spot_imgspot_img
spot_img

A legjobb otthoni elfoglaltságok a hideg, téli napokra

-

Article Top Ad (AdSense)

Újra elérkezett az év hűvös időszaka. Hamar sötétedik, estefelé kint már vacogni lehet, és sokunknak nincs is kedve kimozdulni ilyenkor otthonról. A hidegben egyébként is egyre kevésbé vonzóak a szabadtéri tevékenységek, ráadásul a jelenlegi járványügyi szabályok miatt programlehetőségeink is meglehetősen korlátozottak. De a négy fal között sem kell unatkozni, rengeteg szórakoztató elfoglaltsággal üthetjük el az időt otthon is.

Társasjátékra fel!

A legjobb program hűvös őszi és téli estékre. Kapjuk elő a régóta porosodó Acitivity-t és legyen a nevetésé a főszerep! Ha nincs otthon társasjátékunk – akkor először is ideje beszerezni párat – másrészt egy darab papír és toll segítségével is remekül szórakozhatunk. Gondolom senkinek nem kell bemutatni az Ország-város-fiú-lány játékot, amihez csak erre a két kellékre lesz szükségünk. De ha éppen egyedül töltjük az estét, az online térben is kutakodhatunk remek társasok után – személyes kedvencem a Honfoglaló. Ha pedig inkább a hagyományos szórakozás hívei vagyunk, elő a magyar vagy a francia kártyával vagy tartsunk egy családi UNO partyt. Érdemes a gyerek Play Station-ére is rávetni egy pillantást: a videójáték is remek móka, rendezzetek bátran egy otthoni, kockulós gamelést. Ha pedig acélidegekkel és türelemmel rendelkezik a háztartás, akkor az 1000 db-os puzzle-ket pont Nektek alkották meg.

Fotó: 10 Minutes Of Quality Time

Egy kis kézműveskedés

Egy nehéz nap után csak kapcsoljuk ki az agyunkat és forduljunk bátran a kézműves világ felé! Nagyon népszerű mostanság a kötés, ami ráadásul kutatások szerint csökkenti a stressz sztinjét és a depressziót is. Egy tízpontos relaxációs tevékenység, amivel újra zen állapotba kerülhetünk. De kipróbálhatjuk magunkat a varrás területén is. Ha még zöldfülűek vagyunk, kezdjünk apró lépésekkel: hajtsuk fel egy nadrágunk szárát vagy próbáljunk meg visszavarrni egy gombot a blézerünkre. Gyöngyfűzés, ékszerek készítése, barkácsolás – ki sem kell mozdulnunk az otthon melegéből ezekhez. Személy szerint nekem nincs türelmem beletalálni a cérnával egy tűbe (például), tehát ha ez nem a te tereped, nem is kell erőltetni. A lényeg, hogy találd meg a személyiségedhez leginkább passzoló hobbikat. A felnőtt színezők is virágkorukat élik, adjunk ezeknek is egy esélyt.

Fotó: Filantropikum

Nagytakarítás és egyben lomtalanítás

Na jó, talán nem a világ leginkább szórakoztató tevékenysége, de a munka gyümölcse kárpótol a takarítással töltött órákért. Ha közösen végzitek, akár szórakozássá is válhat és ugye milyen jó érzés körbenézni egy frissen takarított, csillogó-villogó szobában? Már ennek az illatától is megváltozik az ember közérzete. Biztosan ezer éve halogatod a tároló vagy a pince lomtalanítását is, a téli időszak remek lehetőséget ad erre. A szortírozásástól újjászületik ház és lélek is, tehát célszerű megszabadulnunk legalább egy évben egyszer a felesleges dolgainktól és tárgyi szinten is felfrissíteni az otthonunkat. Közeleg a Karácsony, egyre több helyen fogadnak adományokat, akár ide is elvihetjük, amire már nincs szükségünk. A rend és az átláthatóság után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Fotó: Femina

Egy jó könyv és egy melengető tea

Ugye, hogy jól hangzik? Minden olvasmány hozzátesz valamit a személyiségünkhöz. Évek óta gyűjtögetem a szigorúan elolvasolandó könyveket, és a szürke időszakban általában hozzá is látok a listámhoz. Akár összeírhatjuk a régi klasszikusokat, amik azért hozzátartoznak az alapműveltséghez, de még nem jutottunk el odáig, hogy kézbe vegyük őket. Könnyed regény, elgondolkoztató krimi, önfejlesztő alkotás – csak válasszunk a hangulatunkhoz éppen illő könyvet, főzzünk egy meleg almás-fahéjas teát (ha nem szeretjük, akkor nyilván másfélét) és merüljünk el a legkényelmesebb fotelünkben. Olvasás közben az otthonunk melegéből fedezhetünk fel új tájakat, hangulatokat, életérzéseket és valaki más bőrébe bújhatunk a karakterek által.

