spot_imgspot_img
spot_img

A mellékpajzsmirigy betegségei nem mellékesek!

-

Article Top Ad (AdSense)

Az egyik leggyakoribb hormonbetegség a mellékpajzsmirigy túlműködése. Tünetei csont és ízületi fájdalom, fáradtság, depresszió és izomgyengeség. Mit tanácsol az endokrinológus? 

A nyakon, a pajzsmirigy hátulsó felszínén, mindkét lebenyben 2-2 borsószem méretű mirigy helyezkedik el, a mellékpajzsmirigyek. A kis csomók alig 5 grammosak, de fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Ezek termelik az úgynevezett parathormont, amely a testünk kalcium és foszforháztartásáért felelős.

Ezzel kapcsolatban Dr. Skurdenka Beatrix, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosa elmondta: „A mellékpajzsmirigy szabályozza a csontok, ízületek, izmok működését, a mozgásszervi rendszert, de fontos kapcsolata van a cukoranyagcsere zavarral is. A mellékpajzsmirigy által termelt parathormon egyszerre bontja csontjainkat, majd újraépíti azokat. Gyermekkorban és fiatalon az építés dominál, majd később kiegyenlítődik a csontbontás és -építés folyamata, míg öregkorban előtérbe kerül a csontbontás. A mellékpajzsmirigy nem megfelelő működése komoly betegségekhez vezethet. Megjelenhet már fiatalon is csontritkulás, a csontok törékenyebbé válnak, mozgással kapcsolatos problémákat okozhat az ízületek kopása, és felborulhat a cukorháztartás is. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a mellékpajzsmirigy működésére, ugyanis a felgyorsult életmód miatt egyre több embert érint ez a probléma.”  

izületi fájdalom
„Fotó: Envato Elements”

A mellékpajzsmirigy túlműködése például az egyik leggyakoribb hormonális betegség. Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 100 ezer új esetet regisztrálnak. A magas parathormonszint a hölgyekben 3-4-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiakban és túlnyomórészt az 50-60 év közötti korosztályt érinti. A magas parathormonszint tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a fáradtság, a depresszió és a csontok, ízületek fájdalma.

A mellékpajzsmirigy túlműködése azzal jár, hogy a vérben megemelkedik a kalcium szintje, amely elsősorban a csontból származik, így gyengítve azokat. A vér magas kalciumtartalma veseproblémákat okoz, vesekövet hozhat létre, és szerepet játszhat különböző szívbetegségek, magas vérnyomás és koncentrációs zavarok kialakulásában is. A fokozódó ízületi panaszok, a csont és izomfájdalmak, a hízás egyaránt intő jel lehet. Ilyen esetben érdemes egy endokrinológiai szakrendelésen ellenőriztetni a mellékpajzsmirigyek és általában a teljes hormonrendszer állapotát.

hízás
„Fotó: Envato Elements”

Ezzel kapcsolatban Dr. Skurdenka Beatrix elmondta: „A mellékpajzsmirigy működését egyrészt laborvizsgálattal ellenőrzik, amelyben a parathormon szintjét határozzák meg, másrészt izotópos diagnosztikai vizsgálattal térképezik fel a mirigyek szerkezetét, működését, az esetleges elváltozásokat. A páciens állapotától függően a panaszokat D-vitamin és kalcium pótlással, étrendkiegészítőkkel, illetve gyógyszerekkel kezeljük.”  

A mellékpajzsmirigy betegségeivel az endokrinológia foglalkozik. De ehhez a tudományághoz tartozik a pajzsmirigybetegségek, a cukoranyagcsere zavar, az inzulinrezisztencia, az emésztési zavarok, ízületi és mozgásszervi betegségek hormonális hatása is. A pánikbetegség, a depresszió és a hangulati zavarok hátterében is állhat hormonális betegség. Dr. Skurdenka Beatrix hangsúlyozta: „Az endokrinológiai szakrendelésen nagyon fontos a megfelelő kikérdezés. Az összes tünet, panasz feltárása, a páciens korábbi betegségeinek, műtétjeinek és azok kezelésének megismerése. A páciensek ugyanis nagyon sokszor nem tudják, hogy különböző betegségeik és tüneteik szorosan összefüggenek egymással. Éppen ezért kell a kiinduló betegséget, magát a hormoneltérést megtalálni. Ennek terápiájával ugyanis az összes egyéb panasz is javulni fog.” 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!