emlékezni fogunk

-

Article Top Ad (AdSense)

A világ egyik legsikeresebb zenei előadója 18 éves korában üstökösként tört be a zenei piacra, ahol fergeteges sikereket, de hatalmas hullámvölgyek várták.

Adele fantasztikus hatással van a modern zeneiparra. Dalaiban megjelenik az élethez való pozitív hozzáállása, a zene iránti szenvedélye és kreativitása. Személyisége ott van minden dalszövegében, ahogyan az őszinte és igazi női érzelmek is, amelyek miatt egyszerre sebezhető és imádnivaló.

Egy csillag első lépései

Adele Adele Laurie Blue Adkins néven született 1988. május 5-én Észak-Londonban egy munkásosztálybeli 18 éves anya és egy családját elhagyó apa gyermekeként. Édesanyja már kicsi korától arra biztatta az énekesnőt, hogy bátran feszegesse határait és fedezze fel kreatív oldalát. Adele négyéves kora óta megszállottja volt az érzelmes zenéknek, különösen Mary J. Blige, Lauryn Hill és Alicia Keys dalait imádta. Az igazi zenei „ébredés” azonban akkor következett be, amikor kapott egy gitárt, és egy second hand boltban felfedezte Etta James és Ella Fitzgerald lemezeit.

Adele, aki hatalmas Spice Girls rajongó volt, 14 évesen otthagyta az állami iskolát, hogy a BRIT előadóművészeti iskolába járjon, ahol olyan zenészek csiszolták mesterségeiket, mint Leona Lewis és Amy Winehouse. A BRIT-nél töltött idő alatt Adele három demót feltöltött a MySpace-oldalára – köztük első dalát, a „Hometown Glory”-t – amelyekre felfigyelt a londoni XL lemezkiadó. 18 évesen, és mindössze hat hónappal a diploma megszerzése után Adele aláírta elős lemezszerződését, és elkezdte fényes karrierjét.

Instant hírnév

2008. januárjában kiadta debütáló albumát, a 19-et, majd nem sokkal később elnyerte a tekintélyes Brit Critic’s Choice Award-ot. A lemez óriási sikert aratott az Egyesült Királyságban, és azonnal első helyre került a slágerlistákon. Az igazi nemzetközi áttörés akkor történt, amikor 2008. nyarán szerződést írt alá az amerikai Columbia kiadóval. 2008. őszén aztán egy sor esemény körejátszása segített Adele-nak megszerezni négy Grammy-jelölést: A Saturday Night Live című műsor akkor érte el legmagasabb nézettségét, amikor Adele is szerepelt benne. Debütáló albuma egyetlen nappal később, már az iTunes élére ugrott…. és közben véget ért a Grammy-szavazás. Mindennek eredményeképpen decemberre Adele megkapta az első Grammy-díját, majd további kettőt 2009 februárjában nyert meg, köztük a legjobb új előadó díjat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adele (@adele) által megosztott bejegyzés

Karrier végveszélyben

A 21 című album világkörüli promóciós turnéja elején Adele elvesztette a hangját. Ez minden énekes rémálma. Korábban soha nem volt gondja a hangjával, de az ominózus napon Párizsban elment a hangja. A kétségbeesett énekes másnap Londonba repült, ahol akut gégegyulladást diagnosztizáltak nála. A probléma súlyosbodott, amikor az orvosok polipot fedeztek fel Adele egyik hangszálán. Adele-t meg kellettt operálni. Első albuma sikere után kénytelen volt lemondani minden fellépését.

A nagy visszatérés

A betegség azonban nem tudta megállítani. 2012. februárjában Adele hat Grammy-díjat söpört be a 21 című következő albumáért, ezzel Beyoncéval holtversenyben övé az egyetlen este alatt elnyert legtöbb díj címe. Ezután bekerült a Time 100 legbefolyásosabb embere közé. Még ugyanebben az évben megszületett az azonos című James Bond filmhez írt Skyfall című dal, amely elnyerte A legjobb eredeti betétdalnak járó Oscar- és Golden Globe-díjakat. 2015-ben megjelent a harmadik stúdióalbum, a 25, amely az év legkelendőbb albuma lett, és sorra döntötte az eladási rekordokat.

A 2012 úgy tűnik fontos évszám Adele életében: októberben megszületett kisfia Angelo Simon Koneckitől, akivel aztán 2019-ben végleg elváltak útjaik.

Az ezt követő években nagy zsivaj volt Adele körül: a 25 után, amely többszörösen az Év albuma lett és amelyért ismét egy Grammy-díj járt, 2021-ben megszületett negyedik album, a 30, amely újra világsiker lett, és a szakma minden elismerését és persze az összes díjat elnyerte. 2023. februárjában hét Grammy-jelölést kapott, és az Easy on me című dalával megszerezte A legjobb szóló popénekes teljesítményért járó Grammy-díjat.

Adele mindössze 35 éves, de már legendának számít, és ő az az énekes, akire száz év múlva is biztosan emlékezni fog a világ.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!