spot_imgspot_img
spot_img

A Korona óta nem izgultunk még ennyire hercegi párért

-

Article Top Ad (AdSense)

Már elérhető a legnagyobb streaming szolgáltató videotárában az európai kontinens legnépszerűbb uralkodónője, Erzsébet magyar királyné életéről szóló legújabb hat részes minisorozat. A német gyártású produkcióban Sissi karaktere emberibb, mint amit valaha filmvásznon láthattunk.

Olyan férj kell, aki kitölti a lelkem

Fotó: Mafab

Zabolázatlan, szabad szellemű német hercegnő, aki álmában sem hitte volna, hogy egy napon Ausztria császárnéja lesz. Igen, a Császárné című sorozatban Sissi igazi lázadó kamasz, családja számára szinte elviselhetetlen. Ez a kép igen távol áll attól az idealizált képtől, amit Romy Schneider testesített meg az ’50-es években a filmvásznon. Erzsébet sehogy nem illik bele a saját korának elvárásai közé. Szeretetteljes apja helyett egy szoknyapecér alkoholistát látunk, aki ráadásul még lánya fejéhez is vágja: „nincs olyan nap, hogy ne okoznál bosszúságot!” Sissi anyja pedig egyenesen elmegyógyintézetbe küldené lányát, mert az egymás után kosarazza ki a kérőit. Egyetlen bizalmasa, nővére, Ilona, aki azonban épp frigyre készül lépni Ausztria trónörökösével, I. Ferenc Józseffel. Sissi tehát nem vágyik elrendezett házasságra és kényszer románcra. Legszívesebben egész nap lovagolna kedvenc paripáján vagy épp verseket írna arról, mi is az a szabadság, amire oly nagyon vágyik.

Házasság, mint szabadság?

Fotó: Mafab

Ha a szülői házban nincs nyugvás, tudva levő, hogy az ember a szerelméhez menekül. Akár meggondolatlanul is képes csak azért házasodni, hogy elkerüljön az otthoni zűrzavarból. Így volt ez a mi szeretett Sissinkkel is. Halálosan beleszeretett az osztrák trónörökösbe és azon nyomban igent mondott a leánykérésre, s ezzel elfogadta a császárnéi címmel járó felelősséget is. Csak hogy a közhiedelemmel ellentétben a Hoffburgbeli élet koránt sem a tündérmesékből ismert verzió. Ahogy megszabadult saját családjától, úgy kell bizony fejet hajtania újdonsült férje anyja akarata előtt. Az osztrák császári udvari etikett rendkívül szigorú és konzervatív. Ebben a rendszerben próbál a két fiatal Ferenc és Sissi boldogulni, megélni a szerelmüket a mindennapokban.

Csók, ármány, belviszály

Fotó: Mafab

A Habsburg Birodalom a 19. század második felében igencsak ingatag lábakon állt. Ugyan a magyarok ’48-as szabadságharcát sikeresen leverték, a béke időszaka koránt sem jött még el. A bécsiek zúgolódnak, nagy a szegénység és a nélkülözés. Egy fiatal koldus pár eltökélt szándéka, hogy merényletet szervez a Habsburgok ellen. A lány, Leontine elszegődik udvarhölgynek Sissi mellé. Feladata, hogy a császárné bizalmába férkőzzön, hogy aztán megölhesse. Erzsébet persze mit sem sejt, hiszen olyan vonzó számára a titokzatos erdélyi grófkisasszony, aki legalább annyira hétköznapi, mint ő maga. Férje, Ferenc József sincs könnyebb helyzetben. Öccse, Miksa ellene szervezkedik, titokban feltett szándéka lependeríteni bátyját a császári trónról, hogy ő maga ülhessen bele, oldalán a gyönyörű és szókimondó Sissivel. És ha ez még nem volna elég, Franciaország Napóleonnal az élén épp ölre készül menni Oroszországgal. Ferenc, ha tehetné, kimaradna belőle, mert új alapokra helyezné a birodalmát, egy új vasútvonal megépítésével. De mint tudjuk, a történelem általában mindig közbe szól.

Mi mindenesetre nagyon várjuk a második évadot, és együtt izgulunk Ferencért és a szépséges Sissiért, hogy a házasságuk túlélje a körülöttük zajló eseményeket.

Ez is érdekelhet:

Vakmerő szépség, aki imádta a magyarokat

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!