A telekommunikácós piacra tart a magyar informatikai nagyvállalat

-

A műholdak mellett ügyfeleket és komoly szaktudást is hozhatna a 4iG-nek a SpaceCom felvásárlása, ráadásul akár a saját műhold fejlesztését is felgyorsíthatja – mondta el Fekete Péter. A cég stratégiai és vállalatirányítási vezérigazgató-helyettese beszélt a DIGI-akvizícióról, a tranzakciók finanszírozásáról, valamint arról is, miért vennének montenegrói mobilcéget.

A közelmúltban jelentették be, hogy tanácsadó testületet hoznak létre az igazgatóság munkájának támogatására. Mit várnak ettől a lépéstől?

Úgy éreztük, hogy a határon túli terjeszkedéssel eljutottunk arra a szintre, amikor már érdemes megkeresni olyan hazai és külföldi szakembereket, akik tudásukkal, tapasztalataikkal, kapcsolatrendszerükkel képesek támogatni nemcsak a hazai, de a nemzetközi fejlődésünket is. Büszkék vagyunk arra, hogy Czakó Borbála gazdasági szakember és diplomata, Martonyi János volt külügyminiszter, Lantos Csaba üzletember vagy a tengerentúlról Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete, valamint Karen Tramontano, Bill Clinton egykori kabinetvezető-helyettese is elfogadták a felkérésünket.

Hogyan befolyásolhatja a 4iG nemzetközi lehetőségeit a tulajdonszerzés az izraeli SpaceComban? Szerepel-e a távlati tervekben, hogy esetleg teljesen megvegyék a céget?

Olyan tőkeemelésről tárgyalunk, amellyel a 4iG Csoport 51 százalékos tulajdont szerezne a tel-avivi tőzsdén jegyzett cégben. A tranzakcióval a globális szolgáltatók közé lépnénk az űrtávközlésben, amivel egy csapásra megvalósulna a terv, hogy legyen magyar kereskedelmi műhold. Ráadásul nem is egy, mivel a SpaceCom 4 műholdból álló flottát működtet. Ezzel a tranzakcióval megszerezhetjük a cég 30 éves tapasztalatát, illetve 60 fős csapatát, amely nagyon komoly mérnöki, értékesítési tudással bír, valamint jelentős ügyfelekkel büszkélkedhet a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Kelet-Európában. Az ügylettől azt is várjuk, hogy felgyorsítsa a tavaly alapított műholdszolgáltató vállalatunk, a CarpathiaSat Zrt. fejlesztését. Nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy a későbbiekben tovább növeljük a részesedésünket a SpaceComban. 

Bejelentették a Telenor Montenegro megvásárlását is. Ez miért fontos a 4iG számára? A Telenor Magyarország lehet távolabbi akvizíciós célpont?

Egy régiós szinten is jelentős holdingtársaság felépítése a távlati célunk, és a Balkánon is terjeszkedni szeretnénk. A Balkánon nem könnyű organikusan fejlődni, a Telenor Montenegro megvásárlásával viszont azonnal komoly pozíciót tudunk szerezni a térségben. A Telenor Magyarország kapcsán annyit jegyeznék meg, hogy a meghatározó hazai távközlési cégek közül ez az egyetlen, amely csak mobil üzletággal bír, és úgy látjuk, hogy a jövőben erősödik majd a mobil-vezetékes konvergencia. Emiatt várhatóan a PPF Groupnak is át kell gondolnia, hogy milyen stratégiával folytatja a magyar piacon. Mi mindenesetre nyitottak vagyunk további, a növekedésünket támogató célpontok iránt.

A DIGI Kft. felvásárlását már korábban bejelentették. Mennyi esélyt lát a sikeres tranzakcióra, és hogyan alakíthatja a 4iG piaci lehetőségeit, ha sikerül megvásárolni a társaságot?

Jó eséllyel vágtunk bele a felvásárlásba, jelenleg az átvilágítást végezzük. A DIGI nagyon fontos állomás a 4iG életében, hiszen jelentős vezetékes infrastruktúrával és 1,8 millió ügyféllel rendelkezik. A „Hogyan tovább?” kérdése pedig akkor lesz igazán izgalmas, amikor lezárjuk az akvizíciót, de az biztos, hogy nagyon komoly további lehetőségeket teremt számunkra Magyarországon ez az ügylet.

Fekete Péter

A már bejelentett, illetve a jövőben tervezett akvizíciók finanszírozására terveznek-e valamilyen formában tőkebevonást? Ha igen, mi lehet a járható út?

Szükség lesz további külső finanszírozásra, hogy megvalósíthassuk a terveinket. Az viszont egyelőre nem dőlt el, hogy milyen formában valósítjuk ezt meg. A finanszírozás módjáról is az alapján döntünk majd, hogy hogyan haladunk a felvásárlásokkal.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!