spot_imgspot_img
spot_img

„A tanítás számomra egymás inspirálása”

-

Article Top Ad (AdSense)
Borbáth Katalin PhD, pedagógiai szakpszichológus, coach, kommunikációs tréner egy olyan tantárgyat tanít majd újságíró iskolánkban, amelyre mindannyiunknak nagy szükségünk lenne a mindennapi életben.

Mit fogsz tanítani a BCOOL Médiaiskolában?
– Két számomra kedves és nagyon fontosnak tartott tárgyat: asszertív kommunikációt és önismeretet.

– Melyek lesznek azok a legfontosabb témák, amelyeket ennek során mindenképpen érinteni szeretnél, és miért?

– Az asszertív kommunikáción belül hangsúly szeretnék tenni a EMK/együttműködő kommunikáció elméleti és gyakorlati megismerésére, technikájára. Nagyon sokrétűen, sok helyzetben jól alkalmazható módszernek gondolom, nagyon jó eszköz valódi párbeszéd kialakításához, ami alapvető egy jó interjú, beszélgetés elkészítéséhez. Ráadásul segít előítéletmentesen gondolkozni, ami szintén fontos az újságírásban, hiszen meglátásom szerint a jó anyagok akkor készülnek, ha az interjút készítő fél valódi, szinte gyermeki kíváncsisággal, hátsó gondolatoktól mentesen képes érdeklődni, kérdezni.
Az önismereti kurzus még ennél is izgalmasabb lesz, nem nagyon szeretném előre lelőni a poént, de egyfajta, választott hősök/hősnők szimbolikában leírható önismeretei úton szeretném végigvinni a hallgatókat, ami nagy felfedezésekkel és „aha” élményekkel kecsegtet.
– Hogy kell elképzelni egy órádat?
– Szeretek változatosan tanítani, fontos számomra az infotainment, vagyis a szórakoztatva nyújtott tudás, és persze ez rám is érvényes. Én is szeretem élvezni az óráimat, és az a célom, hogy a hallgatóknak is élményt adjak a tudásszerzés folyamatában. Ezért váltogatom az órákon belül is a módszereimet, változatos eszközökkel készülök, a vizuális tanulásra is nagy hangsúlyt fektetek. Az is jellemző, hogy állandóan monitorozom a diákokat, és igyekszem az aktuális éberségi szintjükhöz alkalmazkodni. Vagyis ha épp hanyatlik a figyelem, váltok. Az is jellemző nálam, hogy az aktuálisan számukra legjobban megragadható, legérdekesebb elemeket igyekszem hangsúlyozni, abból kiindulva haladni.

– Nagyon megörültél annak, amikor felkértünk oktatónak az újonnan induló Médiaiskolánkba. Miért tartod fontosnak, hogy még egy médiaiskola létrejöjjön?

– Nagyon nagy – főleg írott – médiafogyasztó vagyok, a politikától a bulvárig, ismeretterjesztőtől az elemzésekig, tárcákig minden jöhet. Mindent olvasok és minden érdekel. Időnként bosszankodom, ha egy írás gyengébbre sikerül, vagy pszichológus lévén zavar, ha félrevezető a szakmai tartalma. Ugyanakkor nagyon tudok lelkesedni egy-egy jól megírt szövegért, elemzéséért. Egyszóval fontosnak gondolom a minőségi újságírást.

-Hogy látod, miben lesz más a BCOOL Médiaiskola?
– Jó gondolatnak tartom, hogy a pszichológiai tartalom hangsúlyt kap, nagy szolgálatára lesz a leendő zsurnalisztáknak. Nagy előnyt jelent majd számukra.
– Mit jelent számodra a tanítás?
– A tanítás számomra közös gondolkodás, egymás inspirálása. A tanár inspiráló anyagokat hoz, ezeket megosztja, miközben vica versa, a diákok a kérdéseikkel elgondolkoztatják, fontos összefüggések rávilágítására késztetik őket.
Azt hiszem javíthatatlan idealista vagyok. Szeretem magamat és a körülöttem lévő világot kicsit jobbá tenni, fejleszteni. Miközben számomra ez a folyamat maga nagyon izgalmas. Szeretem a változást.  A fejlődés, fejlesztés, növekedés, nevelés minden mennyiségben érdekel, művelem. A szenvedélyem. Legyen az egy gyerek, akit nevelek, egy állat, akit tanítok együtt élni velünk, egy paradicsom palánta, aminek a fejlődését mindennap kísérem, és persze a diákok, akiknek a változását, gondolkodásának a milyenségét is érdeklődve követem. Vannak katartikus pillanatok ebben, amikor a másik fél tényleg befogadóvá válik arra a mit közvetítek, miközben én is megtalálom a legjobb utat ahhoz, ahogy épp akkor el tudok érni hozzá. Nem is tudnék máshogy tanítani szerintem, csak így, ezzel a pszichológiai attitűddel, a teljes emberre reagálva.
Itt olvashatsz további tanárainkról:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!