spot_imgspot_img
spot_img

A szex és Albert herceg megszállottja volt Viktória királynő

-

Article Top Ad (AdSense)

II. Erzsébet előtt Viktória királynő volt az, aki a leghosszabb ideig hatalmon lévő brit uralkodó címet tudhatta magáénak, de napjainkban leginkább a legendás szerelmi élete foglalkoztatja az embereket.

A Kensington-palotában, 1819. május 24-én született Viktória királynőt eredetileg Alexandrina Victoriának hívták, a keresztapja, I. Sándor cár után, de mindig is szívesebben használta második nevét vagy a Drina becenevet. Nem sokkal ezelőtt Viktória királynő viselte a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó címet, összesen 63 év és hét hónap uralkodással, ám 2015-ben II. Erzsébet királynő megdöntötte Viktória rekordját, és ma is tartja azt. Összegyűjtöttünk még néhány érdekességet Viktória királynőről:

18 évesen lett királynő

1837. június 20-án reggel 6 órakor felébresztették Viktóriát, és közölték vele, hogy nagybátyja, IV. Vilmos király szívrohamot kapott, és az éjszaka folyamán meghalt. Kevesebb, mint egy hónappal a 18. életévének betöltése után Viktória királynő lett.

Ő volt a királyi család első tagja, aki a Buckingham-palotában élt

Nem sokkal trónra lépése után Viktória királynő beköltözött a Buckingham-palotába, amelyet korábban néhai nagybátyja, IV. Vilmos király birtokolt. Ezzel Viktória királynő lett az első uralkodó, aki Buckinghamben telepedett le.

fotó: flickr

Sokáig nem lehetett egyedül

Kevesebb, mint egy évvel Viktória királynő születése után apja, Edward, Kent hercege (III. György negyedik fia) tüdőgyulladásban meghalt, így a fiatal hercegnőt az anyja nevelte. Viktória édesanyja, – szintén Viktória – készen állt arra, hogy lánya mellett uralkodjon, ha Viktória nagybátyja meghal, és ő kerül a trónra, mielőtt hivatalosan nagykorú lenne. Emiatt a hercegnő anyja szigorú órarendet alakított ki Viktória erkölcsének és intellektusának fejlesztésére. Ez azt is jelentette, hogy ritkán került kapcsolatba a vele egykorú gyerekekkel. Viktória állandó felnőtt felügyelet alatt állt, és egy hálószobán is osztozott az anyjával, amíg királynő nem lett. Az első lépése az volt, amikor megtudta, hogy uralkodónő lett: azt kérte, hadd töltsön egy órát egyedül.

Több nyelven beszélt

A fiatal királynő ügyes nyelvész volt, folyékonyan beszélt angolul és németül is, emellett franciát, olaszt és latint is tanult. Uralkodása vége felé, amikor 1877-ben indiai szolgák érkeztek a windsori kastélyba, és Abdul Karim sok hindu és urdu kifejezést tanított neki, hogy jobban kommunikálhasson szolgáival.

Számos merényletet túlélt

Uralkodása alatt többször is az életérére törtek. Az első figyelemre méltó próbálkozásra 1840-ben került sor, amikor a 18 éves Edward Oxford lőtt a királynő hintójára Londonban. 1842-ben két férfi próbálta lelőni, 1849-ben pedig William Hamilton, egy munkanélküli ír bevándorló támadta meg a kocsiját. Egy évvel később Robert Pate, egy korábbi katona vasvégű bottal vágta fejbe a királynőt. Az utolsó kísérletre 1882 márciusában került sor, amikor egy Roderick Maclean nevű skót költő pisztollyal lőtt Viktória királynő kocsijára, miközben elhagyta a windsori vasútállomást.

