spot_imgspot_img
spot_img

Abortusztérkép: hol vannak a legjobban megnyirbálva a nők abortuszhoz való joga?

-

Article Top Ad (AdSense)

Érdemes vetni egy pillantást a világ legszigorúbb abortusztörvényeire. Sok más országhoz képest Magyarországon kimondottan jó a helyzet.

Hazánkban utoljára 2022. szeptember 15-én csorbult a nők abortuszhoz való joga, mikor kötelezően előírták szívhang meghallgatását, amit mi is írtunk.

A Terhességmegszakítási tájékoztató szerint Magyarországon a terhesség megszakítására meghatározott indokkal kerülhet sor, amelyek a következőek:

  • a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
  • a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
  • a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
  • a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.

Ezt most érdemes az eszünkbe vésni, mert ami eztán jön, az brutális lesz. Kezdésnek érdemes mindjárt fel is idézni a nyárin történt eseményeket Amerikában a Legfelsőbb Bíróság június 24-én, alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot. Ezzel az Amerikai Egyesült Államok 50 államának megközelítőleg a felében ezután illegális lehet az abortusz, holott több államban már most is van erre vonatkozó jogszabály. Erről szintünk írtunk bővebben.

Már ez is elég sokkoló, de korántsem a jéghegy a csúcsa, mint azt látni fogod.

fotó: flickr

Vessünk egy pillantást a világ legszigorúbb abortusztörvényeire:

A Reproduktív Jogok Központja szerint 16 olyan ország van, ahol abszolút tilos az abortusz, ezen a listán Egyiptom, Irak, a Fülöp-szigetek, Laosz, Szenegál, Nicaragua, Salvador, Honduras, Haiti és a Dominikai Köztársaság szerepel.

Körülbelül három tucat ország van, ami ugyan engedélyezi, de csak abban az esetben, ha veszélyezteti az anya életét. A listán Nigéria, Brazília, Mexikó, Venezuela, Irán, Afganisztán és Mianmar szerepel.

Lengyelország 2021 januárjában életbe léptette azt az alkotmánybírósági határozatot, amely megtiltja a magzati rendellenességek miatt végzett abortuszt, megtiltva a terhesség megszakításának legáltalánosabb jogalapját a túlnyomórészt katolikus országban.

El Salvador élen jár a világ legszigorúbb abortusztörvényeivel, mivel az eljárást kivétel nélkül betiltották 1998 óta. A nem biztonságos abortusz súlyos közegészségügyi probléma, és az anyai halálozás második közvetlen oka El Salvadorban. Az abortusz miatt letartóztatott lányok egy része még tízéves. Igen, börtön jár nekik. Az 1998. április 20-án megszületett az új Büntető Törvénykönyv, szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az, akin abortusz alá veti magát.

Máltán is megtagadják a nőktől az abortuszhoz való jogot, még akkor is, ha életük veszélyben van. Az Európai Unió egyetlen tagállamaként teljesen betiltja az eljárást. Az abortuszt elkövető nők három év börtönbüntetésre számíthatnak.

fotó: flickr

Szenegál is tiltja az abortuszt, de az orvosi etikai kódex megengedi, amennyiben három orvos egyetért abban, ha egy nő életének megmentéséhez szükséges. Egy 2014-es tanulmány kimutatta: a szabályok arra kényszerítik a nőket, hogy illegális abortuszt hajtsanak végre, és végső megoldásként végezzenek a saját csecsemőjükkel.

Az Egyesült Arab Emírségekben az abortusz illegális, kivéve, ha a terhesség veszélyezteti a nő életét, vagy ha bizonyíték van arra, hogy a baba nem éli túl. A nők akár egy év börtönt és súlyos pénzbírságot is kaphatnak. A vetélés miatt kórházi kezelést kérő nőket is megvádolhatják abortusszal.

Az abortuszellenes törvények a Fülöp-szigeteken a spanyol gyarmat idejéből származnak. Az abortusz több mint egy évszázada tilos. Évente körülbelül 1000 filippínó nő hal meg komplikációk következtében. Spanyolország azon több mint azon 50 ország között van, amelyek az elmúlt negyedszázadban liberalizálták az abortusztörvényeket. Rajtuk kívül akadnak más fejlődő országok is:

Chile 2017-ben véget vetett a csaknem 30 éves általános tilalomnak, és most lehetővé teszi a beavatkozást nemi erőszak esetén, vagy ha az anya vagy a baba élete veszélyben van.

Írországban 2018-ban vált legálissá az abortusz, sok vita és egy alkotmányos tilalmat felülbíráló népszavazást követően. A következő évben liberalizálódott Észak-Írország, amely az Egyesült Királyság egyetlen része volt, amely még mindig kitartott. Az Egyesült Királyság 1967-es parlamenti törvényével legalizálta az abortuszt.

Mikor látja már be a világ, milyen hatással van a nők életére az abortuszhoz való joguk csorbítása?

Nem tudok nem arra gondolni, A szolgálólány meséjének Gileádja egyre inkább a küszöbön van. Csak még nem tartunk ott, hogy „legálisan” erőszakolnak meg nőket. De elég nagy erőszak az a testükre és a lelkükre nézve is, hogy sok helyen nem dönthetnek a testükről. Ezzel csak azt érik el az országok, hogy felvirágzik az abortuszturizmus (erről idekattintva olvashatsz), vagy a nők saját magukon végeznek abortuszt, ami nem mindig áll meg egy pirula beszedésében, ha erre nincs lehetőségük.

fotó: flickr

Vállfával, fémrúddal és más hasonló eszközök segítségével igyekszenek a méhükből eltávolítani a magzatot. El Salvadorban, szappanos vízzel és maró folyadékokkal (például akkumulátorsavat) végeznek beöntést. Arra kényszerítik a nőket, akik inkább vállalják, hogy kárt tesznek magukban, mintsem megszüljék a nem kívánt vagy beteg gyermeket. Mások pedig titkos klinikákat (kétes rendelőket, kétes higiéniai körülményekkel) keresnek fel, ahol kevés is elég lehet a fertőzéshez, amibe bele is halhatnak. Egyszerűen siralmas, hogy a szabadságért vagy éppen a biztonságért kénytelenek egyesek vállalni ezeket a kockázatokat, néhányan pedig kétségbeesésükben megölik a gyermeküket. El se kellene jutniuk idáig, ha egy haladó szellemű, megengedő, értelmileg és érzelmileg fejlett országban élnének, de sajnos ez is újra meg újra megtörténik. De el tudod képzelni, mit érezhet az, aki ilyen lépésre szánja el magát vagy, hogy saját magán végez beavatkozást?

Szóval még hány gyereknek, és nőnek kell meghalnia? Hány nő életét kell még tönkretenni ahhoz, hogy élhessenek az alapvető emberei jogaikkal és ők dönthessenek a testükről? Bárcsak ne tűnne olyan távolinak az a jövő, mikor a nők szabadon rendelkezhetnek a testük felett.

forrás: aljazeera

Karrier vagy gyerek? Egyáltalán kell választani? – A pszichológus válaszol

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!