spot_imgspot_img
spot_img

A nagy fűtési kalauz

-

Article Top Ad (AdSense)

2022 augusztusától annak, aki az átlagfogyasztást meghaladja, az áramért dupla, a gázért pedig hétszeres árat kell fizetnie.  A rezsicsökkentés részleges kivezetése az ingatlanpiacot is alaposan megbolygatta. A vásárlók számára az energetikai szempontok váltak az egyik legfontosabb tényezővé, azaz, hogy hosszú távon milyen fenntartási költségekkel számolhatnak.  Jelenleg szinte csak a korszerű energetikával rendelkező ingatlanok rúghatnak labdába. Ezért előfordulhat, hogy az eredményes eladás érdekében modernizálnod kell a lakás, ház fűtési rendszerét. A cikkben sorra veszem a legnépszerűbb fűtési megoldásokat és kielemzem az egyes típusok előnyeit, illetve hátrányait.  

Hagyományos fűtési technológiák 

Fűtés kályhával, kandallóval, szilárd tüzelésű kazánnal 

A kedvezőtlen rezsi intézkedés bejelentésével olyan mértékben nőtt meg az érdeklődés a kandallók és kályhák iránt, hogy az komoly készlethiányt generált. Ha valaki ilyen módszerrel fűt, azt valószínűleg a pénztárcája bánja, hiszen a tűzifa és a brikett ára az egekbe szökött, a pellet és a szén ára is folyamatosan emelkedik. Ezt a problémát várhatóan a hatósági áras tűzifaprogram sem fogja megoldani. Habár a szilárd tüzelésű kazánokban a háztartásokban keletkező fa- és növényi eredetű hulladékok is elégethetőek, optimális fűtőértékkel kizárólag a száraz tűzifa rendelkezik. 

Hagyományos gázkazán vs. kondenzációs kazán 

A hagyományos, nyílt égésterű gázkazánok energiahatékonysága igencsak megkérdőjelezhető, nem beszélve a szén-monoxid mérgezés kockázatáról. Egy zárt égésterű kondenzációs kazán jóval gazdaságosabb és ésszerűbb megoldást jelent – már a hőmérséklet szabályozásának lehetőségével is rengeteget spórolhatunk. A régi típusú, hagyományos gázkazánok modern kondenzációs kazánokra történő cseréjével akár 20-30%-os energiamegtakarítás is elérhető. 

Gázkonvektor 

A gázkonvektorok ugyan szabályozhatóak, de kifejezetten energiapazarló megoldásnak minősülnek, illetve a hőmegtartó képességük is csekély. Azonban konvektor és konvektor között is hatalmas lehet a különbség. Az újabb, modernebb típusok már 90% körüli hatásfokkal működnek, így (egy kisebb méretű lakásnál, családi háznál) a fűtéskorszerűsítés relatíve olcsó alternatívájának bizonyulhat az elavult berendezések cseréje.   

radiátor

Modern fűtési rendszerek 

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtési rendszerek telepítésénél nem szükséges a kémény kiépítésével bajlódni, viszont mindenképpen figyelembe kell venni a hálózat terhelési kapacitását. A hőleadás konvektorral, fűtőpanellel vagy radiátorral valósítható meg, melyeknél minimális beszerzési és beépítési költséggel lehet számolni.  Az elektromos fűtés sokak számára leginkább kiegészítő megoldásként alkalmazva logikus döntés, amennyiben egyébként túllépnék a gázfogyasztási limitet. 

Infrafűtés 

Az infrafűtés lényege, hogy az eszköz elektromos áramból infravörös tartományba eső hőhullámot készít. Az egyik legjobb elektromos fűtési típus, aminek ráadásul a legolcsóbb a kiépítése. A panelek a falra vagy a plafonra egyaránt felszerelhetők, valamint speciális infraszőnyeg segítségével padlófűtés is megvalósítható. Egy darab infrapanel akár egy egész szobát képes befűteni, és már 20-30 ezer Ft-ért beszerezhető. Az eszköz felszíni felülete elérheti a 100 °C-ot, ezért elhelyezésekor és használatakor fokozott óvatossággal kell eljárni.  

Hőszivattyú 

A környezeti energia kinyerése a levegőből, a vízből vagy a talajból történik. A természetből szerzett hő hasznosítása egy rendkívül környezetbarát opció, ami nem jár semmilyen károsanyag-kibocsátással. Az ingatlan fűtésére, hűtésére és meleg víz előállítására egyaránt alkalmazható. A hőszivattyú karbantartási igénye minimális, gyakorlatilag egy önfenntartó rendszer hozható létre vele. Kiépítése bizonyos környezeti adottságok meglétéhez kötött. A levegős hőszivattyú telepítése akár egy társasházi lakás esetében is megoldható, azonban a kivitelezés több millió forintba kerül az ingatlan nagyságától függően. 

napelem

Napelem 

A napelem az új építésű családi házak egyik legkedveltebb energetikai megoldása. Beruházási költsége igen magas, de szerencsére jelenleg több állami és európai uniós támogatás is igénybe vehető a rendszer kiépítéséhez. Korszerűtlen szigetelésű épületek fűtéséhez gyakorlatilag alkalmatlan.  Az aktuális rezsiárakkal kalkulálva egy 5-6 kWh-os napelemes rendszer akár 5 év alatt megtérülhet. Már egy 8-9 ezer forint körüli havi áramszámlánál érdemes lehet átállni erre  a megújuló energiaforrásra.  A kiépítéshez elegendő tetőfelülettel kell rendelkeznie az épületnek, ami nincs leárnyékolva.  

Egy fontos tényező: a ház szigetelése 

Még a legkorszerűbb fűtési rendszer sem ér szinte semmit, ha nem gondoskodunk a megfelelő szigetelésről – hiszen csak így garantálható az optimális energiahatékonyság. Ahogy mondani szokás, ellenkező esetben „az utcát fűtjük”. A falakon keresztül akár az energia kétharmada is távozhat, ami így kárba vész.  

A fűtéskorszerűsítés tehát nem állhat meg a rendszer kiépítésénél és a fűtőegység beszerelésénél. Mielőtt bármilyen projektbe belefognánk, nulladik lépésként az épület fizikai fejlesztését kell megvalósítani, ami a külső hőszigetelés mellett többek között a nyílászárók cseréjét is magában foglalja. A falak, nyílászárók és födémek hőszigetelésének modernizálásával az elpazarolt energia ~ 70 %-a megtartható, míg a fűtéskorszerűsítéssel nagyjából további 25-30 % megtakarítás érhető el.

szigetelés

Most akkor melyik a legjobb fűtési rendszer? 

Számos tényező közrejátszik abban, hogy egy konkrét ingatlannál melyik bizonyul a legjobb fűtési rendszernek. Először is érdemes kiszámolni a ház fűtési energiaigényét, ami leginkább az ingatlan méretének (befűtendő légköbméterek száma) és a szigetelés milyenségének a függvénye. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg a hőszivattyús rendszer tekinthető a leggazdaságosabb és egyben legkényelmesebb megoldásnak, különösen, ha az napelemmel van kombinálva. Itt azonban hosszú kivitelezési idővel és több millió forintos kiépítési költséggel kell számolni.   

A lakástulajdonosoknak azt javasolom, hogy amennyiben nem áll módukban a teljes rendszert átépíteni, legalább a megfelelő szigetelésről gondoskodjanak. Ha a teljes rendszer modernizálása megtörténik, az természetesen vonzóbbá teszi az ingatlant az érdeklődők szemében, az értékét felsrófolja, amit bele kell kalkulálni az eladási árba. 

Szerző: Török Dávid

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!