A narancs 5+1 kreatív felhasználási módja

-

A narancs igazi C-vitamin-bomba, ami lendületet ad a naphoz, feldobja a sütik ízét, emellett kellemes illata átjárhatja a lakást. A narancsnak a héja és a leve is felhasználható kreatív módon a konyhában, és a konyhán kívül is. Mutatunk pár ötletet.

 

1.Illatosításhoz

Ha szereted az üde narancsillatot, akkor egy fazékba forralj fel vizet, amibe héjakat dobálsz. Az illataroma kellemesen átjárja a teret, melegséget és vidámságot teremt!

A héjakat egyébként többféle kellemetlen szag ellen is kipróbálhatod. Elrejthetsz narancshéjat a hűtődbe, a macskaalom mellé, a cipőtárolókba, vagy akár a szennyestartó mellé is.

kép: pinterest.com

2. Panír megbolondításához

Egy gasztronómiai újításokkal teli oldalon láttam, hogy a panírhoz reszelt narancshéj és só keverékét adta a kreatív szakács. Ha szeretsz új ízeket kipróbálni és merész vagy a konyhában, kísérletezz a narancshéjjal bolondított panírral. A panírhoz kevert narancshéjat szórd a húsra, és olívaolajjal meglocsolva tedd a sütőbe! Reszelt sajtot is keverhetsz hozzá.

kép: pinterest.com

 

3. Tisztítószernek és molyok ellen

Azt már biztos ezerszer hallottad, hogy a narancs, akárcsak a citrom, kiváló segítség a vegyszermentes takarításnál is. A lédús narancs a zsírfoltokkal is felveszi a harcot.

A narancs húsos, belső részét konyhasóval szórd be! A mosogatóban lévő, a csapra száradt vízkövet, és a csempékre ragadt zsírfoltokat is megpróbálhatod ezzel a kellemes illatú házi tisztítószerrel eltávolítani.

A molyok ellen a levendulát is ajánlani szokták, de aki nem szereti az illatát, kipróbálhatja a narancshéjat is. Az ízléses tárolás miatt az illatos héjakat helyezd kis vászonzsákba, s így akaszd a ruhák közé. (Ne tartsd a szekrényben sokáig, egy idő után a száraz, elfáradt darabokat ki kell dobni.)

kép: pinterest.com

 

4. Cukor kiszáradása ellen

A cukor könnyen nedvesedik, különösen akkor, ha fedetlen tartóban tároljuk. Jó ötlet egy kis szárított narancshéjat tenni a barnacukrok, cukrok közé, mert az illatozó héj praktikus módon felszívja a nedvességet, megóvja a cukrot a csomósodástól.

 

5. Mécsesnek

Kettévágott narancsból ki kell szedni a belsejét, de úgy, hogy a kis fehér rész megmaradjon benne, mert az lesz a gyertya kanóca. Tölteni kell bele olívaolajat, a “kanócra” is kell csepegtetni.  Az olaj mennyiségétől függ, hogy meddig fog égni.

Légy óvatos, ne hagyd felügyelet nélkül! 

kép: nyultam.com

 

+ 1 játékos nyomdázáshoz

A szünet, a két ünnep közti családi együttlét kiváló alkalom a közös mókázásra.

Néhány félbevágott narancsból stemplit is készíthetünk, amikkel textilre, kartonra és sima rajzlapra is nyomdázhatunk. A félbevágott narancs felülete szép mintát, lenyomatot hagy a lapon, textilen. Ha textilfestékkel kened be, akkor maradandó is lehet a minta. Ha csak vízfestékkel vagy akrillal mázgálod le a félbevágott narancs felületét, a nyomdázás akkor is szórakoztató elfoglaltság. Lenyomatokat készíteni citrommal, almával, krumplival, de levelekkel is lehet.

kép: pinterest.com

 

Hasonló témában ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Mennyei gyümölcsös édességek

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!