spot_imgspot_img
spot_img

A világ legszerethetőbb színésze – 59 éves lett Keanu Reeves

-

Article Top Ad (AdSense)

Manapság nehéz olyan felkapott sztárt találni, mint amilyen Keanu Reeves. Az internetes mémkultúra állandó szereplője közismerten kedves figura, aki mentes mindennemű sztárallűrtől. Metrón utazik, szállodákban lakik, ha kell, ő maga segít a forgatási eszközöket cipelni a stábtagoknak, de nemrégiben arra is volt példa, hogy egy gyanútlan angol pár esküvőjére toppant be. Egy biztos: az öregedésre képtelen színészt az online tér imádja, népszerűsége pedig nagyobb, mint valaha. Eddigi élete nem volt mentes a különböző tragédiáktól, Reeves azonban sosem adta fel, és a munkájába menekülve tudott minden elé kerülő akadályon felülkerekedni.

Kép: flickr

Keanu Reeves, az olvasztótégely

Tudjuk róla, hogy különleges figura, ez pedig már a származásán is megmutatkozik. Libanonban született, angol anya és kanadai-hawaii apa gyermekeként, így leginkább úgy hivatkoznak rá, mint angol-kanadai színművészre. Geológus végzettségű édesapjával sosem tudtak igazán szoros kapcsolatot kialakítani, mivel a szülők elváltak, amikor a kis Keanu mindössze 3 éves volt. Később a színész elárulta, hogy apja még egy ideig élt a láthatási jogával, ám 13 éves kora óta soha nem látta már. A válás után a színész édesanyjával először Ausztráliába, majd New Yorkba, később Torontóba költözött, ahol volt lehetősége belekóstolni az ország legnépszerűbb sportágába, a jégkorongba.

Zűrös gyerek volt

Reevesnek meggyűlt a baja a jó magatartással. Folyton bajba keveredett, 4 különböző iskolába járt, végül egyiket sem végezte el. Az effajta viselkedés hátterében a zűrös családi háttér állhatott. Noha a színésznek volt nevelőapja, az édesapja által hagyott űrt úgy látszik semmi sem tudta betölteni. Végül a középiskola elhagyása után döntött úgy, hogy színi tanodába jelentkezik.

Megtalálta számításait?

A színiiskolában rögtön felfigyeltek az egzotikus külsejű fiúra. Először kisebb reklámokban, darabokban szerepelt. Persze ebben segítségére volt a nevelőapja, az akkor színház -és filmrendezőként dolgozó Paul Aaron is. Viszonylag fiatalon, 1984-ben találkozhatott vele először a nagyobb közönség, itt bukkant fel ugyanis a Going Great című ifjúsági műsorban. Később még ugyanebben az évben megkapta első sorozatszerepét is, a Hangin’ In című szériában. Mindazonáltal nem csak a TV képernyőn igyekezett helytállni, hanem a színpadon is. 1985-ben Mercutio szerepét játszotta el a Rómeó és Júlia egyik new york-i előadásában. A ’80-as évek közepén kisebb TV-filmek mellék- és főszerepeiben tűnt fel, amelyek jó tapasztalatszerzési forrásként funkcionáltak számára.

Kép: flickr

Kilengések nélkül a siker útján

Úgy látszott, hogy Keanu megtalálta számításait. Munkái során nyoma sem volt a korábbi viselkedésbeli problémáinak. Színésztársai, a vele együtt dolgozó rendezők és producerek is többnyire elégedettek voltak vele és a hozzáállásával. Első komoly sikerét az 1988-as méltán híres kosztümös drámának, a Veszedelmes viszonyoknak köszönheti, ahol még mellékszereplőként tűnt fel. 1 évvel később viszont már főszerepet bíztak rá a Bill és Ted zseniális kalandja című kultikus, időutazós komédiában, amely azóta több folytatást is megért. A mindössze 8,5 millió dollárból elkészített film világszerte több, mint 40 milliós bevételt hozott, ez az anyagi kiugrás pedig felrakta Reevest Hollywood radarjára. Még a ’80-as évek végén a nagynevű Ron Howard egyik korai alkotásában, a Vásott szülőkben is felbukkant.

A ’90-es évek bűvöletében

Hihetetlen sikerszéria vette kezdetét a színész számára a ’90-es években. Olyan filmekben láthattuk többek között, mint a Holtpont, a Drakula, majd a Rómeó és Júlia musical után a filmvásznon is volt szerencséje szerepelni egy Shakespeare-adaptációban, az 1993-as Sok hűhó semmiértben. Világhírnevet 1994-ben, Sandra Bullock oldalán feltűnve a Féktelenül című akciófilmben szerzett magának. 3 év elteltével a világ egyik legjobb horrorfilmjének tartott Az ördög ügyvédjében kapott főszerepet, ahol Charlize Theron és Al Pacino társaságában szerepelhetett. 1999-ben mutatták be a Mátrixot, ami nem csak a színész számára volt egy karrierdefiniáló mérföldkő, de a film a popkultúrára és a mozira is máig érezhető hatást tett. Ebben a korszakalkotó sci-fiben keltette életre Neót, a titokzatos hőst, aki az évek során az általános filmvilág egyik legnépszerűbb karakterévé nőtte ki magát.

