spot_imgspot_img
spot_img

A kötés csökkenti a depressziót, a szorongást és a fájdalmat

-

Article Top Ad (AdSense)

Végre kiderült, miért olyan nyugodtak a nagymamák vagy Miss Marple! A kikapcsolódásnak ez a formája nem most jött először divatba: a hatvanas évek óta olyan híres hódolói vannak, mint Audrey Hepburn vagy Ringo Starr.

Egy új kutatás szerint a kötés nemcsak meleg pulóverek keletkezésében fejti ki a hatását, de csökkentheti a depressziót, oldja a szorongást, lassítja a demenciát és csökkenti a krónikus fájdalmat.

“Széleskörű kutatások bizonyítják, hogy a kötésnek jótékony hatásai vannak a fizikai és szellemi egészségre.

Lassítják a demencia kialakulását, harcol a depresszió ellen és a krónikus fájdalmon is segít. Ráadásul olyan tevékenység, amelyet bármilyen idős korban lehet folytatni.” – számol be a Köss a békéért (Knit for Peace) által publikált tanulmány, mely korábbi kutatások eredményeire támaszkodva vizsgálta a kötés fizikai és mentális hatásait. „Ez egy társasági tevékenység, ami segít legyőzni az elszigetelődést és a magányt, az időskor gyakori velejáróit. Olyan készség, ami akkor is folytatható, amikor romlik az ember látása, vagy elhagyja az ereje.”

Cary Grant köt
Cary Grant köt

Sztárok, akik a kötés lelkes hívei

Julia Roberts

A színésznő híres a szorgosan kattogó kötőtűiről, olyannyira, hogy a Larry Crowne 2011-es forgatásán Tom Hanks és a stáb megviccelte azzal, hogy mind fonalgombolyagokkal és kötőtűkkel szorgoskodtak, amikor belépett az egyik szobába.

Joan Crawford

A klasszikus Hollywood egyik legnagyobb sztárja szó szerint veszélyes volt a kötőtűkkel. A forgatási szünetekben a díva állítólag direkt hangosan kötött, hogy a kolléganőjét bosszantsa.

Bette Davis

Crawford legendás riválisa, akiknek harcáról egy sorozat is készült nemrég. A kötés iránti szenvedélyen azonban osztoztak. A színésznő több képen is látható, amint a forgatási szünetekben szorgosan köt.

Ryan Gosling

Talán a szívtipró színész a legmeglepőbb tagja a listánknak. A jóképű kanadai a 2007-es Plasztik szerelem forgatásán töltött számottevő időt egy szobányi idős hölggyel. A kötögető néniket szerepeltető jelenet forgatása egy teljes napig tartott, a forgatási szünetekben pedig a nénik adtak néhány kötőleckét Goslingnak. „Ez volt életem egyik legpihentetőbb napja” – mesélte később.

„Ha a tökéletes napomról kérdeznél, azt felelném, ezt csinálom.

Ráadásul a végén még kézzel fogható eredménye is van a dolognak. Egy szép ajándék. Valakinek, aki pont egy fura alakú, borzalmas sálra vágyik.”

Charles Manson

Talán Sharon Tate gyilkosa nem a legjobb reklámarc, de kétségtelen, hogy volt ideje gyakorolni ezt a hobbit. Állítólag az egyik fogát is a fonál elszakításakor vesztette el.

Kate Middleton

A hercegnő akkor próbálkozott a kötéssel, amikor 2013-ban György herceggel volt várandós. Saját bevallása szerint nem ment neki valami fényesen. ” Nagyon rossz vagyok benne. Rámférne néhány tip.” Talán a többi gyerek születéséig volt alkalma gyakorolni.

II. Erzsébet

Egy igazán közeli valaki, akihez Kate tanácsért fordulhat, maga a királynő. A két világháború alatt a kötés nemcsak hobbi volt, hanem a hazafiasság kifejezése. A nők pulóverekkel, sálakkal, sapkákkal és zoknikkal látták el a katonákat. A kis hercegnő és testvére számos fotón szerepelt, amint épp a harcolóknak kötnek. Az Anyakirálynő nem lelkesedett annyira ezért. Egy visszaemlékezésében arra panaszkodott, hogy az I. világháború nem volt más, csak „kötés, kötés, kötés.”

