spot_imgspot_img
spot_img

A legújabb egészség és wellbeing trendek, amire a munkahelyeknek érdemes odafigyelni

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokat változott a világ, amióta kitört a koronavírusjárvány. Nem kérdés, hogy a COVID jelentős változásokat hozott a munkahelyeken, amelyeknek a hatásai a jövőben is nagy valószínűséggel érezhetők lesznek.

Miközben mindenki megpróbál alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz és egyszerre megbirkózni a járvány okozta bizonytalanságokkal, az alkalmazottak egyre inkább a fizikai, mentális és érzelmi jóllétet keresik. Figyelembe véve az elmúlt két év eseményeit a munkavállalók jólléte az egyik legfontosabb munkahelyi trend lesz a jövőben.

Korábban a munkahelyi wellness luxusnak számított, ami alig néhány alkalmazott kapott csak meg  munkáltatójától. Most már a meglévő és induló vállalkozások főleg külföldön, de egyre többen hazánkban is egészségügyi és wellbeing programokat kínálnak a dolgozók hatékonyságának és támogatásának javítására, és egyre többen hívják fel a figyelmet a munkavállalói egészség fontosságára is. Mert ők már tudják, hogy a munkavállalói jóllét programok növelik az elkötelezettséget, a munkamorált, és egészségesen tartja a munkaerőt (ezáltal csökkenti a betegnapok számát).

A COVID utáni időszakban, amikor a munkavállalók visszatértek a munkahelyekre, a személyes egészség és az egészségügyi ellátás a legfontosabb tényezőkké válnak. Azoknak a munkáltatóknak, akik keresik a módját, hogy wellbeing kínálatuk hogyan tud a legjobban alkalmazkodni  a következő évek kihívásaihoz, a következő trendeket érdemes figyelembe venni:

Holisztikus wellbeing programok

A járvánnyal ránk kényszerített váratlan helyzetek miatt egy jól keretezett programra való áttérés még sürgetőbbé vált. A munkavállalói wellness programok tükrözik a fizikai, mentális, táplálkozási, szociális, pénzügyi, de akár a környezeti egészség összefüggéseit is. A legjobb stratégiák az alkalmazottak meghallgatásával kezdődnek, és ezeken az igényeken alapul majd az ellátások csoportja.

Egészséges munkahelyek

Az egészséges munkakörnyezet soha nem volt még ilyen fontos, mint az elkövetkezendő években. Az egészséges munkahely nem csak fizikailag egészséges dolgozókat eredményez, de egészséges viselkedést és attitűdöt is, és növelheti a munkavállalók elkötelezettségét. Néhány módszer, amellyel egészségesebbé tehető a munkakörnyezet:

  • egészséges tevékenységek beépítése,
  • jó levegőminőség fenntartása,
  • játékok és tornatermek,
  • növények és biofil elemek,
  • ergonomikus irodaterület kényelmes és állítható székekkel és asztalokkal.
munka-ergonómia
Fotó: LinkedIn Sales Solutions/unsplash. com

Mentális egészség előtérbe helyezése

Az ENSZ kutatásai szerint a világjárvány széleskörű pszichológiai szorongáshoz vezetett a lakosság körében. A mentális egészség támogatásának kiterjesztése éppen ezért külföldön a vállalati wellbeing programokban egyre gyakrabban megjelenik. Ezek lehetnek digitális eszközök, virtuális terápia vagy alvássegítő eszközök is. Egyéb újítások lehetnek például az állandó online jelenlét megfékezésére használható szoftverek igénybevétele a stressz és a kiégés megelőzésére.

Wellbeing és technológia a munkahelyeken

A szervezeteknek fel kell készülniük arra, hogy lépést tartsanak a munkahelyi növekvő technológia iránti kereslettel. Fontos, hogy a távolról dolgozókkal kapcsolatban maradjanak a munkavállalói morál és termelékenység növelése érdekében. A kommunikációs technológiákkal, mint például a videókonferencia, a vezetők kapcsolatot tudnak tartani a távolról dolgozó alkalmazottakkal és kényelmes módon tudnak kapcsolódni távoli ügyfelekhez is.  A digitális egészségügyi platformok és alkalmazások javíthatják a mentális egészségügyi szakemberekhez való hozzáférést és biztosíthatják, hogy a problémákat időben és hatékonyan tudják kezelni.

munkahelyi-wellbeing
Fotó: CoWomen/unsplash.com

Társadalmi és közösségi részvétel

Fontos, hogy a vezetés ösztönözze és megkönnyítse a munkavállalókkal való rendszeres kommunikációt, és megtalálja annak a módját, hogy jó kapcsolatban tudjanak maradni munkahelyükkel és a kollégákkal is. A munkavállalók jótékonysági munkában való részvételére ösztönzés szintén hasznos lehet és segíthet a dolgozók számára abban, hogy céltudatosabbnak és hasznosabbnak érezzék maguka. Több csapat beszélgetés, ebéd és együtt tanulás, társadalmi felelősségvállalási programok és más közös programok mind elősegítik, hogy a kollégák jól érezzék magukat együtt és törődjenek egymással.

A rugalmasság az egyik legfontosabb trend

A rugalmasság az egyik legjobb módja annak, hogy javítsuk az alkalmazottak jóllétét, amellyel nagyobb hangsúlyt fektethetünk a munka-magánélet egyensúlyra. A rugalmas munkarendről és a rugalmas munkakörnyezetről már bebizonyosodott, hogy csökkenti a távollét és hiányzások mértékét, növeli a termelékenységet és az elégedettséget. Azáltal, hogy a munkavállaló megválaszthatja, hogy mikor végezze el a munkát, segít neki abban, hogy úgy érezze, ő kontrollálja az idejét és ez hatékonyabbá teszi.

A világjárvány rávilágított arra, hogy a dolgozók fizikai, mentális és érzelmi egészsége nagyon fontos egy vállalat számára. A különböző wellbeing trendek és programok segíthetnek a dolgozóknak, hogy aktívnak, produktívnak, kipihentnek és feltöltöttnek érezzék magukat az elkövetkező években.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Megbeszélések a szabadban – a munkahelyi wellbeing új szintje

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!