Mérsékelt folytatás

A 2000-es évekbeli szerepek már közel sem voltak olyan emlékezetesek a színész életében, mint korábban. Sármjára és jó kiállására felfigyelve egyre több romantikus filmhez szerződtették le, illetve a Mátrix kevésbé sikeres folytatásaiban is visszatért Neo bőrébe bújva. Az igazán nagy sikerek elkerülték, egészen 2005-ig, ahol démonvadászként akciózott a Constantine című alkotásban. A filmről többnyire elismerően beszéltek a kritikusok és a mozipénztáraknál is szépen teljesített. Az évtized hátralévő részében inkább már csak kísérletezett: láthattuk krimiben (Az utca királyai), katasztrófafilmben (Amikor megállt a Föld), romantikus drámában (Ház a tónál, ahol újra Sandra Bullock mellett brillírozhatott), valamint egyedi vizuális megoldásokkal bíró drogfilmben is (Kamera által homályosan).

Kép: flickr

A feltámadás korszaka

Reeves számára a 2010-es évek eleje is hasonlóan telt. Kereste önmagát, a hozzá közel álló szerepeket, de nem tudott igazán nagyot villantani. Sőt, a 2013-ban bemutatott 47 ronin című harcművészeti akciófilm anyagilag akkora bukta volt, amire Hollywood berkein belül igencsak ritkán akad példa. A film 175 millió dolláros költségvetéssel bírt, világszerte azonban alig több, mint 150 milliós bevételt hozott az alkotás, ami gigantikus mellényúlásnak számít. 2014-ben azonban a John Wick című vérgőzös bosszúeposszal minden megváltozott. A Reeves főszereplésével készült film akkora kiugró siker lett, amely még a készítőket is alaposan meglepte. A jelentős harcművészeti tudással is rendelkező színész ebben az akcióorgiában egy megtért bérgyilkost alakít, akinek egy maffiabanda mindenét elveszi, ezért elindul, hogy régi tudását is latba dobva felkutassa őket. A film balettszerű koreográfiáival, változatos akcióival, látványos közelharcaival és egy pazar Keanu Reevesszel azonnal kultmozi lett. Azóta már két folytatást is megért, sőt, hamarosan már a 4. részben csodálhatjuk a lélegzetelállító verekedéseket. A John Wick akkora fellendülést hozott Reeves számára, amelyre utoljára talán az 1999-es Mátrix idején volt példa.

Tragédiák árnyékában

A színész életét gyakorlatilag gyerekkora óta folyamatosan sújtják a különböző tragikus események. Korán lelépő, majd kábítószer birtoklásért börtönbüntetésre ítélt édesapjáról már esett szó, ám ez csak a kezdet volt a hányatott sorsú színész számára. 23 éves volt, amikor legjobb barátja, River Phoenix (az Oscar-díjas Joaquin Phoenix bátyja) drogtúladagolásban meghalt. 1991-ben kishúgát leukémiával diagnosztizálták, aki végül le tudta küzdeni a betegséget. Keanuban ez olyan mély nyomot hagyott, hogy a Mátrix-filmekből származó bevételek rá eső részét leukémiás megbetegedésekkel foglalkozó szervezetek számára ajánlotta fel. 1999-ben úgy festett, hogy apai örömök elé néz akkori párjával, Jennifer Smye-mel, ám kislányuk sajnálatos módon halva született. Két évvel később folytatódott a tragikus események sorozata. 2001-ben autóbalesetben a színész barátnője, Syme is elhunyt. A színész számára a szereplés terápiás jellegű volt, emellett közel került a buddhizmus világához is, ami szintén sokat könnyített a lelki világán. Elmondása szerint a fájdalom sosem tűnt el teljesen az életéből, csak más formát öltött, és megtanult vele együtt élni. Talán ezek a sötét események is közrejátszottak abban, hogy rendkívül óvatos, ha a magánéletéről van szó. Szinte alig tudni valami a hétköznapi Keanu Reevesről. Jelenlegi párjával, a látványtervezőként dolgozó Alexandra Granttel 2018 óta vannak együtt.

Kép: flickr

A várható jövő

Azt nehéz elképzelni, hogy Reeves az elkövetkezendő években eltűnne a süllyesztőben. Egyrészt az internetes szubkultúra piedesztálra emeli őt, másrészt az utóbbi pár évben is kapott kisebb-nagyobb filmfelkéréseket. Tavaly év végén láthattuk a Mátrix 4. részeként beharangozott, Újjászületések alcímet viselő akció-sci-fiben. Szintén 4. részt forgatott nemrég a Bill és Tedből, illetve egyre több szinkronmunkája is akad az utóbbi időszakban. Idén a külföldi mozinézők Batman hangjaként hallhatták a DC Szuperállatok Ligája című animációs filmben, de a hangját kölcsönözte a Toy Story 4-ben felbukkanó kanadai motoros kaszkadőr figurának is. Ez utóbbi egyértelműen egy paródiája volt a színésznek. Az annak idején sokak által várt videójátékeposz, a Cyberpunk 2077 egyik fő karakterét is róla mintázták. Jelenleg pedig forgatás alatt van a John Wick 4-5. része, illetve készülőben van a The Devil in the White City című minisorozat is. Ez egy 80-as években játszódó, sorozatgyilkosos történet lesz, főszerepben Keanu Reevesszel. A színészre tehát melós évek várnak, unatkozni aligha fog. Mi pedig minél többet láthatjuk őt képernyőn, annál boldogabbak vagyunk.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!