A világ legszerethetőbb színésze – 58 éves lett Keanu Reeves

-

Manapság nehéz olyan felkapott sztárt találni, mint amilyen Keanu Reeves. Az internetes mémkultúra állandó szereplője közismerten kedves figura, aki mentes mindennemű sztárallűrtől. Metrón utazik, szállodákban lakik, ha kell, ő maga segít a forgatási eszközöket cipelni a stábtagoknak, de nemrégiben arra is volt példa, hogy egy gyanútlan angol pár esküvőjére toppant be. Egy biztos: az öregedésre képtelen színészt az online tér imádja, népszerűsége pedig nagyobb, mint valaha. Eddigi élete nem volt mentes a különböző tragédiáktól, Reeves azonban sosem adta fel, és a munkájába menekülve tudott minden elé kerülő akadályon felülkerekedni.

Kép: flickr

Keanu Reeves, az olvasztótégely

Tudjuk róla, hogy különleges figura, ez pedig már a származásán is megmutatkozik. Libanonban született, angol anya és kanadai-hawaii apa gyermekeként, így leginkább úgy hivatkoznak rá, mint angol-kanadai színművészre. Geológus végzettségű édesapjával sosem tudtak igazán szoros kapcsolatot kialakítani, mivel a szülők elváltak, amikor a kis Keanu mindössze 3 éves volt. Később a színész elárulta, hogy apja még egy ideig élt a láthatási jogával, ám 13 éves kora óta soha nem látta már. A válás után a színész édesanyjával először Ausztráliába, majd New Yorkba, később Torontóba költözött, ahol volt lehetősége belekóstolni az ország legnépszerűbb sportágába, a jégkorongba.

Zűrös gyerek volt

Reevesnek meggyűlt a baja a jó magatartással. Folyton bajba keveredett, 4 különböző iskolába járt, végül egyiket sem végezte el. Az effajta viselkedés hátterében a zűrös családi háttér állhatott. Noha a színésznek volt nevelőapja, az édesapja által hagyott űrt úgy látszik semmi sem tudta betölteni. Végül a középiskola elhagyása után döntött úgy, hogy színi tanodába jelentkezik.

Megtalálta számításait?

A színiiskolában rögtön felfigyeltek az egzotikus külsejű fiúra. Először kisebb reklámokban, darabokban szerepelt. Persze ebben segítségére volt a nevelőapja, az akkor színház -és filmrendezőként dolgozó Paul Aaron is. Viszonylag fiatalon, 1984-ben találkozhatott vele először a nagyobb közönség, itt bukkant fel ugyanis a Going Great című ifjúsági műsorban. Később még ugyanebben az évben megkapta első sorozatszerepét is, a Hangin’ In című szériában. Mindazonáltal nem csak a TV képernyőn igyekezett helytállni, hanem a színpadon is. 1985-ben Mercutio szerepét játszotta el a Rómeó és Júlia egyik new york-i előadásában. A ’80-as évek közepén kisebb TV-filmek mellék- és főszerepeiben tűnt fel, amelyek jó tapasztalatszerzési forrásként funkcionáltak számára.

Kép: flickr

Kilengések nélkül a siker útján

Úgy látszott, hogy Keanu megtalálta számításait. Munkái során nyoma sem volt a korábbi viselkedésbeli problémáinak. Színésztársai, a vele együtt dolgozó rendezők és producerek is többnyire elégedettek voltak vele és a hozzáállásával. Első komoly sikerét az 1988-as méltán híres kosztümös drámának, a Veszedelmes viszonyoknak köszönheti, ahol még mellékszereplőként tűnt fel. 1 évvel később viszont már főszerepet bíztak rá a Bill és Ted zseniális kalandja című kultikus, időutazós komédiában, amely azóta több folytatást is megért. A mindössze 8,5 millió dollárból elkészített film világszerte több, mint 40 milliós bevételt hozott, ez az anyagi kiugrás pedig felrakta Reevest Hollywood radarjára. Még a ’80-as évek végén a nagynevű Ron Howard egyik korai alkotásában, a Vásott szülőkben is felbukkant.

A ’90-es évek bűvöletében

Hihetetlen sikerszéria vette kezdetét a színész számára a ’90-es években. Olyan filmekben láthattuk többek között, mint a Holtpont, a Drakula, majd a Rómeó és Júlia musical után a filmvásznon is volt szerencséje szerepelni egy Shakespeare-adaptációban, az 1993-as Sok hűhó semmiértben. Világhírnevet 1994-ben, Sandra Bullock oldalán feltűnve a Féktelenül című akciófilmben szerzett magának. 3 év elteltével a világ egyik legjobb horrorfilmjének tartott Az ördög ügyvédjében kapott főszerepet, ahol Charlize Theron és Al Pacino társaságában szerepelhetett. 1999-ben mutatták be a Mátrixot, ami nem csak a színész számára volt egy karrierdefiniáló mérföldkő, de a film a popkultúrára és a mozira is máig érezhető hatást tett. Ebben a korszakalkotó sci-fiben keltette életre Neót, a titokzatos hőst, aki az évek során az általános filmvilág egyik legnépszerűbb karakterévé nőtte ki magát.

