spot_imgspot_img
spot_img

A sírva-vigadós magyar hagyomány újragondolása

-

Article Top Ad (AdSense)

Megjelent a BLUE CANARRO GROUP legújabb EP-je és az első videója.

NEM TÚL DZSESSZES, NEM TÚL MODERN, NEM TÚL DIVATOS, A HANGSZERELÉS SEM NORMÁLIS, KICSIT MELANKÓLIKUS, A MÚLT SZÁZADBA RÉVEDŐ, AHOL MINDENKI A SAJÁT VILÁGÁT HOZZA. 

BLUE CANARRO GROUP – B.C.G. theMusicVaccine

A formáció egyik jellegzetessége, hogy nemcsak a felhőtlen oldalról reagál a körülöttük zajló eseményekre. Így volt ez 2020-as szilveszteri bemutatkozó stremjükben is, ahol egy szilveszteri buli szokásosan felhőtlen hangulathoz képest a zenekar inkább egy 40 percnyi, csak szomorú dalokból állította össze az online koncert műsorát, amit a világ legunottabb éjféli visszaszámlálása követett. A Happy End című EP Valentin-napi megjelenése és címadó dala is tartogat hasonló ironikus fordulatot a hallgatóknak – a címével szemben.

Nem volt véletlen tehát a Valentin-napi időzítés. Legyen ez ünnep azoknak is, akik épp benne vagy már túl vannak egy nehéz döntésen.

Ahogy az EP is jól tükrözi: a zenekarnak nemcsak egy énekese van. Az albumon minden szólóhangszeres énekel is, hol szólóban, hol duettben, hol kórusban.

A címadó dalhoz kapcsolódóan, a zenekar mindenkit vár egy táncos flashmob-ra áprilisban! Ugyanis első videóklippünkhöz egy nagy, önfeledten és vidáman táncoló és éneklő (tátogó) tömeget szeretnénk összehozni – a Happy End refrénjéhez – és ehhez kérnénk a ti segítségeteket. Ehhez idekattintva tudtok csatlakozni.

A ZENEKARRÓL (megalakulás, az első livestream, A38, Happy end)

Blue Canarro Group eredetileg alkalmi felállásként indult az úgynevezett “szomorú-szilveszteri” műsorral, amely a Covid miatti lezárásokra adott fricska kívánt lenni, de tekinthetjük a sírva-vigadós magyar hagyomány újragondolásának is. “Itt nem fogtok mulatni” – hirdette mottója a műsornak, amelyet egyik kedvenc kocsmánkból, – az intézkedések miatt bezárt – Jedermannból közvetítettünk 2020. szilveszterén.

A zenekar ötlete egy belvárosi lakásban körvonalazódott, délutáni vörösborozások és gyertyafény mellett, a Canarro zenekar frontembere, Szakál Tamás konyhaasztalánál, ahova a zenekar többi tagja és barátaik gyakran feljártak a lezárások miatti magányukat enyhíteni. “Kezdetben nem is terveztünk (új) formációt, csak a zenekar csatornáin Canarro és barátai néven adtunk le anyagot, afféle online aktivitásként a lezárások alatt” – (Sz. T.)

Aztán a budapesti zenei klubok és romkocsmák kulturális közegében különböző szegmenseket képviselő kilenc zenész a vírus által okozott nehézségekre adott szatirikus válasz gyanánt megtartotta az említett online koncertet.

“A címhez hűen 45 percnyi tömény szomorú dal feldolgozásával álltunk elő, sajátos hangszerelésben, a jazztől a bossa nován át a kávéházi sanzonig.” (Sz. T.)

A zenekari tagok egyik közös jellemzője, hogy mindannyian kedvelik a természetes akusztikus hangzást. Ehhez híven a szilveszteri koncertet – amelyben az ének mellett voltak háttérvokálok, vonósok, trombita, zongora, gitár, bőgő, dob – egy, azaz egy darab sztereó mikrofonnal vették föl – a kilenc főt. Az eredményt érdemes meghallgatni:

 

Az online koncert után egyre több pozitív visszajelzés és érdeklődés érkezett az új felállás iránt. Ezzel egyszerre realizálódott bennünk, hogy érdemes a zenekart továbbvinni mint a Canarro testvérzenekarát, más tagokkal, más stílussal, de mégis a Canarro-val egy fórumot használva. Olyan nevet kerestünk, ami utal is a Canarróra, de az eltérést is kifejezi. Több körös egyeztetés (és több üveg vörösbor) után végül a zenekar, Darvas Kristóf ötletét elfogadva, a Blue Canarro Group nevet szavazta meg. A “blue” angolul a kék mellett szomorút is jelent, rövidítve pedig BCG, mint az oltás. Ez az az időszak volt, mindenki nagyon várta már a vakcinát.

