spot_img
spot_img
spot_img

A sütőtök, mint természetes multivitamin

-

Article Top Ad (AdSense)

Bár Magyarországon a sütőtökfogyasztás évről évre növekszik valamelyest, még mindig sokan ódzkodnak a sütőtöktől, pozitív tulajdonságai, változatos felhasználási lehetőségei még nem igazán ismertek. Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje program most kedvcsinálóként bemutatja a sütőtököt, és azt, hogy – a nevével ellentétben – nem csak sütve lehet fogyasztani!

Miért sütőtök a sütőtök?

A sütőtök elnevezése egyszerűen az elkészítési módjára utal. Sütőtököknek nevezzük ugyanis azokat a tökféléket, amelyeknek a termését leginkább sütve fogyasztjuk. Itthon általában két tökfajjal találkozhatunk. Az óriás tökkel – mint például a szürke héjú magyar fajta, a nagydobosi és a kisebb, édeskés, gesztenyés ízű hokkaido – vagy a hosszúkás, megnyúlt formájú, vastag húsú pézsmatökkel. Akármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy fogyasszunk belőle minél többet, mert a sütőtök valódi természetes multivitamin, aminek gyógyító hatása a népi gyógyászatban már régóta közismert. A bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket, de emésztési problémákra is használták. Sütőtököt hazánkban is termesztenek, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes a hazait keresni!

fotó: freepik

Sütőtök: természetes multivitamin télre

A sütőtök kifejezetten gazdag karotinoidokban és vitaminokban. C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsav tartalmának köszönheti egészségmegőrző, gyógyító hatását. A magas C-vitamin tartalom, hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását. Az A-vitamin a fertőzések leküzdésében, illetve a látás javításában segít. Magas az antioxidáns-tartalma is, ami fontos szerepet játszik a rákos és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében, valamint csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Bővelkedik ásványi anyagokban is: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésében, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

A sütőtök fogyasztása egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony segítséget jelenthet. A karotinok ugyanis a bőr védekező mechanizmusát támogatják a káros UV-sugarakkal szemben, a karotinoidok pedig az öregedéstől védik a bőrt. 94%-os víz- és magas rosttartalmának köszönhetően nemcsak az egészséges étrendbe építhetjük be, hanem bármilyen diétába is.

fotó: freepik

Tudta?

A sütőtök jótékony hatásai megvannak a tökmagban és a tökmagolajban is, ami szintén gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint is bőven tartalmaz, ezért a tudatos táplálkozás részeként ezeket is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Különleges sütőtökös fogások

A sütőtököt leggyakrabban sütőben sütjük, miközben számos jó ötlet és lehetőség van, hogy ezt a természetes multivitamint rendszeresen beépítsük az étkezési szokásainkba.

Ilyenkor télen a legkézenfekvőbb egy jó meleg, sötét narancsszínű krémleves, ami mindenkit átmelegít és feltölt vitaminnal. Ha a gyerekeket is bevonnánk az elkészítésbe, érdemes a megsült tökbe finom gombás-sajtos tölteléket tenni, és már készen is van az egészséges, könnyű vacsora. Nagy siker lehet a családban az élénk színű sütőtökös gnocchi, ami akár az előző napi sült sütőtök maradékából is készülhet. A lényeg, hogy burgonya helyett sütőtököt használjunk a gnocchi tésztájához. A zsálya remekül passzol ehhez a fogáshoz. De sütőtökkel feldobhatunk egy rizottót is, aminek így nemcsak a színe, hanem az íze is különlegessé válik. Persze ne felejtkezzünk meg a desszertekről sem, mert a sütőtök azoknak is nagyszerű alapanyaga lehet: brownie, muffin, vagy egyszerű kevert süti is készülhet belőle.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa azt ajánlja, kísérletezzünk bátran a sütőtökkel! Készítsünk belőle például egy izgalmas salátát: almával, céklával, tökmagolajjal – és egy kis mézzel megbolondítva. Ez biztosan mindenkit levesz a lábáról! A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a sütőtök akár a karácsonyi menübe is beilleszthető, például ha köretként sütőtökös burgonyapürét kínálunk a kacsasült mellé.

A tél slágere: sült gesztenye mindörökké

Forró kakaóval szebb a világ

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Mi teszi különlegessé az Eau de Parfumöt?

Az Eau de Parfum egyik legfontosabb jellemzője a magas parfümolaj-koncentráció, amely általában 15-20 százalék között mozog. Ez az összetevő garantálja, hogy az illat hosszabb ideig marad a bőrön, mint más illatok, például az Eau de Toilette. Az Eau de Parfum illatok mélysége és komplexitása egyedülálló, mivel több rétegben bontakoznak ki, és az idő múlásával változnak.

Mindenki a mesterséges intelligenciát akarja a társkeresőknél

Versenyt futnak az online randialkalmazások a mesterséges intelligencia-alapú asszisztensek fejlesztésében, amely a Z-generáció frusztált tagjait segítené a romantikus beszélgetésekben.

Brutálisan jó funkciót kap a mobilos Gmail

Első körben az Android felhasználók kapják meg a mobilos Gmail újítást, ami igazán nagy segítség lesz a levelek kezelésében.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!