spot_imgspot_img
spot_img

A természet legpraktikusabb anyagával hódít a Fjällräven őszi-téli kollekciója

-

Article Top Ad (AdSense)

Az egyik legfunkcionálisabb természetes anyag, a gyapjú áll a Fjällräven 2021-es őszi-téli kollekciójának középpontjában. Az új ruhadarabok és táskák jól mutatják, hogy a gyapjú a túrázás és a nagyvárosi hétköznapok során egyaránt trendi, praktikus és fenntartható választást jelent a 21. században is. A svéd outdoor márka kizárólag visszakövethető, alternatív forrásokból származó, részben újrahasznosított, részben a húsipar melléktermékeként keletkezett, sok esetben amúgy kidobásra ítélt gyapjút használ termékei alapanyagaként, ezzel is segítve a fenntarthatósági szempontok érvényesülését.

A gyapjú története több mint tízezer évre nyúlik vissza, ám kiváló tulajdonságainak köszönhetően máig felülmúlja a legtöbb mesterségesen előállított anyagot. A 100 százalékban megújuló és biológiailag lebomló gyapjú az egyik legfenntarthatóbb alapanyag a természetben, amely rendkívüli tartóssága, puhasága és rugalmassága miatt kifejezetten ajánlott a szabadtéri kalandokhoz. Vastag rostozattal rendelkezik, valamint egyszerre képes felszívni és taszítani a vizet, emiatt meleg időben kellemesen hűsít, hidegben melegen tart. Gyakorlatilag tűz- és szagálló, természetes UV-filterének köszönhetően pedig véd a káros napsugarak ellen. A gyapjú előnyeinek listája ezzel még közel sem teljes, ezért is szentel a Fjällräven őszi-téli kollekciójában kiemelt figyelmet ennek az ősi alapanyagnak.

A Fjällräven célja, hogy az outdoor iparág legfenntarthatóbban működő márkájává váljon, ennek megfelelően kiemelt figyelmet fordít a ruhadarabokhoz és felszerelésekhez felhasznált gyapjú eredetére. A svéd márka újrahasznosított, helyreállított, illetve visszakövethető forrásból érkező gyapjúval dolgozik, amelynek felhasználása során az állatvilág jóllétét, a társadalmat és a környezetet befolyásoló fenntarthatósági szempontokat helyezi előtérbe. 

Visszakövethető, újrahasznosított és helyreállított

Az anyag sokoldalúságának, és a különféle birkafajok eltérő gyapjának köszönhetően a svéd márka a praktikus alapdaraboktól kezdve az átmeneti pulóvereken át egészen a táskákig alkalmaz gyapjút. A sokszínűséget a fenntartható és etikus forrásokból származó, ellenőrzött anyagok biztosítják.

A márka által felhasznált gyapjú jelentős része visszakövethető, ZQ tanúsítvánnyal rendelkezik, amely garantálja, hogy a kézzel válogatott, ausztrál és új-zélandi farmokról származó anyag eredete egészen a birkák legelőhelyéig követhető legyen. A ZQ gyapjú több szempontból is egyedülálló, hiszen az állattenyésztőknek szigorú kritériumokat kell teljesíteniük a minősítés megszerzéséhez. A Fjällräven téli kollekciójában az átmeneti öltözékek közt számos termék, például az Övik kötött kardigán és az Abisko gyapjú hosszú ujjú felső is visszakövethető gyapjú felhasználásával készült, így a túrázók változatos időjárási körülmények esetén is zavartalanul felfedezhetik a természet csodáit. 

A húsipar melléktermékeként Svédországban évente nagyjából 1000 tonnányi gyapjú végzi hulladéklerakókban annak ellenére, hogy megfelelő kezelés után a kidobásra ítélt anyagok nagy része felhasználható lenne ruházati termékek készítéséhez. A Fjällräven elkötelezetten dolgozik azért, hogy véget vessen a pazarlásnak, és felhasználási lehetőséget találjon a gondosan válogatott, helyreállított gyapjúnak. Ilyen anyagból készült a téli kollekció egyik legjobb hőszigetelő darabjának tartott Keb Wool Padded kabát bélése, valamint a Lappland Hike 15 hátizsák innovatív háttámlája is.

A gyapjú újrahasznosítása kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a Fjällräven alapelveinek megfelelően folyamatosan csökkentse ökológiai lábnyomát. A megmaradt gyapjúanyagokat egy textiliparra szakosodott olasz kivárosban gyűjtik össze, majd színek szerint szétválogatják, feldarabolják és fonallá szövik. A folyamat során festés nélkül is vibráló színek keletkeznek, amelyek egyedi külsőt kölcsönöznek a márka Re-Wool kollekciójának. A Re-Wool kabátok, pólók és Kånkenek nem csupán gyönyörű árnyalatokban pompáznak, de extrán tartósak is az újrahasznosított gyapjúnak köszönhetően.

Az elmúlt négy évben rengeteg időt töltöttünk annak feltérképezésével, hogy a megszokott pulóvereken és alapdarabokon kívül milyen termékeket készíthetünk még gyapjú felhasználásával. A Fjällräven csapatának nagyon fontos, hogy ne kizárólag Merino gyapjút használjunk, hiszen ennek az anyagnak számos izgalmas változata létezik. Tudjuk, hogy az általunk készített ruhák és táskák komoly hatást gyakorolnak bolygónkra és az emberekre, éppen ezért vagyunk annyira izgatottak a gyapjú jövőjét és a márka gyapjútermékeit illetően – mondta Erik Blomberg, a Fjällräven innovációs vezetője.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!