spot_imgspot_img
spot_img

A Níluson túl: Kenneth Branagh legendás szerepei

-

Article Top Ad (AdSense)

Kenneth Branagh neve az utóbbi években összeforrt a legendás belga nyomozó, Hercule Poirot képével. Nem rég jelentették be, hogy készül az új egész estés krimi, mely Agatha Christie egy kevésbé ismert regényét, Az ellopott gyilkosságot dolgozza fel. De hogyan jutott el a sármos shakespeare-színész a bajszos nyomozó karakteréig? Lássuk, milyen meghatározó szerepekben láthattuk őt a filmvásznon!

1. Az angol komédia

Benedetto és Beatrice (Fotó: Flickr)

1993-as Sok hűhó semmiért ugyan nem az első Shakespeare-mű feldolgozás, ami Branagh nevéhez fűződik, ám elmondhatjuk, hogy az egyik legszerethetőbb és legnépszerűbb szerepe mind közül. Benedetto karaktere a megrögzött agglegény, míg Emma Thompson a tipikus makrancos hölgy esete. Kettőjük fergeteges alakítása egyszerre vicces és szívmelengető. Szócsatáik és a nemek közötti vetélkedésük több, mint angol komédia.

2. Aki szörnyeteget teremtett

Victor Frankenstein és menyasszonya (Fotó: Flickr)

Kenneth Branagh pályájának következő meghatározó szerepe Mary Shelley világhírű regényének főhőse, Victor Frankenstein. Az ifjú anyja halála után beiratkozik az orvosi egyetemre, ahol professzora előadásait hallgatva annak a célnak szenteli életét, hogy mesterségesen hozzon létre életet. Fanatikus tudós és egyben elkeseredett fiú, aki csupán szeretett édesanyját akarja visszakapni. De milyen áron? Branagh olyan nagynevű színészekkel játszott együtt, mint Robert De Niro vagy Helena Boham-Carter. Klasszikus gótikus horror műfaj kedvelőinek kötelező darab!

3. Őrült professzor a vadnyugaton

Dr. Arliss Loveless (Fotó: Flickr)

Frankenstein alakítása után nem volt kérdés, hogy Branagh kipróbálja magát egy igazán gonosz szerepben is. Az amerikai polgárháborút követően Dr. Arliss Lovelesst a zseniális tudóst és háborús veteránt egyetlen cél élteti: bosszú mindenek felett. Új típusú gépeinek segítségével próbálja megölni az Egyesült Államok akkori elnökét. Tervét azonban természetesen keresztül húzzák a jófiúk, mint Will Smith és barátai. Ebben az üdítő akció-vígjátékban olyan nagy nevek is felbukkantak, mint például a gyönyörű Salma Hayek. Aki szereti a western műfajt és nyitott az újfajta nézőpontok iránt, ne hagyja ki a Vadiúj Vadnyugatot!

4. Akit még Harry Potter sem állhatott

Gilderoy Lockhart professzor (Fotó: Flickr)

A 2000-es évek talán egyik legmeghatározóbb szerepe Gilderoy Lockhart professzor volt a Harry Potter széria második részében. Branagh egy olyan fennhéjázó, nárcisztikus tanár képébe bújt, aki varázslat segítségével lopta el más mágusok hajmeresztő hőstörténeteit, amit aztán sajátjaként reprezentált az általa kiadott könyvekben. A hírnévnek persze ára van. Mikor le kellett ereszkedni a Titkok Kamrájába, hogy valódi szörnyekkel vívjon csatákat, fény derül a turpisságra.

5. Egy valódi tragédia helyszínén

Bolton parancsnok (Fotó: Flickr)

A regények lapjairól és a fantázia világából ugorjunk egy olyan filmre, amely megtörtént eseményeken alapult. Chistopher Nolan 2017-es Dunkirk című filmjéről van szó. Azt mondják, egy ember igazi ereje akkor mutatkozik meg, amikor baj van. Ebben a történelmi filmben Branagh egy angol parancsnokot játszik, aki bár látja, hogy emberek százai hullanak el az invázióban, hősiesen tartja magát. Az évtized talán legjobb háborús filmjében nyújtott alakításával a sármos ír színész megmutatta, hogy nem csak tragikus hősszerelmes vagy éppen vígjátéki karakterek megformálására képes.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!