“Mindig is akartam egy olyan produkciót, amiben nem én vagyok mindig a főhős, hanem bizonyos dalokban csak közreműködök a háttérben – vagy még úgy se. Ebben a zenekarban majdnem minden zenész énekel is, hol szólóban, hol duettben, hol pedig kórusban. A zenekarnak nincs állandó frontembere, mindig valaki másé a főszerep a színpadon, minden dal másvalaki stílusához köthető.” (Sz. T.)

Szerencsére az eredeti “kis” Canarro zenekar is túlélte a Covid-időszakot, így megmaradt az eredeti tagokkal swing manouche zenekarnak – ez sokáig bizonytalan volt a tagok Covid-okozta nehézségei miatt – és emellett alakult meg a Blue Canarro Group is, vagy ahogy mi emlegetni szoktuk: BCG – theMusicVaccine.

2021. februárjában a BCG közönség nélküli koncertet adott az A38-on, amely nyáron került ki a Youtube-ra:

 

A tavaszi fellendülés után stúdió munkába kezdtünk a BCG-vel, ami a Canarro és más koncertek hirtelen túlzsúfoltsága miatt eléggé lelassult, így mostanra, 2022 februárra jött el “a Happy End”.

A TAGOK

Sebestyén Patrik – trombita – megalakulásunk évében épp megkapta az év fiatal jazz zenésze díjat

Kertész Endre – cselló – számos különleges, alternatív zenekarban is hallhattuk már Endrét, néhány ezek közül, a ¡Nosnach, More von dir, A Gecó és a Fa, Sickratman Intim Kártett, Programozott Sejthalàl, Budapest Improvisers Orchestra…

Darvas Kristóf – zongora – a színházi világból és számos felállásból is jól ismert zongorista, többek között Ujj Zsuzsi állandó kísérője

Petz Bálint – gitár, Elsa Valle egyik állandó gitáros kísérője

Burján Orsolya – énekesnő, hangszerelő, kórusvezető és kiváló énektanár. A Burján Orsi Kvintett énekese és hangszerelője

Pataki Anna – a fiatal énekesnőt Balázs Elemér mellett is hallhattuk már énekelni, emellett klasszikus hegedűn játszik és tanít

Soós Márton – nagybőgő, számos formáció vendége

Cseh Balázs – dob, a budapesti jazz-élet jól ismert zenésze

Szakál Tamás – hegedű, ének, a BCG és a Canarro zenekar vezetője (és kreatív zenekarnév adó 😀 – a zenekar )

Fotó: Stépán Virág
Elérhetőségek:

weboldal: www.bcgmusic.hu

facebook: https://www.facebook.com/BlueCanarroGroup

instagram: https://www.instagram.com/blue_canarro_group/

Happy End dance flash mob – videóklip: https://www.facebook.com/groups/1024994991564519

AZ EP-N HALLHATÓ DALOKRÓL:

  1. EMLÉKSZEL IVETT? – ÚJ ANIMÁCIÓS VIDEOKLIP MEGJELENÉSE FEBRUÁRBAN!

A dal a zenekar dobosa, Cseh Balázs szerzeménye, és már régóta ott lapult a fiókjában, a szöveget Szakál Tamás írta. A dal első, korábbi verzióját hárman játszották fel Soós Mártonnal nagybőgőssel – mindhárman állandó szereplői voltak a Canarro zenekarnak – és jó barátokként a pesti éjszakáknak is. Így testesül meg a szövegben Canarro, amint stílusosan egy késő esti órán, egy belvárosi lakásban borozgat és közben muzsikál magában – és akár az arra járó hívatlan vendégeknek is. És hogy ki az az Ivett, hogy került oda és mire emlékszik? Tamás énekéből megtudhatjuk. Vagy nem.

A dalhoz az animációt Gergelyi Júlia készítette.

