spot_imgspot_img
spot_img

A Magyar Mozgókép Fesztivál júniusban

-

Article Top Ad (AdSense)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozattal együttműködésben hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben.

A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a jövőben a kultúra iránt érdeklődőket. A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon, ahol vetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal, közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban művészmozi is működik majd. A június 6-ai ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, melynek egyik kiemelt helyszíne a Foton lesz, ahol többek között olyan filmeket láthatnak majd a látogatók, mint a Szürkület, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

A veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként, Foton Audiovizuális Centrumként születik újjá a napokban. A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész tovább tervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban film vetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshop-oknak adhat helyet. A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotó kiállításokat terveznek megvalósítani.

A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A város tulajdonában álló épületet a TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

A centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória elmondta: „Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani.”

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

www.mozgokepfesztival.hu

Meglepő a kortárs művészeti fesztivál témája

Nyakunkon a Gourmet Fesztivál

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!