spot_imgspot_img
spot_img

A legtöbbször megfilmesített könyvek

-

Article Top Ad (AdSense)

Hollywood régóta imádja a könyveket, hiszen egy bestseller filmes feldolgozása esetében már garantált a közönség, aki be fog ülni a moziba is. De lássuk, melyik a legtöbbet adaptált kötet! A klasszikusok tarolnak vagy a ponyvák?

Különösen az utóbbi időben szinte nagyítóval kell keresni az eredeti forgatókönyveket, de a filmesek már a mozgókép kezdetei óta szívesen merítenek – bevallottan vagy titokban, könyvhűen vagy felismerhetetlenül – az irodalomból. Mutatjuk a filmipar kedvenceit, melyekkel egyszerűen nem tudnak betelni.

10. Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Mert többen nincsenek (10+)

Nem véletlen, hogy a krimi királynőjét is listánkon üdvözölhetjük, sőt, a cím mellett jelzett tíz adaptáció között televíziós sorozat is található. Ez Agatha Christie legismertebb regénye, nem véletlen, hogy ez a legtöbbször adaptált is. A regény alapozta meg a suspense-re épülő filmek műfaját is, melynek aztán Hitchcock lett a leghíresebb képviselője. Az alaphelyzet pedig, amelyben egy csapat ember a világtól elzárva egy szigeten vagy házban ragad és gyilkos garázdálkodik, köztük számos későbbi filmben feltűnt.

Agatha Christie
Agatha Christie

9. Lewis Caroll: Alice Csodaországban (20+)

A legtöbben valószínűleg a Disney 1933-as verzióját vagy a Johnny Depp-féle 2010-es sztároktól hemzsegő feldolgozást ismerik, de Lewis Carroll szürreális történetét már 1915-ben is megfilmesítették. A filmesek mellett itt is több tévéfeldolgozás is született, sőt, pornófilm verziója is van.

8. Alexander Dumas: A három testőr (29)

A Monte Christo grófja mellett a francia szerző legismertebb regénye tele van fantasztikus kardpárbajokkal, nemesi ármánnyal, hősies lovagokkal és románccal, ahogy egy jó kalandregényhez illik. Alexandre Dumas művét már az 1910-es években többször adaptálták. Olyan sztárok játszottak a filmfeldolgozásokban, mint az 1973-asban Raquel Welch, Richard Chamberlain vagy Faye Dunaway, vagy a pont 20 évvel későbbiben, ahol Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Chris O’Donnell és Oliver Platt voltak a címszereplők, Tim Curry pedig Richelieu bíboros.

7. Jane Austen: Büszkeség és balítélet (28)

Jane Austen klasszikusa a kosztümös filmek origója – legalábbis az 1995-ös minisorozat óta, amely emellett feltette a filmipar – és a női rajongók – térképére az addig alig ismert Colin Firth-öt. A hagyományos feldolgozások mellett számos modernizált verziója, sőt, zenés bollywoodi feldolgozása is létezik a Bennet család leányai körül bonyolódó történetnek.

Sőt, a horror műfajában is született belőle film, a Büszkeség és balítélet és a zombik. A történet nagyszerűsége mellett valószínűleg az is a klasszikus szerzők adaptálása mellett szól, hogy a szerzői jogok megvásárlásával már nem kell bajlódni!

6. William Shakespeare: Hamlet (31+)

Meglepő módon nem a Rómeó és Júlia, hanem az őrült dán herceg története a Bárd legtöbbször feldolgozott története. Hamlet minden színész szerepálma, a vásznon olyan legendák formálhatták meg, mint Laurence Olivier, Kenneth Branagh vagy Mel Gibson.Még a Disney is felhasználta a történetet, igaz, oroszlánokat tett meg főszereplőnek. Családi dráma, királygyilkosság, kísértetek, bosszú és cselszövés. Minden megvan a történetben, ami egy jó filmhez kell.

5. Mary Shelley: Frankenstein (37+)

Az egyik legismertebb klasszikus sci-fi horror, amelyet állítólag egy álom alapján írt egy kedves angol hölgy, Mary Shelly. 1816 különösen hideg és esős júniusában a kor legmenőbb angol költői, Lord Byron, Percy Shelley, a társaságukban tartózkodó hölgyek és előbbi orvosa kísértethistóriákkal múlatták az időt. Majd Byron kitalálta, hogy mind írjanak hasonló történeteket. Mary eleinte vonakodott, majd egy megjegyzés a holttestek újraélesztéséről, illetve egy álom adta az ihletet és megszületett Frankenstein szörnye és a modern tudományos fantasztikus irodalom.

 

4. Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes (44+)

A világ egyik legismertebb detektívje egy ideig magáénak tudta a legtöbbször adaptált karakter Guinness Recordját. Mondjuk nem is várhatnánk kevesebbet a zseniális Sherlock Holmestól. Sir Arthur Conan Doyle sajnos nem rajongott annyira a teremtményéért, mint az olvasói. Nem szerette volna, ha saját maga által lebecsült detektívtörténeteiről válik ismertté. Sherlock Holmes az utóbbi években ismét reneszánszát éli, Robert Downey Jr. mellett Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller is eljátszották a Baker Street leghíresebb lakóját.

3. Charles Dickens: Karácsonyi ének (49+)

A legnagyobb karácsonyi klasszikust élőszereplős és rajzfilmes verziók (az egyikben Jim Carrey animált verzióját kísértik a jelen-jövő és múlt) garmadájában dolgozták fel. Dickens állítólag mindössze hat hét alatt írta meg a történetet, amely egyike a karácsonyi hagyomány újra kitalálását célzó írásoknak. Az azóta az ünnepek alfájának és omegájának számító történetet a pénzhiány szülte. Az írónak nagy szüksége volt pénzre, ezért állt elő december 19-re az alkalomhoz illő történettel.

A kapzsi és önző Ebenezer Scrooge-t meglátogató szellemek a viktoriánus kor óta is teljesítik kötelességüket és ráveszik az olvasókat, nézőket, hogy magukba szálljanak.

2. Victor Hugo: Nyomorultak (50+)

A számos adaptációnak talán az is lehet az oka, hogy az alapul szolgáló regény meglehetősen terjedelmes, valószínűleg igény mutatkozott a könnyebben emészthető filmes verzióra. A forradalom, szerelem és báj már 1900 óta facsarja a nézők szívét – néha még énekes változatban. Jean Valjean története több filmváltozatot ért meg, mint Hugo bármelyik másik munkája.

1. Bram Stoker: Dracula (62+)

Úgy tűnik hivatalosan is a borzongást kedvelik legjobban a filmnézők. A legtöbbször adaptált kötet ugyanis Bram Stoker Drakula grófról szóló kötete. A vámpírtörténetet mi magyarok is a magunkának érezhetjuk, hiszen a leghíresebb filmes Drakula nem más, mint Lugosi Béla, aki olyan tökéletes volt ebben a szerepben, hogy aztán egész életében nem tudott szabadulni tőle. De a filmek többségében ha jól figyelünk észrevehetjük, hogy az Erdélyben játszódó részekben magyarul beszélgetnek a statiszták, főleg a korai verziókban, amikor nem volt hiány magyarban Hollywood környékén.

(via screenrant.com)

További cikkeink:

Minden idők legnagyobb bestsellerei – a legtöbbet eladott könyvek a világon

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!