spot_imgspot_img
spot_img

A magyar futball legemlékezetesebb pillanatai

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyar labdarúgás óriási hagyománnyal bír. Szinte a foci kezdeti időszakában is sikerült már jó eredményeket, figyelemre méltó fejlődéseket elérni. A hazai foci emléknapja alkalmából összeszedtünk néhány magyar vonatkozású sportsikert. 1938-tól egészen 2022-ig.

Referee Sandor Puhl (c) explains the coin toss to Brazil captain Dunga (l) as Italy captain Franco Baresi (r) looks on (Photo by Peter Robinson – PA Images via Getty Images)

Puhl Sándor bíráskodása a VB-döntőben

A világbajnokság nem csak a focin belül bír kiemelt fontossággal, de az egyetemes sportvilág legnézettebb versenye is. A labdarúgás hőskorában, a ’90-es években ráadásul az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy egy honfitársunk, bizonyos Puhl Sándor vezethette az 1994-es finálét Brazília és Olaszország csapatai között. A 2021-ben elhunyt Puhlt joggal tartották akkoriban a világ egyik legjobb játékvezetőjének. Tekintélyt parancsoló, ám mégis empatikus stílusa és józan ítélőképessége miatt sok fontos meccset kapott. Élükön a már említett döntővel, amelyet hiba nélkül hozott le.

A legtöbb rúgott gól a VB-k történetében

Soha, egyetlen ország válogatottja sem szerzett több gólt világbajnokságon, mint Magyarországé. Az 1954-es tornán a mieink összesen 27 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóját. Az eredményt még inkább nemesíti, hogy ezt a fantasztikus számot mindössze 5 mérkőzés alatt sikerült produkálni, ezzel átlagban több, mint 5 gólt szerezve meccsenként, ami azóta is abszolút csúcsnak számít. Ha ez nem lenne elég, az egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól rekordját is mi tartjuk. Az 1986-os VB-n ugyanis 10-1-re vertük Salvador csapatát, ilyen sok gólt pedig egyetlen csapat sem tudott szerezni a torna történetében.

Hungary fans wave scarves and flags in the stands

A 2016-os EB

Már önmagában óriási tett volt a magyar válogatottól, hogy az 1986-os VB után (tehát pontosan 30 év kihagyást követően újra kvalifikálni tudta magát egy nagy világversenyre. Látván a csoportbeosztást, a szakértők és a fogadóirodák egyértelműen az utolsó helyre várták a magyarokat, hiszen Izlanddal, Ausztriával és a későbbi győztes Portugáliával kerültünk egy kvartettbe. Bernd Storck legénysége azonban mindenkire rácáfolt, és erőn felül teljesítve, veretlen csoportelsőként jutottunk az egyenes kieséses szakaszba. Az már más kérdés, hogy utána a belgák egy tükörsima meccsen kiejtettek bennünket, de az odáig vezető örömmámort senki sem veheti el tőlünk.

25 NOV 1953: ENGLAND V. HUNGARY AT WEMBLEY. CAPTAINS FERENC PUSKAS (L) & (R) BILLY WRIGHT LEAD OUT THE TEAMS. IT TURNED OUT TO BE ENGLANDS FIRST DEFEAT BY A FOREIGN TEAM IN ENGLAND, THEY LOST 6-3. IN THE RETURN MATCH IN BUDAPEST THE FOLOWING YEAR ENGLAND LOST TO HUNGARY 7-1. Mandatory Credit: Allsport Hulton/Archive

Anglia-Magyarország 3-6

Ezt az eredményt talán még azok is ismerik, akik nem rajonganak a labdajátékok iránt, annyira világraszóló volt. 1953. november 25.-ét írunk (nem véletlenül erre a dátumra esett a magyar labdarúgás napja), a magyar válogatott pedig arra készül, hogy idegenben legyőzzék a legyőzhetetlennek hitt Angliát. A körítés pompás volt. Több, mint 100 ezer néző a futball mekkájának számító Wembley stadionban, aztán jött a hidegzuhany az angolok számára. A számukra ismeretlen fiatalokból álló magyar csapat ellentmondást nem tűrő játékkal, 6-3 arányban verte meg a kiváló angolokat. Az eredmény pedig nem csak a briteket sokkolta, hanem az egész világot is. A meccs kiérdemelte az évszázad mérkőzése címet, és azóta is nosztalgikus hangulatban idézzük fel.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – FEBRUARY 09: Zsolt Low, Assistant Coach of Chelsea speaks to the press after their sides victory during the FIFA Club World Cup UAE 2021 Semi Final match between Al Hilal and Chelsea FC at Mohammed Bin Zayed Stadium on February 09, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Tullio Puglia – FIFA/FIFA via Getty Images)

Lőw Zsolt Bajnokok Ligája győzelme

Az európai klubfutball legrangosabb trófeáját egyetlen magyar sem nyerte meg, egészen 2021-ig. Ekkor ugyanis az angol Chelsea-nél másodedzőként dolgozó Lőw a magasba emelhette a nagy becsben tartott trófeát, miután a döntőben remek taktikai hadrenddel megverték 1-0 arányban az esélyesebbnek tartott Manchester City-t. Lőw és a Chelsea-t irányító Thomas Tuchel párosa remekül működött, más kérdés, hogy a német edzőt azóta már menesztették a londoni kékektől. A magyar edzőbe vetett bizalmat azonban jól jelzi, hogy ő maradt a klubnál, ezúttal a feltörekvő angol mester, Graham Potter oldalán.

Hungary’s team captain Ferenc Puskas (2nd of right) and Germany’s team captain Fritz Walter (2nd of left) are standing between referee William Ling (M) and linesmen Vincenzo Orlandini (l) and Benjamin Griffith (R) before the beginning of the FIFA World Cup final in 1954. Ferenc Puskas died at the age of 79 in 2006. (Photo by dpa/picture alliance via Getty Images)

Két világbajnoki döntő

A magyar csapat már a harmadik világbajnokságon döntőt játszhatott 1938-ban. A favoritnak számító olaszok ellen azonban alulmaradt a Zsengellér Gyula és Sárosi György nevével fémjelzett brigád. Az itthon csak Aranycsapatként ismert magyar válogatott nem érdemtelenül lőtt rekordmennyiségű gólt az 1954-es világbajnokságon. A jó teljesítménnyel egészen a döntőig meneteltek Puskásék, ahol mi számítottunk favoritnak. Sőt, 2-0-ra már vezettünk is a fináléban, ám a csapat összeomlott, ezt kihasználva pedig az NSZK válogatottja meg tudta fordítani a találkozót, így ők emelhették magasba a trófeát. Ez a két finálé pedig máris több, mint amiről néhány nálunk nagyobb futballnemzet csak álmodozni mert.

Ferencvaros’ players celebrate after the UEFA Europa League Group H football match between Ferencvaros TC and AS Monaco FC in Budapest, on October 27, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) (Photo by ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)

A Ferencváros kupatavasza

Magyarország legsikeresebb klubja, a Ferencváros idén ősszel történelmi tettet hajtott végre. Csoportelsőként továbbjutva kvalifikálták magukat az Európa Liga egyenes kieséses szakaszába, ami ezidáig magyar csapatnak sosem sikerült. Már az is ritkaságnak számít, ha egy hazai együttes a csoportkörbe tud jutni egy európai kupasorozatban, az onnan való továbbjutás meg szinte csodával volt határos. A Fradi játékát elnézve közel sem biztos, hogy a legjobb 16 között véget ér a zöld-fehérek számára az álomszerű menetelés.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!