spot_imgspot_img
spot_img

A világ vakcina lázban ég

-

Article Top Ad (AdSense)

Bár sok az ellentmondó hír, de a kompetens szakemberek nyilatkozataiból, azért  érdemes tájékozódni. Összeszedtük az elmúlt hét fontosabb információt a témában.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint, a jelen helyzetben, rendkívül fontos az oltás.

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez nagyon-nagyon lényeges kérdés. A hírek szerint még nem áll rendelkezésre olyan koronavírus elleni védőoltás, amit csak egyszer kellene beadni. A teljes védettség egyenlőre, több lépésben érhető el. Jelenleg 6-7 vakcina áll klinikai vizsgálat alatt, így ha ezeket a fázisokat nézzük, kell még néhány hónap mire ezek is rendelkezésre állnak. A Pfizer vakcinája már elérhető az országban, és nemsokára a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is megérkezik. Ezek az oltóanyagok, már megfelelő hatékonyságú védelmet adnak a az új koronavírus mutációval szemben is. Az sajnos várható, hogy lesznek még mutációk, viszont a már rendelkezésre álló vakcinákból, sokkal gyorsabban fejleszthető ellenanyag.” – mondta Jakab Ferenc virológus az ATV-ben.

Az oltás folyamatos

Az operatív törzs jelentése szerint hazánkban nincs influenzajárvány, és megnyugtató ütemben, hetente érkeznek a koronavírus-vakcinából szállítmányok, illetve elmondták, hogy egy felolvasztott vakcina 120 órán keresztül használható fel. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem változott a veszélyeztetettséget jelentő krónikus alapbetegségek köre, így a szív- és érrendszeri és a daganatos betegeknek kell különösen vigyázniuk kell magukra. Az oltás már elkezdődött, az ország egészségügyi dolgozóinak koronavírus elleni oltása folyamatos, az információk alapján már 21 000 dolgozó kapta meg a vakcinát. A városi kórházakat is bevonják az oltópontok közé, és tervezik a háziorvosok bevonását is a vakcina beadásába. A szociális intézmények lakói is fontos részét jelentik az oltástérképnek, nekik nem kell sehová sem menniük, mobil oltópontokon kapják meg a koronavírus-védőoltást.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban 479 embernek már be is adták a Pfizer vakcináját és ezzel együtt a az ország négy legnagyobb bentlakásos intézetében is elkezdődött az oltás. – hangzott el az M1 televízió csatorna csütörtöki Híradójában.

A Dél-pesti Centrumkórházban is nagy erőfeszítésekkel oltanak, sőt nemcsak a saját dolgozóikat, hanem a környező intézmények munkavállalóit is beoltották már, az infostart.hu hírei szerint. Az oltás után 20-30 percig megfigyelés alatt tartják az embereket, de eddig semmilyen rendellenesség nem fordult elő.

A Moderna is zöld utat kapott

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint, szerdától forgalomba hozható az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyaga. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga is rendelkezésre áll. A szakemberek most azt remélik, hogy engedélyeztetése legalább olyan gyorsan fog megtörténni, mint a Moderna esetében. Az Európai Bizottság ezen kívül 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal. Az újabb vakcina szállítmány 2021 második negyedévétől elérhetővé válik az Európai Unió tagállamai számára, ez által 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának válik lehetővé az oltás. Ez vélhetően komoly előrelépést ad a védekezésben, és lehetőséget nyújt az Unióban a járvány leküzdésére.

Oroszországban magas az új fertőzöttek száma

Mindeközben Oroszországban a járványhelyzet terjedési mutatója másodszor esett 0,9-es érték alá. A szövetségi operatív járványtörzs adataiból kiderült, hogy május 19-én mértek ennyire alacsony adatokat. Ettől függetlenül a számok még mindig elég szomorúan alakulnak, hiszen Oroszországban egy nap alatt – kedden – 24 217 új fertőzöttet regisztráltak, és 445-en lettek áldozatai a vírusnak.

Kínában már milliókat oltottak be

A legfrissebb hírek szerint akármelyik koronavírus-mutáns ellen megfelelő hatékonysággal bír a kínai koronavírus-oltás. A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó Kínában engedélyezett vakcinájának klinikai tesztjei során megállapították, hogy az inaktivált vírust tartalmazó szer 79 százalékos hatásossággal bír, ezért a kínai gyógyszerészeti felügyelet december 30-án kiadta az oltóanyag feltételes piaci engedélyét. A fertőzés veszélyének fokozottabban kitett régiókban 4,5 millió dózist adtak be az embereknek a Sinopharm piaci engedéllyel rendelkező vakcinájából. Ettől függetlenül egy júliusban indított extra védelmi program keretében három kínai fejlesztésű oltóanyagot is alkalmaztak a lakosságon. A koronavírus új variánsából egy teljesen elszigetelt esetet jelentettek csak be, melyet az Egyesült Királyságból hazatérő kínai nő tesztelésénél állapítottak meg, ezért december 24-étől leállították az Egyesült Királyságból érkező járatokat. Magát a járványt Kínában sikerült ugyan megfékezni még tavaly áprilisban, de a minduntalan felbukkanó fertőzések nem adnak okot a pozitív gondolkodásra. Különböző tartományok különböző besorolásokat kaptak, és a küzdelem folyamatos. A hatóságok és a járványügyi intézkedések központi kérdése jelenleg a február 12-én megtartandó holdújév, Kína legfontosabb ünnepe áll, mivel ebben az időszakban mindenki a rokonaival tölti az ünnepet. Ez minimum 100 millió ember közlekedését jelenti, és ekkora létszámú népességmozgás esetén óhatatlan, és teljes mértékkel kikerülhetetlen a vírus drasztikus terjedése. Ennek okán a hatóságok célja a leginkább érintettek, vagyis a közlekedésben és infrastruktúrában dolgozók beoltása, ami körülbelül 50 millió embert jelent.

 

(forrás: infostart.hu, info rádió, ATV, M1 Híradó )

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!