Viktória kérte meg Albert herceg kezét

A 17. születésnapi partija előtt Viktória hercegnő találkozott első unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel. Négy évvel később, mikor már uralkodó volt, 1839. október 15-én férjül kérte Albertet, és 1840. február 10-én összeházasodtak. Viktória mélyen szerelmes volt Albertbe, és miután összeházasodtak, azt állította, hogy életében először igazán boldog. A nászéjszaka után ezt írta naplójába: „Soha, de soha nem töltöttem ilyen estét!! Legkedvesebb, legkedvesebb, kedves Albertem… túlzott szeretete és ragaszkodása olyan mennyei szeretet és boldogság érzését keltette bennem, amit soha nem is reméltem volna, soha nem éreztem ilyet korábban!”

A nászéjszakától kezdve gyakran lejegyezte, hogy miként feküdtek egymás mellett a másik karjaiban és mennyi szeretetet, gyengédséget kapott a férjétől. Rengeteg más történelmi bizonyíték is alátámasztja alá, hogy mennyire forró a házasságuk. Erre utal többek között kilenc gyermek is. Fiai és lányai később több más európai monarchiába is beházasodtak, és a királynő 42 unokával büszkélkedhetett. Utódai még mindig Európa számos országában uralkodnak.

Viktóriának és Albertnek köszönhető a karácsonyfa

Az, hogy divatba jött a karácsonyfa állítás Viktória királynőnek és férjének, Albert hercegnek köszönhetjük. Ők népszerűsítették a szokást 1848-ban, amikor Albert feldíszített fákat küldött a Windsor környéki iskolákba és kaszárnyákba. Abban az évben egy fát díszítő királyi család képe is megjelent, amely más brit családokat is arra ösztönözött, hogy kövessék a szokást.

Ő lett a „királyi betegségként” ismert hemofília első ismert hordozója

Viktória volt az első a családjában, aki B-hemofíliát, vagyis véralvadási rendellenességet hordozott, de maga a királynő nem volt hemofíliás. Viktória származása miatt a betegség Európa-szerte átterjedt a királyi és nemesi családok tagjaira is. A betegség több leszármazottjára is hatásal volt: Viktória királynő fia, Lipót Albany hercege 30 éves korában meghalt, miután megcsúszott, elesett, és elvérzett, ahogy az uralkodónő két unokája – Friedrich és Lipót – szintén elvérzett. Úgy tartják, hogy a betegség utolsó királyi hordozója Waldemar porosz herceg volt, aki 1945-ben halt meg.

fotó: flickr

A mai napig kérdéses, viszonya volt-e az inassal

1861-ben, miután szeretett férje hastífuszban elhunyt, mély depresszióba esett és bezárkózott egy időre. Ebből az állapotból a skót inasa hozta ki, John Brown, akivel nagyon jó kapcsolatot ápolt. Ennyi elég is volt az udvarnak és az embereknek ahhoz, hogy azt pletykálják: viszonyuk van, sőt, titokban összeházasodtak, a királynőre pedig ráragasztották a „Mrs. Brown” gúnynevet.

Az is rejtély, hogy barátok vagy szeretők voltak-e Abdul Karimmal

A 24 éves Abdul Karim a királynő megkoronázásának 50. évfordulójára érkezett az országba, mivel Viktória ragaszkodott ahhoz, hogy a jelenlevő indiai hercegeket indiai pincérek szolgálják ki. Abdulból hamarosan munshi (egyfajta titkár Indiában) lett, és a több száz levél, feljegyzés és naplórészlet árulkodik arról, hogy a férfi 13 éven át volt a királynő bizalmasa. Viktória családja elítélte a barátságukat, de a királynőt nem lehetett eltántorítani a legjobb barátjától, aki szerint családja előítéletes volt.

„Nagyon szeretem őt” – írta naplójában – „Olyan jó, gyengéd és megértő… és igazi vigasz számomra.”

Abdul Karim a királynő szolgálatában maradt, annak 1901. január 22-én agyvérzés által bekövetkezett haláláig, utána nyugdíjazva visszatért Indiába. Viktóriát Albert mellé helyezték örök nyugalomra a Fromore Mauzóleumba, a Windsori Nagy Parkban.

forrás: townandcountrymag.com

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!