A tenger egyik gyümölcse – Ma van a garnélarák világnapja!

-

Nagyon ízletes világnapra ébredtünk – a mai nap a garnélaráké! Ennek alkalmából hoztunk pár érdekes infót erről a finomságról, ráadásként pedig egy fenséges receptet is, ha kedvet kaptunk hozzá!

A garnélarák az ökoszisztéma fontos részét képezi

Számos rák, hal, tengeri sün, bálna, delfin és tengeri madár számára fontos táplálékforrás. Egyes fajok szimbiotikus kapcsolatban állnak a halakkal, és megtisztítják őket a parazitáktól, baktériumoktól és gombáktól.

Hangosan csattogtatják az ollóikat

Az óceán békésnek tűnik, de a felszín alatt elég zajossá válhat, amikor az ollóikat csattogó garnélarákok vannak a környéken. Egyes garnélarákfajok képesek olyan csattanó hangot kiadni, amely minden más tengeri zajnál hangosabb. Szakértők szerint így kommunikálnak egymással, de a zsákmányuk elkábítására is használják a zajkeltést.

A garnélarák rákellenes ásványi anyagot tartalmaz

Ha a kis rákfélék az étrended részét képezik, azzal csökkented a rák kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy a garnélarák szelént tartalmaz, amely egy különösen erős antioxidáns és ez rendkívül hatékony a rák elleni védelemben.

A fagyasztott garnélát nem szabad mikrohullámú sütőben kiolvasztani

Bár a fagyasztott garnélarák mikrózáa gyors megoldásnak tűnhet, de egyáltalán nem jó ötlet. Ez az étel nagyon gyorsan megsül, pillanatok alatt fagyasztottból túlfőzötté válhat. A fagyasztott zacskót használat előtt 24 órával tegyük a hűtőbe, vagy ha gyorsabb megoldásra van szükségünk, tegyük hideg víz alá körülbelül 15 percig.

Nagyon egészséges

A garnélarák nagyon alacsony kalóriatartalmú étel (egy közepesen főtt garnéla körülbelül 7 kalóriát tartalmaz), ami azt jelenti, hogy jó néhányat megehet anélkül, hogy bűntudata lenne. Emellett sok fehérjét tartalmaz, tehát abszolőt illeszkedik az egészséges étrendbe. Különösen akkor jó, ha egészséges szénhidrátokkal, például barna rizzsel vagy zöldségekkel tálaljuk.

+1 – Ráadás recept – Mennyei ebéd 20 perc alatt

Ez a 20 perces mézes-fokhagymás garnélarák extra gyors, nagyon egyszerű, és fenséges ízvilágot ad. Ezt a nagyrészt mézből, szójaszószból és fokhagymából álló merész pácnak köszönheti. Egy kis extra aromáért adjunk hozzá egy kevés friss gyömbért! Barna rizzsel és grillezett zöldségekkel vagy salátával tálalva tökéletes vacsora.

Hozzávalók:

  • 8 cl méz
  • 6 cl szójaszósz
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • opcionális: 1 teáskanál darált friss gyömbér
  • fél kiló garnélarák
  • 2 teáskanál olívaolaj
  1. Keverjük össze a mézet, a szójaszószt, a fokhagymát és a gyömbért egy közepes tálban.
  2. Helyezzük a garnélarákot egy nagy, lezárható edénybe vagy cipzáras zacskóba. Öntsük a pác/szósz keverék fejét a tetejére, rázzuk össze majd hagyjuk a hűtőben pácolódni 15 percig – de ha időnk engedi akár vagy akár 8-12 óráig is megtehetjük ezt.
  3. Takarjuk le majd tegyük hűtőbe a pác többi részét. (Időtakarékos tipp: amíg a garnélarák pácolódik, megpárolhatjuk a brokkolit, vagy elkészíthetjük a barna rizst.)
  4. Egy serpenyőben közepes-magas lángon hevítsünk olívaolajat majd tegyük bele a garnélarákot – a használt pácot dobjuk ki. Süssük őket az egyik oldalukon rózsaszínűre, körülbelül 45 másodpercig, majd fordítsuk meg. Öntsük hozzá a maradék pácot/szószt, és főzzük az egészet, amíg a garnélarák meg nem fő – kb. 1-2 percig.

Forrás: itt és itt

Gasztronómiai tradíció született Székesfehérváron

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!