spot_imgspot_img
spot_img

A nemek közötti fájdalomszakadék áthidalása

-

Article Top Ad (AdSense)

 A Libresse vezető női higiéniai márka elindította a #fájdalomamibennedvan kampányát, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti fájdalomszakadékra és támogassa az endometriózis minél korábbi diagnosztizálását. A bevezetés része az első Fájdalomszótár létrehozása, amely az endometriózis okozta fájdalom összetett nyelvezetét mutatja be.  Ezt követően létrejött a világ első Fájdalom Múzeuma, hogy közelebbről is megismerhessük az érintettek fájdalmait, és megtudjuk, hogyan lehet a nemek közötti fájdalomszakadékot egy-egy történettel áthidalni.

A Libresse tavaly bemutatott tabudöntő #amibennedvan kampánya folytatásaként elindítja a #fájdalomamibennedvan kezdeményezését, melynek célja, hogy feltárja milyen és mekkora mértékű fájdalommal járhat a menstruáció vagy a havi ciklus különböző fázisai. A márka felhívása, hogy a #fájdalomamibennedvan hashtaget használva minél többen osszák meg történeteiket. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy a nemek közti fájdalom szakadékot egy-egy történettel áthidalja, és új módot kínáljon a fájdalom kifejezésére, különös tekintettel az endometriózissal kapcsolatos fájdalmakra.

Ebben nyújt segítséget a fájdalom történeteket összefoglaló és bemutató – a Libresse által megalkotott – Fájdalomszótár. A projektnek köszönhetően létrejött a világ első Fájdalom Múzeuma is, amely bemutatja, hogy sok esetben milyen mértékben marad észrevétlen, illetve gyakran milyen szinten hagyják figyelmen kívül ezt a fájdalmat. 

A nők fájdalomtapasztalása összetett, bonyolult és kétségbeejtően kevéssé ismert. Az endometriózis egy példája az ilyen elszenvedett gyötrelmeknek. Tízből egy nőt érint, de megdöbbentő módon átlagosan hét és fél évbe telik, mire diagnosztizálják, mivel a mai napig sok esetben a súlyos menstruációs fájdalmat „normálisnak” tartják nem csak a civilek, de még maguk, az orvosok is. A fájdalom elviselése komoly hatással van a szenvedők életének minden területére, vannak, akik depresszióval küzdenek, elveszítik párjaikat, sőt egyes esetekben még az öngyilkosságot is fontolgatják. Ez gyakran kihatással van a munkájukra is. Egy kutatás szerint például az endometriózisban szenvedők több mint 40%-a felmondott vagy elvesztette a munkáját emiatt.

A Libresse elkötelezett a nők intim egészségét övező káros tabuk megkérdőjelezése, mi több, ledöntése mellett, ezért is indította el korábban a változást ösztönző Project V kezdeményezését. A Project V legfőbb célja a menstruációt, a hüvelyt és szeméremtestet övező tabuk ledöntése és az érintettek támogatása. A projekt első lépéseként a Libresse elkészített egy nemzetközi kutatást, hogy feltárja, mik a leggyakoribb tabuk, illetve, hogy melyek azok a területek, ahol hatékonyan segítséget tudnak nyújtani. A felmérésből többek kiderült, hogy a nők 51%-a és a férfiak 52%-a úgy gondolja, hogy a menstruációs fájdalmat a nőknek el kell viselniük. Ez az eredmény bizonyítja, hogy ez a tabu milyen mélyen beágyazódott a társadalomba, illetve ez sarkallta a Libresse munkatársait arra, hogy ez ellen a tabu ellen tegyenek.

A Fájdalomszótár 

Az intim fájdalommal élők hatékonyabb támogatása érdekében a Libresse létrehozta a Fájdalomszótárát, melyben az endometriózisban szenvedők valós fájdalomleírásait felhasználva, a Libresse fájdalomszavakat és definíciókat alkotott. 

Az egészségügyi szakemberek gyakran kérik a betegeket, hogy egy 1-10-es skálán határozzák meg, mekkora fájdalmat éreznek. Ugyanakkor, a fájdalom összetett és egyedi, és gyakran nem lehet egy konkrét számban meghatározni. A szótárban található leírások között ezért olyan fájdalomábrázolások szerepelnek, mint például: „feszítő szögesdrót” és „szögekkel és tőrökkel teli méh”. 

A szótár a leírások és művészek által alkotott illusztrációk segítségével kelti életre ezeket a fájdalomélményeket, hogy bemutassa az endometriális fájdalom sokszínűségét és intenzitását. A Fájdalomszótár egy újfajta szókincset ad az érintetteknek, hogy kifejezhessék fájdalmukat az orvosoknak, képessé teszi az embereket arra, hogy a súlyos fájdalmat problémaként ismerjék fel és segítséget kérjenek, valamint felhívja a figyelmet az endometriózisra. Ez a könyv segít azoknak is, akik még diagnózis nélkül szenvednek, hogy súlyos fájdalmukat problémaként ismerjék fel. 

A Fájdalomszótár online elérhető a Libresse oldalán.

Nem lenne szabad az emberek azt gondolni, hogy a nőknek egyszerűen csak meg kéne birkózniuk a fájdalommal. Sok nő úgy gondolja, hogy a fájdalmas menstruáció normális, de valójában nem az, különösen akkor nem, ha a menstruáció már a mindennapi életben végzett tevékenységeiket is befolyásolja. A menstruációs fájdalomról való beszélgetés arra fogja ösztönözni a nőket, hogy felkeressék a háziorvosukat, nőgyógyászukat, hogy kitartóan beszéljenek a tüneteikről, és így remélhetőleg csökkenthetjük a diagnózis felállításának idejét. Nem vagy egyedül, a menstruációs fájdalom gyakori, de nem normális, és nem olyasmi, amitől szenvedned kellene.”– mondta el Hegedűs Eszter, a Libresse Senior Brand Managere.

Pataki Zita

A Fájdalom Múzeum 

A #fájdalomamibennedvan elindításával egyidejűleg a Libresse létrehozta a világ első Fájdalom Múzeumát, hogy az emberek történetről történetre haladva megismerhessék a nemek közötti fájdalomszakadékot. A kiállítás a látogatókkal együtt ugrik fejest a fájdalomba – elmeséli azokat a történeteket, amelyeket meg kell ismernünk, művészeti alkotásokon keresztül dönti le a tabukat, melyek a fájdalmat körülvevő csendet táplálják, emellett endometriózisban szenvedőkkel és orvosszakértőkkel készített interjúkat is bemutat. A Fájdalom Múzeum valódi betekintést nyújt a fájdalom megtapasztalásába, amely életre kelti a nők “fájdalomtörténeteit”, és a Fájdalomszótárral együtt célja, hogy létrehozzon egy szókincset, amely segít körülírni a nők fájdalommal kapcsolatos tapasztalatait, megismertetni ezeket az érzéseket egy szélesebb közönséggel, annak érdekében, hogy megalkossunk egy

olyan világot, ahol ezt a fajta szenvedést nem tekintik „normálisnak”, elviselendőnek, hanem komolyan veszik az érintettek problémáját. 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!