spot_imgspot_img
spot_img

A tengerben úszkálva kapott agyvérzést – Dr. Josef Mengele, a Halál Angyala

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindenki hallotta már a nevet, amit sokszor a kegyetlenség, az embertelenség szinonimájaként is használnak manapság. Dr. Josef Mengele, az auschwitzi haláltábor kegyetlen orvosa sajnos rászolgált a Halál Angyala címre, hiszen szörnyű kísérleteket végzett a tehetetlen fogvatartottakon.  

Josef Rudolf Mengele március 16-án született Günzburgban. Senki se hitte volna az okos és tehetséges gyermekről, hogy később élet és halál ura lesz.

A Mengele család gazdag volt

Josef apja, Karl iparos volt, akinek cége mezőgazdasági gépeket gyártott. Az üzlet virágzott, és a Mengele család jómódúnak számított a háború előtti Németországban. Később, amikor Josef szökésben volt, apja pénze és befolyása segített neki abban, hogy megszökjön Németországból.

Mengele zseniális orvos volt

Habár tettei különösen kegyetlenek voltak, de ettől még kétségtelenül tehetséges orvos volt. 1935-ben, 24 évesen végzett antropológia szakon a müncheni egyetemen. Ezt követően a genetika területén szerzett további tapasztalatokat, és már ebben az időszakban mérhetetlenül lenyűgözték az ikrek. 1936-tól lett hivatásos orvos. Három évvel később feleségül vette Irene Schönbeint, akit még orvosi rezidensként ismert meg. Egyetlen gyermekük született, Rolf 1944-ben, aki később elítélte apját a tettei miatt.

Fotó: flickr

Háborús hős volt

Mengele elkötelezett náci volt, és nagyjából akkor csatlakozott az SS-hez, amikor megszerezte orvosi diplomáját. Amikor kitört a második világháború, tisztként a keleti frontra küldték, hogy harcoljon a szovjetek ellen. 1941-ben Ukrajnában harci bátorságáért Vaskereszt kitüntetést kapott. 1942-ben megmentett két német katonát egy égő tankból, amiért újabb Vaskereszttel jutalmazták. Az akcióban megsebesült, ezért visszaküldték Németországba.

Nem ő volt Auschwitz vezető orvosa

Mengelével kapcsolatban az egyik általános tévhit az, hogy ő volt az auschwitzi haláltábor vezetője. Valójában egyike volt annak a számos SS-orvosnak, akiket oda rendeltek. Ott azonban nagy autonómiával rendelkezett. A háborús hős státusza és orvosi háttere lehetővé tette, hogy saját belátása szerint végezze kísérleteit. Mikor megérkeztek a vonatok a táborba, joga volt eldönteni, ki menjen egyből gázkamrába és kin szeretne kísérletezni.

Borzalmas kísérleteket végzett a Halál Angyala

Abszolút szabadságot kapott, hogy kísérletezzen a zsidó fogvatartottakon. Ezek köztudottan kegyetlen, érzéketlen és teljességgel embertelen eljárások voltak. Például festéket fecskendezett a fogvatartottak szemgolyójába, hátha meg tudja változtatni a színüket. Szándékosan fertőzte meg őket szörnyű betegségekkel, hogy dokumentálja a lefolyásukat. Máskor benzint fecskendezett a rabokba, és megfigyelte, milyen hatással van rájuk, és még számos hasonló borzalmat hajtott végre.

Különösen szeretett ikreken kísérletezni. Mindig elválasztotta őket a bejövő vasúti kocsiktól, megmentve őket az azonnali haláltól, de sajnos még szörnyűbb sors várt rájuk, akárcsak a törpékre, a púposokra, a hermafroditákra, és bárkire, akinek deformitása volt.

A történelmi bizonyítékok alapján összesen 15 754 emberrel végeztek Mengele auschwitzi kísérletei. Azok, akik túlélték a kegyetlenkedéseit, életük hátralévő részében gyakran súlyosan mozgássérültek és fogyatékosok voltak.

Fotó: flickr

Argentínába szökött

Mire Auschwitzot 1945. január 27-én felszabadították, Dr. Mengele és a többi SS-tiszt már rég messze járt. Egy ideig Németországban bujkált, de mivel a neve feltűnt a legkeresettebb háborús bűnösök listáján, 1949-ben úgy döntött, hogy Argentínába szökik, mivel sok más náci és régi barátja is ezt tette.

Ő volt a világ legkeresettebb nácija

A legtöbb hírhedt nácit elfogták a szövetségesek, és bíróság elé állították őket a nürnbergi perben. Majd a háború után a zsidó nácivadászok, elkezdték felkutatni a szökésben lévő nácikat, hogy bíróság elé vigyék őket. 1950-re két név szerepelt minden nácivadász kívánságlistájának élén: Mengele és Adolf Eichmann, aki a zsidódeportálások egyik fő szervezője volt. Eichmannt később elfogták és felakasztották, így Mengele maradt egyedül a listán.

Sose vonták felelősségre

Élete utolsó éveit szegénységben töltötte, Paraguayban és Brazíliában. Családja és a náci barátok egyre szűkülő köre segítette. Paranoiás lett, mert meg volt győződve arról, hogy elkapják, és a stressz nagyban befolyásolta az egészségét. Végül 1979. február 7-én hunyt el Brazíliában, miközben a tengerben fürdött és szélütést kapott. Wolfgang Gerhard néven temették el São Paulótól délre, Embu temetőjében. Éveken át titkolta a családja a halálát, és csak hat évvel később bukkantak rá a hatóságok a maradványaira.

Fotó: flickr

forrás: thoughtco.com

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!