spot_imgspot_img
spot_img

A National Geographic bemutatja a “Nők: A változás évszázada” c. kiállítását

-

Article Top Ad (AdSense)

A tárlat a nők életébe enged bepillantást a világ különböző tájain. A képeken a női szépség és bölcsesség egyaránt főszerepet kap – ahogyan a National Geographic fotósai látták.

A kiállítás nagyhatású személyiségeket bemutató ”Inspiráló nők” szekciójában három – a maga szakterületén kiemelkedőt alkotó – magyar hölggyel is megismerkedhetünk.

“Nők: A változás évszázada”

A National Geographic Hungary és a National Geographic Society most először Magyarországra hozza a “Nők: A változás évszázada” c. kiállítását. A tárlat a National Geographic páratlanul gazdag fotógyűjteményéből merít, elénk tárva a világ különböző tájain élő nők múltját, jövőjét, mindennapi életét – valamint, természetesen, a szépségét és bölcsességét. A tárlaton három magyar hölggyel is találkozhatunk: Jurányi Zsófia légkörfizikussal, az Antarktiszon és az Északi-sarkvidéken egyaránt otthonosan mozgó sarkkutatóval; Kubinyi Enikő etológussal, a Szenior Családi Kutya Program megalapítójával; valamint Nedeczky Júlia hegymászóval, aki a

Karakorumban található Gasherbrum II. csúcs meghódításával új fejezetet nyitott a magyar hegymászás történetében. A kiállítás, melynek kurátora Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a budapesti Arena Mall bevásárlóközpontban lesz megtekinthető november 21. és december 11. között.

A National Geographic Society, a világ egyik legnagyobb tudományos és ismeretterjesztő szervezete, az 1888-as megalapítása óta gyűjti a világ különböző társadalmai mindennapi életét dokumentáló fotókat. Az így megörökített pillanatok egy egészen egyedülálló történetté állnak össze a kiállítás paravánjain, látványosan kirajzolva a női szerep változásait az elmúlt évszázad folyamán.

Páratlan gyűjtemény

A National Geographic munkatársai többéves munkával a fotók és emberi történetek e páratlan gyűjteményére támaszkodva hozták létre a “Nők: A változás évszázada” c. lenyűgöző kiállítást, mely november második felétől Magyarországon is látható lesz. Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a National Geographic magazin lengyel nyelvű kiadásának művészeti vezetője és a kiállítás kurátora harminc időtlen, örök érvényű pillanatot választott ki, rajtuk keresztül különböző nemzetiségű és foglalkozású nők történét elénk tárva – egymástól merőben különböző társadalmakban és kulturális környezetben. A kiállításon a ritkán látott kuriózumokon kívül olyan híres, mára legendássá vált képekkel is találkozhatunk, mint Steve McCurry a zöld szemű afgán lányról készült fotója.

 “A kiállítás képanyaga rendkívül színes és változatos – együtt, összerendezve azonban ezek a fotók megragadóan koherens és teljes képet adnak a Nőről. A Nőről, aki bölcs, aki erős, aki tele van megértéssel, aki érzékeny a problémákra. A Nőről, aki korunk hőseként képes befolyásolni a társadalma sorsát, aktívan alakítani közössége jövőjét. A kiválasztott fotókon keresztül különböző helyzetekben, különböző kihívások közepette szerettem volna bemutatni a kiállítás főszereplőit – akik tele vannak szeretettel és empátiával, de ugyanakkor eltökéltek és, ha kell, harcolnak az eszméikért.”

– mondja Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a kiállítás kurátora.

A tárlaton többek közt Jurányi Zsófia légkörfizikus, Kubinyi Enikő etológus és Nedeczky Júlia hegymászó portréját is megcsodálhatjuk; három magyar hölgyét, kiknek kitartása és céltudatossága valamennyiünk számára inspirációul szolgálhat.

A National Geographic Channel számos előremutató, úttörő tevékenységű nő történetét osztotta meg – és osztja meg a jövőben is – a nézőkkel. Míg a “Jane” c. alkotás a csimpánzkutatás ikonikus alakja, Jane Goodall munkásságát dolgozza fel, “Az Amelia Earhart-expedíció” c. dokumentumfilm egy vakmerő pilótanőről szól, aki darabokra zúzta a nőkkel kapcsolatos konvenciókat rendhagyó életével; és akkor még nem beszéltünk a bátor klímaaktivista, Greta Thunberg harcát bemutató “Greta Thunberg: A jövő hangja” c. filmről, valamint az “Impact with Gal Gadot: Nők egy jobb világért” c. sorozatról, melynek hősei minden erejükkel a diszkrimináció, az erőszak és a természetpusztítás ellen harcolnak, embertársaikat is a világ jobbá tételére inspirálva.

A “Nők: A változás évszázada” c. kiállítás a budapesti Arena Mall bevásárlóközpontban tekinthető meg november 21. és december 11. között. A belépés díjtalan.

5 KÉP A “NŐK: A VÁLTOZÁS ÉVSZÁZADA” C. KIÁLLÍTÁSBÓL:

 

Nedeczky Júlia NEDECZKY JÚLIA ARCHÍVUMÁBÓL, 2022
Hagyományos kimonót viselő japán nők virágzó cseresznyefa ágak mögött. ELIZA R. SCIDMORE  , 1918
Egy fiatal nő kopaszra borotváltatja a fejét a nyugat-virginiai kapitólium lépcsőjén, hogy így tiltakozzon egy hegy elhordása és a szénbányászok emberi és egészséghez való jogainak megsértése ellen. AMI VITALE, 2012
Egy 24 éves koordinátor cigarettaszünetet tart az Afrikai Művészek Alapítványa székháza előtt a nigériai Lagosban. ROBIN HAMMOND, 2014
Két lány az ajkait rúzsozza egy víz alatti performansz során a floridai Wakulla Springs-nél. BAYLOR ROBERTS, 1944

Világhírű művész képével lepték meg Király Viktort a Kolibri Art Stúdióban

November 10-én indul a RAF – Őszi Zsongás 2022 kortárs művészeti vásár

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!