A stressz levezetése vizsgaidőszakban

-

Bizonyára mindenki számára ismerős lehet a stressz, ami gátolhat bizonyos eredmények elérésben. A vizsgaidőszak rendkívül fárasztó, ami hatalmas mennyiségű feszültséggel társul. Ennek enyhítésére számos hatékony módszer létezik, amelyek gyakorlásával kibírhatóvá válnak a vizsgák.

Először is fontos letisztázni azt, hogy mi is a stressz, illetve mik lehetnek a kiváltó okai. A stressz egy reakció, amely különböző állapotokban törhet a felszínre, amelyek lehetnek érzelmi, szellemi, fizikai megnyilvánulások. Ezek a hatások többnyire korlátozzák agyunk működését, valamint energiaveszteséget is okozhatnak.

Fontos megemlíteni, hogy ez a jelenség természetes, a stresszre szükségünk van, hisz akár pozitív befolyása is lehet például egy vizsgahelyzetben vagy állásinterjún. A tudósok eustressznek nevezik azt a hatást, ami nem hosszú ideig tart, és amelyből az ember hamar képes felépülni. Ez a folyamat motiváltá, energikusabbá tesz és segít növelni a teljesítményünket.

Az ideiglenes feszültséget a szervezet képes feldolgozni, viszont ha ez a folyamat hosszas, akkor a testünk egy idő után nem tudja kezelni feszélyezettségünket. A folyamatos stresszállapotot distressznek hívják, ilyenkor állandó kihívásokkal találja szembe magát a szervezet, amely egy idő után kimeríthető lehet.

Forrás: Pexels / Fotó: Andrea Piacquadio

A fizikai jólét nagyon fontos:

A fizikai jólét nagyban befolyásolja a lelki állapotunkat ezért nagyon fontos, hogy ismerjünk néhány izomlazító feladatot, légzőgyakorlatot. A biológiai visszacsatolás is jelentős szerepet játszik, ezzel a technikával odafigyelünk a test jelzéseire. A módszer gyakorlásával testhőmérsékletünkre, szívverésünkre is tudunk fókuszálni, sőt irányíthatjuk is azt, amely nagyban segít a stressz által irányított fizikai tüneteken. Ezen kívül érdemes szüneteket tartani, amely alatt olyan dolgok kerülhetnek előtérbe, mint a kedvenc hobbink, ami alatt nyugodtan kikapcsolódhatunk. Ilyenkor az agy pihen és képes lesz az új információk befogadására, nagyobb lesz a figyelembíró képességünk és nagyban csökkenti a stressz mértékét.

Figyeljünk mentális állapotunkra:

Tanácsos már a vizsgaidőszak előtt összeírni teendőinket, és a vizsgafelvétel után egyfajta tervet készíteni. Ez segít abban, hogy átláthatóbb legyen ez az időszak, így a felkészülés során könnyen feltérképezhetjük, hogy írásbeli vagy szóbeli vizsgára kell készüljünk. Nem szabad hagyni, hogy a vizsgadrukk eluralkodjon rajtunk, ezért érdemes naponta minimum 10 percet meditációval tölteni. Az elmélkedés segítségével megtanulhatunk igazán jelen lenni és végiggondolni érzéseinket. Az önerősítő gyakorlatokkal, jóval magabiztosabbá válhatunk, valamint segít abban, hogy szélesítsük beszűkült tudatállapotunkat. Fontos, hogy ne úgy gondoljunk a stresszre, mint egy negatív tényezőre, hisz ha pozitív reakcióként fogjuk fel, ami segít a jó teljesítmény elérésében, akkor nem fogja gátolni a kitűzött céljainkat.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!