spot_imgspot_img
spot_img

A pingvinek romantikus élete annyira emberi!

-

Article Top Ad (AdSense)

Tudtad, hogy sokkal több közös van bennünk, emberekben és ezekben az elegánsan öltözködő, szmokingos madárfajban? A pingvinek annyira imádnivalóak, hogy minden évben két napon is ünnepeljük őket: január 20-án, a Pingvin Tudatosság napján, és április 25-én a Pingvinek Világnapján. Ebből is látszik, hogy milyen fontosak ezek a mókás figurák, akik legalább olyan romantikusak tudnak lenni, mint mi emberek.

A pingvinek egy 17-19 fajból álló család, amely elsősorban a déli féltekén él. Közülük körülbelül hét faj az Antarktiszton, míg a többiek Ausztrália és Új-Zéland, illetve Dél-Amerika partjainál éli boldog életét. A fenséges császárpingvinek és a királypingvinek számos Antarktisz alatti szigeten találhatók, és csak a veszélyeztetett afrikai pingvinek és a Galápagos-pingvinek az egyetlenek, amelyek az Egyenlítőtől északra éldegélnek. De akármelyik pingvinfajtáról legyen is szó, az biztos, hogy sokkal érdekessebbek, mint elsőre gondolnánk.

pingvin-szerelem
Fotó: unsplash.com

Ők a legromantikusabbak:

Azt gondolnánk, hogy az olyan romantikus gondolatok, mint megtalálni egy életre az ideális társat elsősorban emberi törekvés. De van egy maroknyi állatfaj, amelyről úgy gondolják, hogy egy életre választanak társat.  Ilyenek a pingvinek is, akik egyébként nem virágokkal udvarolnak, hanem kövekkel. És nem is akármilyen kövekkel, hanem például a szamárpingvinek addig keresgélnek, amíg meg nem találják a legsimább és legszebb darabokat. És amikor végre megvan a tökéletes példány, odaviszik a kiszemelt társ elé és ünnepélyesen megmutatják neki. Ha pingvinlánynak tetszik és elfogadja, akkor beteszi a követ a fészkébe, és már el is jegyezték egymást. Innentől kezdve semmi akadálya, hogy családot alapítsanak. A kavicsok fontosságát az is mutatja, hogy a hímek akár harcolni is képesek egymással egy-egy értékesnek tűnő darabért.

Fontos a szexi csőr

A királypingvinek számára nincs szexibb a világon, mint egy csinos csőr. A pingvinek nagy udvarlók hírében állnak és mostanra már  az is bebizonyosodott, hogy a csőr színe nagyon is meghatározó a párválasztásnál. A királypingvinek csőrének alján narancssárga foltok vannak, amelyek segítenek nekik a nagybetűs Ő megtalálásában. Mivel ultraibolya fényben látnak, számukra ezek a csőrfoltok még színesebbek, mint az általunk korlátozottan látott narancssárga árnyalat. Az Indiai-óceán déli részén lévő partoknál tudósok 75 olyan pingvin párt tanulmányoztak, akik még udvarlási szakaszban voltak. Voltak közöttük, akik tojásokat raktak és örökre együtt maradtak, míg másoknak elváltak az útjaik. A kutatók arra jutottak, hogy semmi más nem befolyásolta azt, hogy a pingvin párok együtt maradnak-e vagy sem, csak a csőr színe. Nem számított sem a csinos tollazat, sem a jó kiállás, csak a csőr. Kiderült az is, hogy az egymással örök frigyre lépő pingvinek általában ugyanolyan csőrfoltos színekkel rendelkeztek.

pingvin-apa
Fotó: unsplash.com

Ők a legjobb apukák:

Közel 120 centiméteres magasságukkal a császárpingvinek a legnagyob pingvinfajta a Földön. Minden évben késő ősszel – nagyjából április 25-e körül – egy előre egyeztetett helyen összegyűlnek az Antarktiszon, majd a part mellett éldegének nagyjából két hónapig. A hímek ez alatt az idő alatt nem esznek, de életük talán legfontosabb feladatát látják el. Miután az anyapingvin lerakja egy szem tojását, gyorsan elhagyja a terepet és elindul táplálékért. A tojásról ezután a hím gondoskodik: a lábára rögzíti és a bőrredőkbe burkolva álldogál vele két hónapon keresztül. Mire letelik az idő (és a papapingvin fele akkorára fogyott), remélhetőleg az elemózsiával felszerelkezett mamapingvin visszatér és ügyesen átveszi a már kikelni készülő tojásokat. Ekkor végre a hím is elindul a víz felé, hogy újra magához vegyen némi táplálékot. Ha pedig legyengült kis testével túléli a túrát, akkor visszatér a családjához, hogy aztán közösen neveljék fel a pingvingyerekeket.

pingvin-szerelem
Fotó: unsplash.com

Remekül ki tudják fejezni az érzéseiket:

Talán az egész állatvilágban ők tudják a legjobban kimutatni szeretetüket. Nem ritka, hogy örömtáncot járnak, ha valaki olyannal találkoznak, akit nagyon szeretnek, de gyakran dalban is képesek kifejezni szeretetüket. Ahogy egy egészségesen működő kapcsolatban mi emberek is szeretünk együtt lenni a társunkkal, úgy a pingvinek is kifejezetten élvezik a párjuk társaságát. Semmiképpen nem mondhatjuk rájuk, hogy szégyenlősek lennének: a pingvinek ugyanis nem restek túlcsorduló érzelmeiket egy hangos kiabálással az egész világ tudtára adni, és nem telhet el nap anélkül, hogy elmondanák a társuknak, hogy mennyire szeretik őket. Ahogy nálunk, embereknék is fontos a kommunikáció, a pingvinek is remekül kommunikálnak, sőt csacsognak és fecsegnek…

Lehet, hogy hozzánk képest a világ végén élnek, de a végén kiderül, hogy nagyon is hasonlóak vagyunk. Nyilvánvaló, hogy a pingvineknek és az embereknek sok közös vonásuk van a házasság és a kapcsolatok terén: van párjuk, imádják a gyerekeiket és szeretnek családi és baráti körben lenni. Talán ezért is szeretjük őket annyira!

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Így lett Costa Rica a bolygó legzöldebb országa

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!