spot_imgspot_img
spot_img

A ZONGORA NAPJA

-

Article Top Ad (AdSense)
Március 29-én ünnepeljük a Piano Day-t! A zongora világnapját! Ennek kapcsán érdekes koncerteken lehet részt venni hazánkban is. De valójában milyen hangszer is a zongora? Mi kerülhet egy zongorán 600 millió forintba? Melyek a legkülönlegesebb darabok? A zongora nap kapcsán megtudhatjátok!
Fotó: Pixabay

Ki keltette életre a zongora napot

Nils Frahm, a világ egyik leghíresebb zongoristája, és David Klavins világhírű zongorakészítő, közös álma a zongoranap, melynek bölcsőjét kettejük barátsága és a zongora iránti szeretet alapozott meg.
Nils Frahm „Miért van szüksége a világnak a zongora napjára? Nagyon sok ok miatt. De leginkább azért, mert sosem árt ünnepelni a zongorát és mindazt, ami körbeveszi: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongoraépítőket, a hangolókat, a szállítókat és a legfontosabbakat, a hallgatókat”
Fotó: Pixabay Zongora
A zongora napját immáron 8. éve ünnepeljük világszerte. Hazánkba kicsit később kezdődött ez az ünnep, Magyarországon 6. éve tartjuk. A dátum- abszolút nem véletlen, mivel zongora billentyűinek száma 88, így a zongoranapot, az év 88. napjára tették annak idején. Hazánkban először 2017-ben valósult meg az esemény- Vághy Tamás szervezésében. Azóta is nagyszabású programsorozattal kedveskednek ezen a napon mindazoknak, akik szeretik, képviselik a zongorát. Óriási élményt jelent, mely elringatja az embereket a billentyűk által alkotott dallamok hullámzásával, megadva ezzel a zenei táplálékot lelkünknek.
vaghy: A klasszikusan képzett zongorista-zeneszerző. Vághy Tamás csak néhány éve tárja nagyobb nyilvánosság elé egyedi komponálásait. vaghy-ként kiadott szerzeményeiben, természetesen a zongoráé a főszerep, amit modern elektronikus effektekkel erősíti fel. Roppant érdekes stílusával, a kortárs zongorázás egyik fantasztikus alakja.
Fotó: Flickr

Mi is a zongora

Persze szinte mindenki ismeri ezt a hangszert, de hogyan lehet meghatározni. Nos a zongora billentyűs, polifon (többszólamú), húros hangszer. A billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. Hangképzése mechanikus, alapszintű kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. Népszerűségének oka az is, hogy egy játékos több szólamot képes egyidejűleg megszólaltatni rajta, így zenekari vagy kórusműveket, de akár operákat is könnyen előadhatunk segítségével. Viszonylag egyszerűen játszhatók el rajta különféle műfajok, a komolyzenétől, a dzsesszen át, egészen akár a boogie-woogie színes dallamvilágáig. Ilyen szempontból a zeneszerzők és karmesterek fontos segédeszköze. Ugyanakkor hangolásának szükségszerűen kompromisszumos mivolta nem mindig teszi lehetővé a tiszta intonációt. Érdekesség, hogy sokan ezért nem is tekintették teljes értékű hangszernek, például Kodály Zoltán sem.
Barczafalvi Szabó Dávid alkotta meg a „zongora” szót. A zeneszerszám hangzásából indult ki- és a zeng, zsong szóból (esetleg a zong, zonog tájszóból), valamint feltehetően, az orgona szó együttes hangzásából találta ki a zongora szót.
Fotó: Pixabay

A világ legdrágább zongorái

New Yorkban tárolja a világ- minden bizonnyal- a legdrágább darabjait. A vállalkozás kézzel készíti az egyedi hangszereket, melyek eladásuk pillanatáig különleges biztonsági rendszerrel ellátott trezorban pihennek. Bejutni sem lehet egyszerűen, csakis egy-két fős kísérővel, és csakis azokat engedik be, akik vagy zongorista művészek, vagy ha az előzetes ellenőrzés során kiderül, hogy tényleg komoly szándékkal érkeznek. Az itt található zongorák 600 ezer dollártól elérhetőek.
A CRYSTAL PIANO3.220.000 dollár. Egy teljesen átlátszó kristályokból készült különleges darab, aminek nincs párja a világon.
John Lennon Steinway Z zongorája, 2,1 millió dollár. Az 1970-es Steinway Model Z zongoráján komponálta és vette fel John Lennon az Imagine című számát. Egy 2000-es aukción George Michael vette meg a zongorát 2,1 millió dollárért.
Fotó: wikipédia

A leghíresebb magyar zongora

Az egyedi magyar zongorát Zengafons Kft. gyártotta. Az Új Széchenyi Terv segítségével, megalkották a  Bogányi-zongorát. A kormány 2015. áprilisában, tíz Bogányi-zongorát vásárolt a magyar állam részére, amelyre az Emmy 764 millió forintot fordított, tavaly pedig az Operettszínházon keresztül érkezett állami megrendelés újabb 10 darabra, összesen 602 millióért. A Bogányi-zongora nem csak egy új hangszer, egyediségét az elkészítésekor használt anyagoknak köszönheti, amelyek meghatározzák a zongorából előcsalogatható hangzást is.

A zongora világnapja – 2022. Hungary

A Zongora Napjának, illetve a 2022-es koncertjének az A38 Hajó ad otthont. Bemutatkoznak kortárs magyar zongoristák, és tanúi lehetünk a zongora által ihletett melódiáknak. Fellépnek konkoi, a Wave of Sound: orchestra, a minimalism című új lemezét bemutató Vághy, valamint a Csehországból érkező badfocus is.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Itáliai mesék és legendás magyar zeneszerzők

Sándor Szabolcs – A zene mindenkié, de a zenei pálya csak a kitartóké lehet!

Hatalmas díjat nyert a Magyar Zene Háza Cannes-ban

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!