spot_imgspot_img
spot_img

A sáfrány titka: nem csak a levesbe jó, visszaállítja a lelki egyensúlyt is

-

Article Top Ad (AdSense)

Lelki egyensúlyunk visszaállításához manapság egyre népszerűbb a természetes hatóanyagok használata. A sáfrány jótékony hatásairól már közel 4000 évvel ezelőtt, az ókori írások is beszámoltak, most egy új területen is hódít.

A sáfrányt az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon, vörös aranynak is nevezik. Afrodiziákumként évezredek óta használják, már a rómaiak is ezzel tömték meg párnáikat vágykeltés céljából. Napjainkban egyre több szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal is igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat.
Fotó:Envato
Ám sáfrány és sáfrány között hatalmas különbség van. Az igazán jó minőségű gyógynövényt főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. Nagyon drága, ugyanis a virág jól hasznosítható, három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg, a bibeszálakat pedig kézzel takarítják be, azért is ennyire drága. Hazánkban is megteremne, a középkorban termesztették is, ma már csak Baján foglalkozik vele egy termesztő.
Dr.Szőke Molnár Zsolttal, a Cefasafra forgalmazójának gyógyszerészéve beszélgettünk a leginkább fűszernövényként közismert, ám klinikai hatással is rendelkező sáfrányról.
– Kevés a jó és tiszta sáfrány és rengeteg a hamisítvány. Magyarországon már a középkorban is hamisították a Sáfrányos szeklicével, és napjainkra komoly iparág alakult ki a helyettesítésére. Ám az ebből a növényből származó termékeknek nincsen meg a megfelelő hatásuk. Az eredeti növény jótékony hatásait az utóbbi 20-30 évben sokan vizsgálták, számos tudományos anyag róla. A Szegedi Tudományegyetem | Gyógyszerésztudományi Karának vezetője gyógynövényekről írt könyvében külön fejezetet szentelt neki, bemutatta a növény tudományos hátterét. Ám mivel itthon jó minőségű sáfrány nem fellelhető, nagyon örültünk, amikor egy nemzetközi kiállításon rátaláltunk egy bajor cég termékére. A benne levő sáfrány kivonat (ún. Sargol)kiemelkedően magas minőségű.
Fotó:Shutterstock

A lelki egyensúly visszaállítása
A sáfrány azonkívül, hogy a levesnek gyönyörű színt ad, megfelelő dózisban antidepresszív hatással bír. Sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint tartalmaz. Ezek antioxidánsok, amik hozzájárulnak a szabadgyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez és fenntartják a szervezet egészséges egyensúlyát.
A kutatások azt mutatják, ha valakinek hangulati zavarai vannak – rosszkedv, lehangoltság –, akkor a sáfrány egyik hatóanyagai képesek visszaállítani a szabadgyökök egyensúlyát, ezáltal a sáfrány rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet.
Orvosi kezelést nem igénylő depressziónál, hangulatzavaroknál, premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítésénél, mint pl. a falási rohamok, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkentésénál, vagy a menopauza tüneteinél is javasolt. Ám ehhez eredeti és nagyon jó minőségű sáfrány felhasználásra van szükség. Ha az előírt napi adagot visszük be a szervezetbe, látványos eredményt lehet elérni. Az embert ki tudja szedni ebből a letargikus, depresszív állapotból, amit például az elmúlt évek hoztak a covid miatt.
Rendszeres szedése visszaadja a fogyasztó régi, életvidám énjét, kiszínezi a hétköznapokat. Az általunk forgalmazott termék fogyasztóitólrengeteg visszajelzést kapunk, hogy jó irányba változott meg az életük. Ám ki kell emelni, hogy ez nem gyógyszer, hanem étrendkiegészítő. Vigyázni kell, hogy a beteg, aki szedi, nehogy hiú reményeket tápláljon a hatásával kapcsolatban. A depressziónak és szorongásnak sok mélysége van, mire a beteg eljut oda, hogy szakemberhez kell fordulnia. Fontos hangsúlyozni, hogyha súlyosnak érezzük a tüneteinket, mindenképp azonnal forduljunk szakorvoshoz.

 

Fotó:KOczka Máté PR
Nem elég, ha fűszerként csak a levesbe tesszük
Bár fűszerként is használják, a főzés során az ételbe kerülő mennyiség túl csekély ahhoz, hogy érezhető eredményt érjünk el vele.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!