A wellness új trendjei, melyekért mindenki odalesz 2023-ban

-

Az elmúlt néhány évben a jól-lét és az egészséges életvitel mindannyiunk számára sokkal fontosabb és nagyobb jelentőséget kapott. A következő években a megelőzés játszik majd főszerepet abban, hogy milyen döntéseket hozunk, és milyen wellness élményekre vágyunk.

Már nem hagyjuk figyelmen kívül testünk jelzéseit vagy rossz rutinjainkat, a viselkedésünk megváltoztatására irányuló pozitív döntések meghozatala napirendünk élére kerül. A 2022-es események és kutatások alapján úgy fest, egyre nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra, a táplálékkiegészítőkre és az alternatív gyógymódokra, megnőtt az érdeklődés az alvás minősége és a szervezet immunrendszerének egészsége iránt, ahogy a mentális egészség gyógyító terápiákon keresztül történő támogatására is – akár meditációk, akár szervezett hétvégi elvonulások formájában.

Mentális egészség

Az elmúlt évek stresszhatásait követően tudatosabbá váltunk lelki egészségünk támogatásában és ápolásában. Egyre többünknek fontos a mentális egészség, amiért hajlandók vagyunk tenni is, ahogy felértékelődnek az emberi kapcsolataink, így azok megőrzése és javítása is. A korábbi évekhez képest lényesen jobban megfontoljuk, hogyan töltjük az időnket. Nem újdonság, hogy a fizikai aktivitás vagy a testünkről és elménkről való gondoskodásra fordított idő segít lelkileg jobban érezni magunkat. A testmozgás a legnépszerűbb és legelérhetőbb elfoglaltság, amelyről mindenki tudja, hogy közvetlen pozitív összefüggésben áll a mentális egészséggel. A mentális egészségügyi problémákkal kapcsolatban már kevesebb a tabu, egyre többször és többen beszélünk róluk, választ és megoldást keresünk például a kiégésre.

Testi immunitás

Sokan közülünk tudatosan gondoskodunk testünk immunrendszeréről, tisztában vagyunk erősségeivel, tudjuk hogyan kell támogatnunk, hogy megvédjen bennünket. Rájöttünk: rajtunk múlik, hogy folyamatosan vigyázzunk rá, frissítsük és jól tartsuk. Az immunitás támogatásának és növelésének legnépszerűbb trendjei a nyirokelvezetés, az időszakos böjt, az infraszaunák és az olyan alternatív terápiák, mint az akupunktúra, a táplálékkiegészítők és a szuperételek. A hangsúly a hosszú élettartamon és a kiegyensúlyozott életmódon és a helyes rutinokon van, amelyek támogatják a folyamatos vitalitást és a betegségek megakadályozását.

Alternatív terápiák

Óriási érdeklődést tapasztalhatunk az alternatív gyógyító terápiák – hangfürdők, kristály- és egyéb energiagyógyító technikák, az Ayurveda és a gyógyító terápiák, például a meditáció és az akupunktúra iránt. Mindezek a terápiák kiegyensúlyozzák a csakrákat és fokozzák a belső békét, támogatva az egyensúlyt és a harmóniát testi energiánkban. Egyre erősebb érdeklődés mutatkozik a légzési technikák elsajátítása iránt akár irányított meditációk csoportos foglalkozásokon,  akár személyre szabott elvonuláson. Felismertük a légzés kulcsfontosságú szerepét az egészségben, és azt, hogy a légzésre való újbóli összpontosítás fontos és hasznos gyakorlat, amely támogatja a test és a lélek ellazult állapotát. Az előnyök hatalmasak: az alacsonyabb és stabil vérnyomás, a testi funkciók és az emberi kapcsolatatink jobban működnek általa.

Az alvás minősége

Mára tudományosan bizonyított tény, hogy az alvás a wellnessközpontú egészséges életmód egyik legfontosabb része. Az alvási munka egyre növekvő tendencia, amely a meditációra, a relaxációs gyakorlatokra és a terápiás gyógyító munkára fókuszál. Ezek az élmények sokféle alternatív terápiát jelenthetnek, különböző tevékenységek és terápiák vannak, amelyek segíthetnek a rossz alvási ciklus feloldásában.

wellness-trendek
Fotó: Yuliya Kokosha/envato.elements.com

Növényi alapú étrend

A környezeti aggodalmak és a megelőző egészségügyi intézkedések ösztönzik a növényi alapú étrend folyamatos növekedését, amely az elmúlt néhány évben tapasztalt folyamatos növekedéshez képest mára jelentős mértékben érvényesülni látszik. A vegetarianizmus és veganizmus az egészséges életmód pozitív változásának minimális követelményének számít – és talán ezért is a wellness rendszer egyik alappillére.

A növényi alapú étrendre való egyre nagyobb hangsúly az otthonokban is változásokhoz vezet. A konyhákat úgy alakítják át, hogy fenntartsák az egészséges szokásokat, például a növények és gyógynövények termesztését, a természetes környezetbarát tisztítószerek már természetes választásnak számítanak, és a csomagolások fenntarthatóságára éppúgy nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint a benne lévő termékekre. Ezek manapság a vásárlási döntések fontos tényezői. Egyre többen tisztában vagyunk azzal, hogy a ruha és az élelmiszer hatással van a jól-létünkre és a világra, amelyben élünk. A használtruha divat az így gondolkozó fogyasztók első számú választása, amely által csökkenti tudjuk a pazarlást és megállíthatjuk az egy kattintással történő vásárlást.

Arc wellness

Az arc wellness pontosan az, aminek értelmezzük: jóga az arcnak, vagyis arcjóga gyakorlatok az arcizmok tónusának javítására, amely természetes és egészséges módszer szépségünk megőrzésére.

Egyéni wellness utazások

Ha komolyan vesszük egészségünket, az az egyéni wellness utazások felfutását eredményezi. Ahogy a lélek és a test egészsége egyre jobban előtérbe kerül, ahelyett, hogy barátaink kollektív döntésére várnának, a saját igényeinket helyezzük előtérbe, és egyedül is részt veszünk különböző wellness utazásokon és programokban.

Digitális Detox

Egyre többen keressük azt az élményt, amikor eltehetjük a függőséget okozó telefonjainkat és tabletjeinket, és választunk helyette inkább egy wellness élményt. A technológiától való elszakadásnak számos pszichológiai előnye lehet, mert megtöri azt a függőséget okozó viselkedési ciklust, amelyet az alkalmazás-algoritmusok megpróbálnak beágyazni a mi ciklusainkba.

2022-ben is már egyre több ember hozza meg tudatosabban a döntéseit, és figyelembe veszi a bolygó egészségét, lényegesen többet törődik a környezettel és saját egészségének támogatásával. Ezek azok a szempontok, amelyeket reméljük minél többen vesznek majd figyelembe hazánkban is.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!