A Ponyvaregény megalkotója lábfetisiszta – Quentin Tarantino, a zseniális rendező

-

A filmtörténet egyik legzseniálisabb és legnépszerűbb rendezője, illetve forgatókönyvírója Quentin Tarantino, aki olyan filmeket adott nekünk, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Django elszabadul és az Aljas nyolcas. Azt mindenki tudja, hogy munkássága meghatározta a filmipart, de vajon azt is, hogy retteg beülni a kocsiba?

Az emberek vagy imádják vagy gyűlölik Tarantino műveit, aki olyan mesterművekkel kényeztette rajongóit, mint a Jackie Brown,  Sin City – A bűn városa vagy éppen a Volt egyszer egy Hollywood. Öt alkalommal jelölték Oscarra, amit kétszer meg is kapott. Mindkét esetben a legjobb forgatókönyvnek járó díjat vehette át a Django elszabadul és a Ponyvaregényért. Bár kétségkívül született zseni, de ahogy sokan mások, ő sem csöppent egyből a rendezői székbe, és hosszú utat kellett bejárnia a sikerért.

Egy sorozatból kapta a nevét

Napjaink egyik legismertebb rendezője, Quentin Jerome Tarantino 1963. március 27-én született Knoxville-ben, Tennessee-ben. A felmenői izgalmas szövetséget alkottak, hiszen színész és zenész apja, Tony Tarantino olasz származású, míg édesanyja Connie McHugh félig ír, félig cseroki indián. Quentin a nevét Burt Reynolds karakteréről, Quint Asperről kapta, a Gunsmoke című sorozatból. Viszont nem volt lehetősége megismernie az apját, ugyanis a születése után elhagyta az anyját.

Sosem fejezte be az iskolát

Tarantino 15 évesen abbahagyta a középiskolát, hogy színészetet tanulhasson, ami végül az rendezői székbe vezette. Bár a legtöbben rendezőként ismerik, a James Best Theatre Companynál tanult színészetet. Ám a színészet órák közben rájött: szívesebben ír történeteket, mint hogy előadja azokat. Ám ez persze nem gátolta meg abban, hogy időnként felbukkanjon a sajátja vagy éppen mások filmjeiben. Az utóbbira jó példa a Desperado és az Alkonyattól pirkadatig.

Egy filmkölcsönzőben dolgozott

Amíg megtanult filmeket készíteni, addig egy videótékában dolgozott. Természetesen így bőven akadt lehetősége a filmekből tanulni, és saját bevallása szerint a francia Új hullám és a hongkongi krimik iránti szerelmét a boltban fedezte fel. Később sok elemet beépített ezekből a saját filmjeibe, de mindig őszinte volt ezzel kapcsolatban, és azt mondta: „Minden valaha készült nagyszerű filmből lopok.” A boltban töltött idő alatt írta meg Tiszta románc és a Született gyilkosok forgatókönyvét. Miután sikeresen eladta őket, volt annyi pénze, hogy 29 évesen saját maga rendezze a filmjét, így született a Kutyaszorítóban.

Fotó: flickr

A Grindhouse – Halálbiztos filmjét az autóbalesetektől való félelme ihlette

Az egyetlen horrorfilmjében egy Stuntman Mike (Kurt Russell) nevű férfiről szól, aki élvezi, hogy nőket öl meg a kocsijukban, miközben kaszkadőrálló járművével üldözi őket.

Tarantino egy vadonatúj Volvo vásárlása után állt elő a film ötletével. Elárulta egy barátjának, miszerint legnagyobb félelme az, hogy meghal egy autóbalesetben. A barát pedig azt mondta neki: adja oda a kocsiját egy kaszkadőrcsapatnak, akik halálbiztossá tehetik.

Nem szívleli a streaming szolgáltatókat

Tarantino nem rajongója a streaming filmeknek. Bevallotta, hiányolja azokat a napokat, amikor a filmek szerelmesei filmkölcsönzőkbe jártak, és hosszasan gondolkodtak, mielőtt kiválasztottak egy filmet. Szerinte az emberek manapság bármit megnéznek.

Nagyon magas IQ-ja van

A Yahoo rangsorolta az összes olyan hírességet, aki valaha is részt vett IQ-teszten, és Quentin Tarantino 160-as eredménnyel büszkélkedhet. Ezzel holtversenyben van Stephen Hawkinggal. Ma már érthető, hogy az általa készített filmek, miért olyan kihagyhatatlanok.

Fotó: flickr

Izraelben él

Biztosan azt gondoltad, hogy Tarantino egy Beverly Hills-i kastélyban tölti a szabadidejét, de ez nem így van. A rendező az izraeli Ramat Aviv Gimelbe költözött, ahol feleségével, az izraeli modellel, Daniella Prickkel él. 2009-ben találkoztak, amikor Tarantino Izraelben volt, hogy népszerűsítse a Becstelen brigantykat. 2018-ban házasodtak össze. 2020-ban született meg fiuk, Leo. Habár Tarantinónak így sokat kell utaznia a munkája miatt az Egyesült Államokba, saját bevallása szerint nagyon szeret Izraelben élni.

Már fiatalon megtervezte a visszavonulását

2009 decemberében a Digital Spy munkatársával készült interjúban elmondta: 60 éves korában tervez visszavonulni a filmkészítéstől, hogy a regényírásra koncentrálhasson. Azt is kijelentette, miszerint a tízedik filmje elkészítése után nyugdíjba vonul. Amennyiben ragaszkodik ehhez – márpedig a tavalyi interjúk fényében, igen – akkor már csak egy, utolsó nagy dobása maradt, mivel a Kill Billt egynek számolja.

Rajong a női lábakért

Talán te is észrevetted, hogy nincs olyan filmje, amiben ne villannának meg meztelen női lábak. Az Independentnek adott interjújában azzal érvelt: „Sok jó rendező filmjében vannak lábak. Előttem egy másik filmrendezőt, Luis Buñuel is lábfetisisztának állítottak be. És Hitchcockot és Sofia Coppolát is megvádolták vele.” Még ha szerinte túlzás is, ettől függetlenül tény, hogy gyakran köszönnek vissza női lábak a filmjeiben…

forrás: screenrant.com

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!