Fotó: Cowhide Outlet

Wellness nap – At home

Bár a szállodai wellness hétvégékről egy időre most le kell mondanunk, ki mondta, hogy nem varázsolhatunk ilyen hangulatot a fürdőszobánkban is? Nyilván kevesen mondhatjuk el, hogy egy jakuzzi figyelne az erkélyünkön, de a sarokkád is megadhatja ezt az élményt. Szerezzünk be illatos habfürdőket, radírozó szappanokat, fürdősókat és olajokat a relax élmény kimaxolásához és ne hagyjuk ki a frissítő arcpakolást sem a repertoárból. Ha van hozzá türelmünk egy otthoni manikűr-pedikűr kombinációt is megvalósíthatunk. A gyertyafény és az andalító zene kötelező a programhoz és garantáltan kicserél másnapra az otthoni wellness nap.

Fotó: Shape

Főzés – kicsit másképp

Kapjuk elő a kísérletező oldalunkat és próbáljuk ki a konyhában! Hagyományos életeinket bátran dobjuk fel ízlésvilágunk szerint, vagy alakítsunk át régi recepteket a kreativitás jegyében. Most jöhetnek az időigényesebb feladatok is, akár az egész család bevonásával. Ha mindig ugyanazt az ünnepi menüt készítjük mert biztosra akarunk menni, érdemes kicsit kilépni a komfortzónákból és nehéznek tűnő, új fogásokkal meglepni a családot. Akár megejthetünk egy próbafőzést is az alkalom előtt, hogy egyáltalán ízlik-e a kiválasztott újdonság. Szuper családi program lehet egy házi vacsoracsata, ahol mindenki elkészíti a „gasztronómiai főszámát” és egy közös étkezés során kölcsönösen megkóstoljuk a végeredményeket. Ha pedig eddig még nem írtad össze gyerekkorod kedvenc ételeit, ideje beszerezni egy vaskos füzetet és felhívni édesanyádat a receptekért.

Fotó: Lark Health

A klasszikus film vagy sorozat

A hideg évszak beköszöntével arányosan megnövekszik a tévénézés időtartama is a háztartásokban. Most lesz idő bepótolni a régen emlegetett sorozatot, vagy szétnézni a Netflixen a legújabb néznivalókért. Egy esős vasárnapra pedig a legjobb ötlet a popcorn+filmezés kombináció például egy remek Harry Potter maratonnal. Tartsatok moziesteket a kedvenc filmjeitekkel vagy kezdjetek el egy új sorozatot! A leterhelő filmeket, amik lelkileg megviselnek most tegyük félre, inkább a könnyed és vicces filmeket/sorozatokat részesitsük előnyben. A napfény hiánya miatt az agyunk szerotonin (boldogsághormon) termelése is csökken, emiatt alakul ki sokaknál a levertség és rossz hangulat ebben az időszakban. A téli depresszió valós jelenség és a jelenlegi korlátozásokkal nyakon öntve egy nehéz időszakká teheti a hideg hónapokat mindannyiunk számára. Ezért most nagy szükségünk van a szívmelengető, mókás „limonádé” alkotásokra.

Fotó: NBC News

Mozgás, mozgás, mozgás!

2020 az online sportolás éve, úgyhogy erről se feledkezzünk meg a négy fal között. Senkit nem hibáztatok, ha nem áll neki egy 10 km-es körnek mínusz 2 fokban (én sem tenném), de erre nincs is semmi szükség. Csak bekapcsoljuk a laptopunkat, és máris temérdék online mozgásformából válogathatunk: zumba, alakformáló torna, jóga – mindegyikhez található edzés a világhálón, a legtöbbhöz még eszközre sincs szükség. Ha pedig szeretnénk egy vidám napot varázsolni magunknak, tekerjük fel a hangerőt a kedvenc dalainkon és táncoljunk egy jót! Garantált, hogy utána kicsattanunk majd az energiától és még a felesleges kilók is lerobbananak rólunk.

Fotó: Glamour Magazine

Motivációs tábla – út a jövő felé

Az év vége egyébként is az összegzés, a számvetés időszaka. Kicsit lassuljunk le a rohanós hétköznapok közepette és nézzünk körbe magunk körül. Most jobban van időnk átgondolni, mi minden történt velünk 2020-ban, merre tartunk jelenleg és hová akarunk eljutni. Ehhez készítsünk egy motivációs táblát, ahol összegezzük a következő időszakra kitűzött céljainkat! Ehhez szükségünk lesz egy parafatáblára és néhány inspiráló képre, ami a célunk elérésére emlékeztet. Minden nap pillantsunk rá, hogy erőt és kitartást adjon az úton.

Fotó: Stockfresh

Olvasd el ezt is!

Simogató szavak- könyvek esti bekuckózáshoz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!