spot_imgspot_img
spot_img

A pizza eredete és legendái

-

Article Top Ad (AdSense)

A pizza eredete roppant érdekes és meglepő módon a régmúltik visszanyúlik. Noha az olaszok évszázadok óta fogyasztják a ropogós, ínycsiklandó feltétetekkel megbolondított pitét, a második világháború után Amerikában robbant be igazán a gasztronómia világába. A pizza szó etimológiája óolasz eredetű, amely „pontot” jelent, később a szintén olasz „pizzicare” kifejezéssé avanzsálódott, ami röviden annyit tesz, hogy „csípni”, „kopasztani”. Kezdetben bazsalikommal ízesített paradicsomszósz adta az alapját, amelyet pikáns sajtokkal, füstölt kolbásszal és friss olívával fűszereztek meg.

Takarékosság miatt a pizza a kőkorszakban tányérként funkcionált, amely a húslevest és különböző mártások felszívását szolgálta. Egyes források arról tanúskodnak, hogy a föníciaiak, a görögök és a rómaiak találhatták fel a víz és liszt alapú ételt, amelyet forró kövön melegítettek meg.

Pizza
A pizza világnapja
Fotó: igorovsyannykov/pixabay

5 + 1 tény, amelyet nem tudtál a pizzáról:

  1. Az ókorban az egyiptomi fáraók születésnapi ünnepségén főfogásként gyógynövényekkel fűszerezett, apró, szabályos cipókat szolgáltak fel babiloni receptek szerint.
  2. A pizza első hivatalos írásos felbukkanása Kr.e I. századra datálható, amely Vergilius (Kr. e. 70-19) által írt Aeneisben jelent meg.
  3. A 16. században Peruból telepítették vissza Európába a paradicsomot, amelyről azelőtt azt tartották, hogy halálos méreg annak, aki fogyasztja. Olaszország szegényebb régióiban a paraszti családok a pizza szerényebb verzióját készítették, amely lisztet, olívaolajat, disznózsírt és sajtot tartalmazott.
  4. Nápolyi vakációjuk alkalmával, I. Umberto, olasz király és hitvese Margherita di Savoia királyné meghívta mesébe illő palotájukba a legnevesebb pizzaszakácsot, Raffaele Espositót, hogy megkóstolják pizza specialitásait. Három verziót készített el Esposito és felesége, amelynél az utolsó fajta pizza, az olasz zászló színeiben pompázó bazsalikomos, mozzarellás, paradicsomos olyannyira elnyerte a királynő tetszését, hogy Olaszország nemzeti kuriózumává vált.
  5. Hivatalos határozat védi az Európai Unió által a nápolyi pizzákat, amely Európa élelmiszer-örökségének részét képezi. Amelyik étterem autentikus nápolyi pizzát akar forgalmazni, kötelező megfelelnie szigorú szabványoknak, amely az összetevőkre és azok elkészítésére terjednek ki.

+1 A világ leghosszabb, gigantikus méretű pizzája 1930,39 méter hosszú, amelyet Fontana városában sütöttek 2017-ben.

Itt további érdekes cikkeket olvashatsz:

Desszert része is lehet a bacon

Mustár mustra. Érdekességek a mustárról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!