spot_imgspot_img
spot_img

A légszennyezettség percenként 13 újabb áldozatot követel

-

Article Top Ad (AdSense)

Évente 7 millió ember hal meg olyan betegségben világszerte, amely a légszennyezettséggel áll összefüggésben, az ENSZ tájékoztatása szerint. Ez azt jelenti, hogy óránként 800-an, percenként nagyjából 13-an vesztik életüket az emberiség környezetkárosító tevékenységének köszönhetően. 

A levegőben található káros anyagok mértékének növekedése napjaink egyik legnagyobb problémájává nőtte ki magát. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megállapította, hogy minden évben 7 millió (tehát óránként 800, percenként 13) ember életébe kerül, hogy a gazdasági fejlődést a környezet védelme elé rendeljük. Ez a mennyiség háromszorosa annak, amennyien meghalnak maláriában, tuberkolózisban és AIDS-ben együttesen, ugyanezen idő alatt.

Miközben a városokat ellepi a szmog, bolygónk zöld területei is pusztulnak az erdőírtásoknak és az erdőtüzeknek köszönhetően. A trópusi esőerdők területének drasztikus csökkenése a második legnagyobb jelentőséggel bíró tényező a globális klímaváltozást tekintve. 2019-ben 12 millió hektárnyi trópusi esőerdő égett le, amely hat másodpercenként egy focipályányi mennyiséget jelent. Ha minden így folytatódik, 2030-ra már csak az esőerdők 10%-a marad meg, 100 éven belül pedig teljesen el is tűnhetnek a „Föld lélegeztetőgépei”.

Fotó: Unsplash

„Kipusztítani az esőerdőket a gazdasági növekedésért cserébe olyan, mintha egy Reneszánsz festményt égetnénk el a vacsora megsütéséhez” – mondta Dr. Edward O. Wilson biológus, környezetvédelmi aktivista. Az ügy fontosságát jelzi továbbá olyan híres emberek támogatása is, mint Leonardo DiCaprio, Ellen DeGeneres, a 94 évesen Instagramra regisztráló David Attenborough vagy épp Károly, walesi herceg. Utóbbi úgy vélekedett: az esőerdők bolygónk lélegeztetőgépei, amiket vétek lenne kikapcsolni.

A légszennyezettség és az erdőpusztulás kapcsolata elválaszthatatlan, és ha nem változtatunk gyorsan, saját magunkat fojtjuk meg. 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!