2020 óta ünnepeljük december 15-én a Tea világnapját. Ez a különleges forró ital az egész világon ismert, Ázsiától kezdve Európán keresztül Amerikáig. Néhány ország kultúrájában különösen fontos szerepet tölt be a teaivás. De melyek a legérdekesebb teafajták? Ennek jártunk utána!
Egy kis tea-történelem
Mielőtt górcső alá vesszük a teafajtákat, nézzük meg, honnan is ered a teaivás hagyománya. A legkorábbi feljegyzések szerint a teát már a kr. u. 8. században is fogyasztottak Kínában. A tea ivásnak a Távol-Keleten fontos hagyománya volt, mely egybe fonódott a társasági élet helyszíneivel. Természetesen, kezdetben csak az uralkodói osztály és a papság fogyaszthatta. Japánba a XII. Századba érkezett meg egy buddhista szerzetes által, aki az első zöld tea cserjét vitte a Felkelő nap országába. A szerzetes szerint a tea nem csupán egy ital volt, hanem jótékony hatásának köszönhetően az egészség megőrzését is garantálja. Ezért aztán Kínában és Japánban az ősidőktől kezdve fontos szerepe volt a teaceremóniának.
A teával először a hollandok, később a portugálok találkoztak Japánban. A legelső teaszállítmány 1610-ben érkezik Európába a holland Kelet-Indiai Társaság hajóin. Mivel az európaiaknak fogalmuk sem volt az ázsiai teaszertartásokról, kezdetben a leforrázott tealeveleket fogyasztották kenyérrel. Angliába a XVII. század második felében érkezett. 1706-ban Thomas TWINING megnyitotta a legelső teaházat Londonban, mely a Vörös Oroszlán nevet viselte és viseli a mai napig. Itt nem csak fogyasztani, hanem vásárolni is lehetett akkoriban. A tea népszerűsége azóta sem csökkent a britek körében, a leghíresebb tradíciójuk, az ötórai tea valójában egy könnyű étkezést jelent a délutáni órákban.
Harc a levelekért
A híres bostoni teadélután után, az amerikaiak sorra semmisítették meg a brit teaszállítmányokat, ez pedig hatalmas hiányt eredményezett a piacon. Kína azonban csak ezüst vagy zenélő órákért cserébe volt hajlandó eladni a teát Angliának. A britek azonban ezüst helyett a gyarmatnak számító Indiából exportáltak ópiumot. Ez robbantotta ki aztán az első és a második nagy ópiumháborút a térségben. Viktória királynő uralkodása idején hatalmas verseny folyt a teáért, amit mi ma már talán fel sem foghatunk. Hiszen manapság már csak leugrunk a boltba és 20-30 -féle tea közül választhatunk.
1. Matcha – avagy a japánok zöld aranya
A matcha a zöld tea egy különleges fajtája. Leginkább zöld por formájában találkozhatunk vele a boltok polcain. Ez a tea fajta igazi áldás az emberi szervezetnek, mert antioxidánsokban gazdag, erősíti a szívműködést, fokozza az agyműködést, májvédő és nem utolsósorban elősegíti a fogyást is. Japánban szinte minden nap fogyasztják. Ízvilága inkább sós, mintsem édes. A porhoz adott forró víz mennyisége eléggé kevés, ezért állaga leginkább egy sűrű zöld szószhoz hasonlít. Mivel azonban sok jótékony hatása van, az emberek többsége szívesen fogyassza. Japánban a teaceremónia hagyományosan a matcha tea elkészítését jelenti.
2. Fókuszban az ezüst levelek – a fehér tea
Kínában már csaknem 5000 éve ismerik és fogyasztják. Nevét a leveleken található ezüstös pihéknek köszönheti. Ennek a teának a legvilágosabb színű a főzete. Könnyed, lágy, frissítő ital, akár egy finom olaszrizling. Íze és illata édes, virágos, hasonlít az őszibarack virágához. Egyes kutatások szerint a fehér teában található a legtöbb antioxidáns a tea fajták közül. Jótékony hatásai közé tartozik a koleszterin – és a vérnyomás csökkentés. Segít megakadályozni a rák kialakulását.
3. Genmaicha – a popcorn tea
Ez egy érdekes teafajta, ugyanis a bancha nevű zöld tea és barna rizs keverékéről van szó. Ízvilága édes, diós ízű. Nevét onnan kapta, hogy pörköléskor a rizsszemek ugyanúgy kipattognak, mint a pattogatott kukorica. Japánban az egyik legnépszerűbb tea fajta. Antioxidánsokban gazdag és gyulladáscsökkentő hatása van. A tea fogyasztása után érdemes elrágcsálni a barna rizsszemeket, hogy tökéletes utóízhatást kapjunk.
4. Suutei tsai – sós tejes tea
A britekhez hasonlóan Mongóliában is tejjel isszák többnyire a teát. A suutei tsai néven ismert meleg italt jurtákban fogyasztják szinte az egész mongol sztyeppén. A zöld teával és pirított kölessel átitatott tejből készült autentikus változat mélyen zamatos, csípős ízű. A teát hagyományosan kis tálkákban szolgálják fel, nem csészékben.
5. Rooibos tea
Ha eddig azt hittük, a tea hazája kizárólag ázsia, nagyot tévedünk. A rooibos nevű tea Dél-Afrikából származik. A teának földes íze van, mely leginkább a dohány ízére hasonlít. Afrikában bokor teának hívják, levelei vöröses színűek, akárcsak a fekete teának. Magas a C-vitamin tartalma, ám nem tartalmaz koffeint, így a várandós vagy szoptató nők is fogyaszthatják. Íze édeskés, így nem szükséges külön édesíteni. Nyugtató és stresszoldó hatása van.