  1. HOLDFÉNY

A dalt meghallgatva olyan érzése lehet a hallgatónak, mintha egy ismeretlen 30-as évekbeli dalt hallana, pedig a zene a 90-es években készült. Ez nem is véletlen. Ez ugyanis egy ismeretlen Márkus Alfréd-dal, amelynek az eredeti kottái elvesztek, a szövege viszont fent maradt, ezért Darvas Ferenc zeneszerző a 90-es években – egy meg nem valósult színházi előadáshoz – új zenét írt rá a 30-as évek stílusában.

A szöveget valószínűleg Harmath Imre vagy Szilágyi László írta. A dal sokáig fiókban volt, egy 2002-en pécsi dalestet leszámítva most hallható először. Úgy került a zenekar műsorába, hogy a zeneszerző fia, Darvas Kristóf, a zenekar zongoristája mostanában több alkalmat igyekszik megragadni, hogy apja színházi dalait publikálja. A dalt Pataki Anna és Darvas Kristóf énekli.

  1. EGYEDÜL

Burján Orsi különleges hangszereléseivel izgalmas színt képvisel. Az Egyedül egy saját dala, Csatai Richárd versét zenésítette meg saját szövegrészekkel is kiegészítve. Mint minden szerzeményében, a teljes hangszerelést is Orsi alkotta meg, ami kihívás és öröm is volt számára, hiszen ilyen apparátusra még nem írt zenét. Lágy dallamok, telt harmóniák és kifinomult hangzás jellemzi a kompozíciót, mely Orsi érzékeny, néhol melankolikus, máskor derűs lelkivilágát tükrözi.

  1. HAPPY END

Eredetileg egy brazil dalszerző, Tom Zé dala, a 70-es évekből, amit Orsi mutatott és nagyon megtetszett az egész zenekarnak is. Az előzőleg csak szomorú dalokból álló koncertet is megálmodó hegedűs-énekes neki is állt a magyar szöveg megírásának, az eredeti szöveg hangulatban, kicsit saját élete aktuális történéseit is beleírva. A Happy end c. dal refrénje ugyanis így végződik: “ebből nem lesz happy end”. Elvégre ez mégis csak a Blue Canarro Group! A dal amúgy lendületes, brazilos lüktetésű, a 70-es évekbeli bossa nova lemezeket idéző hangzással.

A Happy end EP megjelenést direkt Valentin-napra időzítettük, legyen ez ünnep azoknak is, akik épp túl vannak egy nehéz szakításon. A dalban hallható kórus szólamokat szintén Orsi írta és tanította be a zenekarnak. Külön kiemelnénk a hallgatót kellemes lüktetéssel szippantó latin alapot, Petz Bálint (gitár), Soós Márton (nagybőgő) és Cseh Balázs (dob) közreműködésével, utóbbi szólaltatja meg az ukulelét is, Sebestény Patrik trombitaszólója pedig úgy simul a refrénre, mint tortára a tejszínhab.

  1. ELSZÖKIK A NYÁR

Bágya Andrásnak ezt a szép régi slágerét eredetileg Cserháti Zsuzsa és Máté Péter énekelte. Számunkra az volt izgalmas, hogy hogyan tudjuk akusztikus hangszerekre átírni. A szintetizátor-szólamot cselló játssza, a hangszeres szólórészt pedig a trombitaszóló alatt a bőgő, a fémhúros gitár és a cselló közös pizzicato-ja teszi érdekessé.

A dalt Burján Orsi énekli. Felvétel, keverés és mastering: Válik László, a felvétel az L.V. Hang stúdióban készült 2021. májusában. Számunkra az volt izgalmas, hogy hogyan tudjuk akusztikus hangszerekre átírni. A szintetizátor-szólamot cselló játssza, a hangszeres szólórészt pedig a trombitaszóló alatt a bőgő, a fémhúros gitár és a cselló közös pizzicato-ja teszi érdekessé. A dalt Burján Orsi énekli.

Felvétel, keverés és mastering: Válik László, a felvétel az L.V. Hang stúdióban készült 2021. májusában.

Megjelenés: 2022.02.14. (Spotify, Youtube és a nagyobb zenei stream-szolgáltatók oldalain)

További tervek:

● 2022 Április – Táncos flashmob szervezése a Happy end c. dal videóklipjéhez,

● első videoklipünkben a flashmobhoz csatlakozó táncraperdülő közönség is szerepelhet:

Happy End Flash Mob dance facebook csoporthoz idekattintva tudtok csatlakozni.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!