Mérsékelt folytatás

A 2000-es évekbeli szerepek már közel sem voltak olyan emlékezetesek a színész életében, mint korábban. Sármjára és jó kiállására felfigyelve egyre több romantikus filmhez szerződtették le, illetve a Mátrix kevésbé sikeres folytatásaiban is visszatért Neo bőrébe bújva. Az igazán nagy sikerek elkerülték, egészen 2005-ig, ahol démonvadászként akciózott a Constantine című alkotásban. A filmről többnyire elismerően beszéltek a kritikusok és a mozipénztáraknál is szépen teljesített. Az évtized hátralévő részében inkább már csak kísérletezett: láthattuk krimiben (Az utca királyai), katasztrófafilmben (Amikor megállt a Föld), romantikus drámában (Ház a tónál, ahol újra Sandra Bullock mellett brillírozhatott), valamint egyedi vizuális megoldásokkal bíró drogfilmben is (Kamera által homályosan).

Kép: flickr

A feltámadás korszaka

Reeves számára a 2010-es évek eleje is hasonlóan telt. Kereste önmagát, a hozzá közel álló szerepeket, de nem tudott igazán nagyot villantani. Sőt, a 2013-ban bemutatott 47 ronin című harcművészeti akciófilm anyagilag akkora bukta volt, amire Hollywood berkein belül igencsak ritkán akad példa. A film 175 millió dolláros költségvetéssel bírt, világszerte azonban alig több, mint 150 milliós bevételt hozott az alkotás, ami gigantikus mellényúlásnak számít. 2014-ben azonban a John Wick című vérgőzös bosszúeposszal minden megváltozott. A Reeves főszereplésével készült film akkora kiugró siker lett, amely még a készítőket is alaposan meglepte. A jelentős harcművészeti tudással is rendelkező színész ebben az akcióorgiában egy megtért bérgyilkost alakít, akinek egy maffiabanda mindenét elveszi, ezért elindul, hogy régi tudását is latba dobva felkutassa őket. A film balettszerű koreográfiáival, változatos akcióival, látványos közelharcaival és egy pazar Keanu Reevesszel azonnal kultmozi lett. Azóta már két folytatást is megért, sőt, hamarosan már a 4. részben csodálhatjuk a lélegzetelállító verekedéseket. A John Wick akkora fellendülést hozott Reeves számára, amelyre utoljára talán az 1999-es Mátrix idején volt példa.

Tragédiák árnyékában

A színész életét gyakorlatilag gyerekkora óta folyamatosan sújtják a különböző tragikus események. Korán lelépő, majd kábítószer birtoklásért börtönbüntetésre ítélt édesapjáról már esett szó, ám ez csak a kezdet volt a hányatott sorsú színész számára. 23 éves volt, amikor legjobb barátja, River Phoenix (az Oscar-díjas Joaquin Phoenix bátyja) drogtúladagolásban meghalt. 1991-ben kishúgát leukémiával diagnosztizálták, aki végül le tudta küzdeni a betegséget. Keanuban ez olyan mély nyomot hagyott, hogy a Mátrix-filmekből származó bevételek rá eső részét leukémiás megbetegedésekkel foglalkozó szervezetek számára ajánlotta fel. 1999-ben úgy festett, hogy apai örömök elé néz akkori párjával, Jennifer Smye-mel, ám kislányuk sajnálatos módon halva született. Két évvel később folytatódott a tragikus események sorozata. 2001-ben autóbalesetben a színész barátnője, Syme is elhunyt. A színész számára a szereplés terápiás jellegű volt, emellett közel került a buddhizmus világához is, ami szintén sokat könnyített a lelki világán. Elmondása szerint a fájdalom sosem tűnt el teljesen az életéből, csak más formát öltött, és megtanult vele együtt élni. Talán ezek a sötét események is közrejátszottak abban, hogy rendkívül óvatos, ha a magánéletéről van szó. Szinte alig tudni valami a hétköznapi Keanu Reevesről. Jelenlegi párjával, a látványtervezőként dolgozó Alexandra Granttel 2018 óta vannak együtt.

Kép: flickr

A várható jövő

Azt nehéz elképzelni, hogy Reeves az elkövetkezendő években eltűnne a süllyesztőben. Egyrészt az internetes szubkultúra piedesztálra emeli őt, másrészt az utóbbi pár évben is kapott kisebb-nagyobb filmfelkéréseket. Tavaly év végén láthattuk a Mátrix 4. részeként beharangozott, Újjászületések alcímet viselő akció-sci-fiben. Szintén 4. részt forgatott nemrég a Bill és Tedből, illetve egyre több szinkronmunkája is akad az utóbbi időszakban. Idén a külföldi mozinézők Batman hangjaként hallhatták a DC Szuperállatok Ligája című animációs filmben, de a hangját kölcsönözte a Toy Story 4-ben felbukkanó kanadai motoros kaszkadőr figurának is. Ez utóbbi egyértelműen egy paródiája volt a színésznek. Az annak idején sokak által várt videójátékeposz, a Cyberpunk 2077 egyik fő karakterét is róla mintázták. Jelenleg pedig forgatás alatt van a John Wick 4-5. része, illetve készülőben van a The Devil in the White City című minisorozat is. Ez egy 80-as években játszódó, sorozatgyilkosos történet lesz, főszerepben Keanu Reevesszel. A színészre tehát melós évek várnak, unatkozni aligha fog. Mi pedig minél többet láthatjuk őt képernyőn, annál boldogabbak vagyunk.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!