A magyar nők fele boldognak vallja magát, a legtöbb gond a párkapcsolatokkal van

-

Boldognak vallja magát a magyar nők 55%-a, azonban a válaszadók kétharmada rossz/változó párkapcsolatban, vagy társ nélkül éli az életét. Éppen ezért a legtöbben a magánéletükön javítanának ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. A feszültségeket leggyakrabban a házimunka okozza a családokon belül, de visszatérő vitaforrás az anyagi helyzet, a gyereknevelés és a szülők kezelése is.

Boldogok, de a párkapcsolaton van mit javítani

Jó hír, hogy a megkérdezettek többsége, 55% boldognak vallotta magát, ebből 13% saját bevallása szerint nagyon boldog. Magas – 30% – azonban azoknak az aránya is, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem boldogok, de boldogtalannak sem lehet nevezni őket. Az “inkább boldogtalan” válaszra 13% kattintott, míg 2% nagyon rosszul érzi magát.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók az életük melyik területén javítanának ahhoz, hogy boldogabbak legyenek. A legtöbben – 35% – a párkapcsolatukon változtatnának. Az egészség (29%) a második helyre szorult, a munkát 19%, a pénzügyi kérdéseket pedig mindössze 13% jelölte meg.

A párkapcsolat minőségét firtató kérdés megmutatta, hogy ezen a területen valóban van mit fejleszteni. Bár 35% azt válaszolta, hogy szeretetteljes, jól működő kapcsolatban él, sokan (27%) változónak minősítették a magánéletüket, 17% pedig egyenesen feszültnek írja le a kapcsolatát a párjával. A válaszadók ötöde (21%) azért nem tudott válaszolni, mert jelenleg nem él párkapcsolatban.

Elégedettek a munkájukkal, és a pihenésre is jut idő

Az emberi élet egy jelentős részét a munka teszi ki. Arra a kérdésre, hogy elégedettséggel tölti-e a munkája, a válaszadók fele válaszolt egyértelmű igennel. Közel 20% számára közömbös a téma, ők a “valamiből meg kell élni” elvet vallják. Minden tizedik válaszadó semmi örömet nem talál a munkájában és váltani szeretne. Érdekes, hogy 20% jelenleg nem dolgozik.

A megkérdezettek 31%-a hetente többször is tud időt szánni szabadidős programokra, hobbira, barátokra, olvasásra, azonban ugyanennyien vannak azok is, akiknek ez csak havi egy-két alkalommal sikerül. A megkérdezettek negyedének (24%) minden nap jut egy kis énidő, és azok, 14% azonban soha nem tud lazítani.

A nyaralás kérdésében megosztott a közönség. A megkérdezettek 30%-a egyáltalán nem nyaral, 28%-uk pedig évente egyszer, belföldi pihenésre tud elutazni. Tizenkilenc százalék évente többször vakációzik külföldön, 13% pedig évente egyszer nyaral külföldön. A maradék 10% a belföldi utakat részesíti előnyben és ezekből egy esztendőben többet is be tud iktatni.

A többségnek amire kell, arra jut pénz

A családja anyagi helyzetét a megkérdezettek 63%-a nevezte jónak, úgy érzik, hogy a mindennapi élethez szükséges dolgokat be tudják szerezni, azonban a nagyobb kiadásokat már meg kell gondolniuk. A válaszadók egy jelentős része, 27% szűkösen, éppenhogy kijön a jövedelméből. A két végletet az a 8% képezi, akik elmondásuk szerint nagyon jól élnek és bármit meg tudnak venni, míg 1% nehéz körülmények között küzd a mindennapokkal.

A házimunkában elkél a segítség

Ha segítségre van szüksége – legyen szó házimunkáról, vagy gyermekfelügyeletről – akkor a megkérdezettek 57%-a párjára számíthat. A nagyszülők a másodikok a sorban 35%-kal, majd jönnek a nagyobb gyerekek (19%), a barátok (13%) és az egyéb rokonok (10%). Elég sokan, 20% azonban úgy nyilatkozott, hogy nincs senki, akire számíthatna. Bejárónőre, babysitterre a válaszadók picivel több mint 4%-a támaszkodik.

A kutatás kitér arra is, hogy mi a legfőbb feszültségforrás a családban. Tizenhat százalék a házimunka és a rendetlenség miatt veszekszik a szeretteivel, 14% az anyagi problémák miatt, de gyakori vitatéma a gyerekek magatartása és az apóssal/anyóssal való konfliktus is (11 -11%). A válaszadók egy része feszültségforrásként megjelölte, hogy kevés idejük van egymásra és keveset beszélgetnek, de gondot okoznak a szexuális problémák (6%) valamint az alkohol és a szerencsejáték is (4%).

„Nem csak hogy lehet, de kell is, hogy boldogok legyünk, ám, hogy kit mi tesz azzá, változó. Ha tudjuk, hogy mi okoz nekünk örömöt, változtassunk. Ha nem tudjuk, hogy a partnerünknek mi a jó, kérdezzük meg. Merjünk tenni a saját boldogságunkért, mert a világ csak akkor lesz egy jobb, élhetőbb hely, ha boldog emberek töltik meg. Mi az ÉVA magazinnál az elmúlt 15 évben a boldogság mellett tettük le a voksunkat, és folyamatosan kutatjuk, vajon olvasóinknak mi okoz elégedettséget az életben. Hihetetlenül tanulságos a mostani felmérés, a számok arra inspirálnak minket, hogy az ÉVA magazint és az Éva Online-t az olvasókat leginkább foglalkoztató, a lelkükre is ható, mély tartalmakkal töltsük meg, ahogy tesszük azt immáron másfél évtizede” – mondta el Zubor Rozália, az oldal főszerkesztője.

5 tipp, hogy a politika ne tegye tönkre a kapcsolataidat

Mi kell a jó szexhez? 4. Kapunyitási öröm

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!