spot_imgspot_img
spot_img

A szülő tudatossága óvhatja meg a gyereket a lelki sérüléstől

-

Article Top Ad (AdSense)

A közösségi média által agyunknak közvetített impulzusok még sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint maguk a gyerekeket elérő tartalmak. A megelőzés alapja ugyanakkor a tiltás helyett az edukációban rejlik.

„Teslának igaza volt, amikor azt mondta: minden energia rezgés. A közösségi média olyan rezgéseknek, színeknek, impulzusoknak teszi ki a gyerekeket, amelyek sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint maga a tartalom.” – vélekedik Murányi Edina, gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner, ESP pszichológus, a Charm Inside alapítója.

Hozzáteszi: a felnőttek számára frusztráló lehet látni, mekkora veszélybe sodorják magukat a gyerekek azáltal, hogy mindenre nyitottak, őszinték. Könnyen rabul ejtik őket a színes, új, vibráló dolgok. Ha pedig valaki már egyszer irányíthatóvá vált, más könnyen azt tesz vele, amit csak akar.

szakértő
(forrás: Murányi Edina)

„A közösségi média önmagában véve nem rossz. A bajok inkább abból fakadnak, hogy a legtöbb esetben a közösségi média használata nem tudatos. A lényeg nem a tiltás, hanem a felvilágosítás volna. Valamint a szemlélet megváltoztatása. A kívülről kapott ingerek behatolnak a gyerekek érzelmi világába, ami nagyon sérülékeny, törékeny. Hiszen fejlődő szervezetről beszélünk. Az ilyen abúzus által nem pusztán az önbizalmuk, önértékelésük sél. Ma már bizonyított, hogy ezek a hatások fizikálisan, neurológiailag, immunológiailag is hatalmas károkat okozhatnak.”

Ha pedig ez a „manipulációs vírus” terjedni kezd, és megsérti a gyerek önértékelését, akkor Edina szerint a kicsi könnyen saját maga ellen fordulhat. Hiába nem akarja magát lelkileg vagy fizikálisan megsérteni, ez mégis megtörténhet.

közösségi média
„Fotó: Envato Elements”

De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Murányi Edina szerint a legjobb, amit tehetünk, ha figyeljük a gyermekünket. Az abúzus első jelei közt épp úgy lehet zárkózottság és csendesség, mint harsányság, hangosság és agresszív érzelemkifejezés. Lényeges közös pont a korábbi szokások megváltozása. Vonatkozzon ez akár az öltözködésre, szóhasználatra, evésre vagy ivásra.

„Sok esetben a felszínt kapirgáljuk. Pont a fundamentumát nem értjük meg a dolgoknak, és ezért nem tudunk segíteni. A saját szokásainkat is figyelnünk kell, hiszen a gyerekek kiskacsák, mennek az anyukájuk után. Akaratlanul is utánozzák, amit a kacsamama csinál. Például a dohányzó szülők gyermeke is jóval nagyobb eséllyel lesz a szokás rabja” – mondja Edina.

példamutatás
„Fotó: Envato Elements”

Hozzáteszi: a testbeszéd fontosabb, mint amit a felnőtt kimond. Ha mi odafigyelünk magunkra, és megváltoztatjuk a szokásainkat, amelyek nem építenek, hanem rombolnak, akkor idővel a gyerek is megváltozhat. Ám egy akut krízishelyzetben a lassabb folyamat helyett azonnali segítségre van szükség.

„Mindennek alapja a saját magunkkal való bizalmi kapcsolódás. Ez határozza meg, milyen viszonyban vagyunk másokkal, hogyan tudunk nyúlni hozzájuk. A legtöbb ember önbizalma a béka feneke alatt van, mert fogalmuk sincs, hogy valójában milyen szokások, hiedelmek, programok és minták irányítanak bennünket” – hangsúlyozza.

A legjobb, ha tanulunk és tájékozódunk. Szükség esetén pedig leülünk beszélgetni a gyermekkel. Ezt pedagógiai szinten, prevenciós programok formájában is meg lehetne valósítani. A szülők és a pedagógusok mellett pedig a közösségi médiának is óriási felelőssége van. Az online csatornákon sugárzott direkt edukáció, oktató, megelőző tartalmak is hatékony megoldást jelenthetnének.

közösségi média miatt magányos
„Fotó: Envato Elements”

Mikor érdemes szakértőhöz fordulni?

Murányi Edina szerint intő jel lehet, ha valaki egy héten többször is ingerültnek érzi magát. Rendszeresen nem tud aludni, éjjel gyakran felébred. A jelentős súlyproblémára, az immunrendszer, keringés, emésztés és a hormonok eltérő működésére is érdemes odafigyelni.

Ma már minden embernek érdemes lenne beszélgetni egy szakemberrel, mivel a család funkciója ezt nem teljesíti be. Ez persze nem jelenti, hogy minden embernek mentális problémája van. Mégis érdemes részt venni 1-2 konzultáción, hiszen a beszélgetés mindenkinek segítségére lehet” – zárja.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!