Grace Kelly

A hollywoodi sztárból monacói hercegnévé avanzsált szőke színésznő a Mogambo forgatásán például Clark Gable-nek kötött egy pár zoknit karácsonyi ajándék gyanánt. Ahogy az sokunkkal megesik, nem sikerült időben befejeznie a munkát. Pótmegoldásként elcsent egy párat Gable saját zoknijából, mellé pedig még több más apróságot a színésztől, majd ezeket beletette a zokniba és azt adta ajándékba.

Ringo Starr

Az egyik gombafejű gyerekként sokat betegeskedett, a kórházi tartózkodása alatt tanult meg kötni, mivel „ez olyasmi, amit ágyban fekve is lehet csinálni” – magyarázta.

A Köss a békéért egy tizenötezer tagot számláló angol nonprofit szervezet. Tagjai a szükségben szenvedőknek készítenek kötött ruhákat.

Ezer tagjuk részt vett a kötések kapcsolatos tapasztalataikról szóló kérdőívek kitöltésében is. A szervezet az angol Szerencsejáték társaság innovatív ötleteket felkaroló alapjától ötvenezer fontot kapott a kutatásra.

Miss Marple
Miss Marple

A Harvard Orvosi Egyetem Mind and Body Intézete 2007-es kutatása szerint

a kötés serkenti a test természetes lazítási reakcióit, csökkenti a pulzusszámot. Ennek következtében kötés közben csökken a vérnyomás.

2012-ben a Mayo Klinika szakértői 1321 idős ember esetében vizsgálták a kötés, a foltvarrás vagy a társasjáték hatásait. A csoportból kétszázan enyhébb kognitív károsodástól szenvedtek, a normális időskori állapot és a demencia között váltakozott az állapotuk. Közülük azok, akik részt vettek kézműves foglalkozásokon, számítógépet használtak, kötöttek vagy könyvet olvastak 30-50 százalékkal kevesebb eséllyel szenvedtek közepes mértékű kognitív károsodástól.

A kutatások szerint a kötés csökkenti a depressziót és a szorongást, csökkenti a krónikus fájdalmat,

növeli a jó közérzetet, csökkenti az elszigeteltséget és a magányt, a hasznosság érzetét kelti és a közösséghez tartozásét.

A Köss a békéért tagjainak 70 százaléka 60 év feletti. A szervezetnek az egész Egyesült Királyságban vannak tagjai. A munkájukkal, vagyis azzal, amit kötnek kétszáz intézményt támogatnak, köztük kórházakat, nőotthonokat, menekült központokat, börtönöket.

Az egyik kutatási alany arról számolt be, hogy a kötés segített neki abbahagyni a dohányzást és lefogyni.

Lefoglaltam a kezeimet az esti tévézés közben, így nem nassolgattam. Az első kötögetéssel töltött évemben két ruhaméretet fogytam”

– mesélte az asszony.

Az Egyesült Királyság idős lakosságát, illetve a magányosságot vizsgáló riport szerint 1.2 millió idős ember él az országban, akik „krónikusan magányosak”. Az utóbbi időben népszerű kötő csoportok segítenek ennek a leküzdésében. Ráadásul hasznosnak is érzik magukat, amikor a kezük munkájával készült ruhákat rászorulók kapják. „Az egyetlen dolog, amit tudok kötni, az a rugdalódzó.

Szeretem csinálni, mert ez az utolsó, amit még képes vagyok megcsinálni és hasznosnak érzem magam. Ez olyasmi, amiről tudok beszélgetni az otthon személyzetével és a többi ottlakóval.”

Ezek alapján akár a TB-kiadások is csökkennének, ha kötésre bátorítanánk az idős lakosságot.

(via Huffington Post, Mental Floss)

Szuper lakásdekorációk, amik vidámabbá tesznek

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!