spot_imgspot_img
spot_img

A Marilyn Monroe-ról készült film Arany Málna-díjas lett

-

Article Top Ad (AdSense)

A Szöszi (Blonde) című dráma lett a tavalyi év legrosszabb filmje, az Arany Málna-díj győztese. A szexszimbólumról, Marilyn Monroe-ról készült fiktív portré olyannyira megosztó volt, hogy a főszereplő, a nagy átalakuláson átesett Ana de Armas színésznő idén Oscar-esélyes is volt. S ha már Oscar, akkor a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks idén két kategóriában is elnyerte az Arany Málna-díjat. Lássuk ezt az érdekes listát!

 

Az Oscar-díj paródiája

A napokban rengeteget olvashatunk az Oscar-díjátadó eseményeiről és nyerteseiről. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a legjobb produkciók, alkotások, színészi és egyéb filmes munkák mellett a legrosszabbak számára is létezik egy díj. Az Arany Málna az Oscar-díj ellenpólusaként működik. Az amerikai filmipar legrosszabb alakítást nyújtó színészeit, legrosszabb rendezőit és filmjeit jelölik erre a kellemetlen díjra.  A magát az Oscar undok unokatestvérének tekintő Arany Málna-díjakat 1980 óta ítélik oda. A filmek, alakítások kiválasztásában mintegy 1100 szakmabéli dönt az Egyesült Államokban és a világ több mint 20 másik országában.

A Marylin Monroe-ról szóló önéletrajzi dráma, a Szöszi, azaz eredeti címével a Blonde két kategóriában érdemelte ki a leggyengébbeknek szóló elismerést: a legrosszabb filmnek és forgatókönyvnek is ezt tartották a döntőbizottság tagjai.  A Netflixes produkcióban Ana de Armas személyesíti meg a szőke ikont az író-rendező Andrew Dominik filmjében, ami Joyce Carol Oates regénye alapján készült. A színésznő egyébként esélyes volt az Oscar-díjra a legjobb színésznő kategóriában.

Tom Hanks több kategóriában is jelölt és „nyertes” is volt. Az Elvis-filmben az énekes menedzserét játszó Parker ezredeseként nem győzte meg a zsűrit.

Botrány és visszalépés 

A legrosszabb színésznő kategóriában jelölték az 1984-es Tűzgyújtó remakejébenCharlene „Charlie” McGee szerepét alakító 12 éves Ryan Kiera Armstrongot. A bírálók szerint a díj szervezői átléptek egy határt, hiszen egy gyermeket tettek ki megaláztatásnak és esetleges zaklatásnak. A díj alapítója, lapítója, John J. B. Wilson elnézést kérve bejelentette, hogy a végső szavazás listájáról leveszik a jelölt nevét. Amit kissé suta módon azzal tetéztek a szervezők, hogy a törölt Armstrong helyett az Arany Málna saját magát helyezte a lista élére a legrosszabb színésznő kategóriában.

Az idei Arany Málna díj nyertesei:

  • A legrosszabb színész: Jared Leto (Morbius)
  • A legrosszabb színésznő: Arany Málna (a 12 éves gyerekszínész jelölése miatt)
  • A legrosszabb férfi mellékszereplő: Tom Hanks (Elvis)
  • A legrosszabb női mellékszereplő: Adria Arjona (Morbius)
  • Legrosszabb rendező: Machine Gun Kelly (más néven Colson Baker) és Mod Sun (Good mourning)
  • Legrosszabb film: Blonde
  • Legrosszabb forgatókönyv: Andrew Dominik (Blonde)
  • Arany Málna Megváltó díja: Colin Farrel (2004-től a legrosszabb színész jelöltjétől a 2022-es legjobb színész Oscar-díjának jelöltjéig)
  • Legrosszabb remake: Pinokkió
  • Legrosszabb filmes páros: Tom Hanks  akcentusa és latexes arca

Kapcsolódó cikkek:

Színészikon, aki melegítőben érkezett meg Hollywoodba-Tom Hanks életének titkai

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!