A hisztaminintolerancia kínzó tüneteiről és a gyógyulás folyamatáról

-

Sajnos egyre több embert érint a krónikus hasfájás, puffadás, bélgyulladás, és egyéb emésztőszervi probléma. A bőrön jelentkező elváltozások és a légzési nehézségek is aggasztó kísérőtünetek lehetnek. Roppant nehéz kideríteni, utánajárni és átlátni, hogy mi okozza a tünetegyüttest. Épp ezért sokan nem is tudják, hogy miért gyötri őket a fájdalom, miért van diszkomfort érzésük. A hisztaminintoleranciát járjuk most körbe.

A hisztaminintoleranciáról dióhéjban

A hisztaminintolerancia, más szóval hisztaminózis magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után, vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes. A tünetek nagyon szerteágazóak, a hasfájástól, a hányingeren és hasmenésen keresztül, a kiütésekig és a nehéz légzésig sokféle módon jelzi a szervezet, hogy valamivel nem tud megküzdeni.

Nemcsak a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat, hanem különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat hisztamin. A panaszokat a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza.

A gasztronómiai élvezetek szomorú módon sokakat kikészítenek, hiszen olyan finom, ízletes élelmiszerek tartoznak a legmagasabb hisztamintartalmúak közé, mint például a sajtok, a savanyúságok, a füstölt húsok, a friss tejtermékek. Sok hisztamin van az olyan füstölt árukban is, mint a szalámi, a kolbász és a sonka.

A konzervek, a feldolgozott élelmiszerek, az ízfokozók és az adalékanyagok a legnagyobb ellenségek közt vannak, meg a bor és a pezsgő is.

Bizonyos gyógyszerek is előidézhetik a hisztaminfelszabadulást. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

kép: pixabay.com

A hisztaminintolerancia azért is aljas, mert sok egyéb dolgot ki kell zárni ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálni lehessen. Ahhoz azonban, hogy az ember eljusson odáig, hogy más betegségeket kizárjon, rengeteg utánjárásra és vizsgálatra van szüksége.

Kezelés helyett gyógyítás szükséges

Sajnálatos módon a beteg sokszor egyedül marad a problémájával, mert nincs, aki összefogja a kivizsgálások menetét, nincs, aki támpontokat adna. Mivel a szakorvosok egy-egy területen belül vizsgálódnak, kezelések sora indulhat el, de ez nem vezet minden esetben gyógyuláshoz.

Nehéz dolga van annak, aki el akar mélyülni a táplálkozás és emésztés elképesztően összetett működésében, de megéri a fáradságot.
Fontos tudni, hogy a hisztaminérzékenység diagnózisát kimondani a hisztamint bontó diamin-oxidáz enzim (DAO) vérből végzett szintmeghatározásával lehet. A DAO értéke hivatalosan 10-100 U/ml között van, de a megfigyelések szerint a 20 U/ml alatti érték már járhat klinikai tünetekkel.

Egy tartalmas receptgyűjtemény hisztaminérzékenyeknek

Kicsit kétségbeejtő, hogy miként lehet a fent említett élelmiszereket és anyagokat kiiktatva táplálkozni. Az evés öröméről azonban azoknak sem kell lemondaniuk, akiknél fennáll a hisztaminérzékenység.

Kétségtelenül nagy önuralmat igényel, és persze teljes szemléletváltást is.

Rubin Eszter saját maga is érintett a hisztaminintoleranciában, így mélyen beleásta magát a témába. Könyvében alacsony hisztamintartalmú, glutén-,tej-,szója-,kukorica-,cukor-és édesítőszer-mentes recepteket gyűjtött össze, ínycsiklandó fotókkal illusztrálva.

A szakácskönyvet a Jaffa Kiadó adta ki, itt tudod beszerezni, ha érdekel.

A Hisztaminintolerancia szakácskönyv a Jaffa Kiadónál jelent meg

A test és a lélek egy egység

A testet nem lehet leválasztani a lélekről, így amikor a biológiai tüneteket vizsgáljuk, mindenképp a teljes embert kell nézni.

A test ugyanis a lélek minden rezdülésére rezonál.

A testünkkel van a legszorosabb és leghosszabb kapcsolatunk. Ha fennállnak kellemetlen tünetek, érdemes lelki síkon is vizsgálódni.

Ha bármiféle hasfájástól, bélproblémától szenvedsz, jó az emésztés folyamatán túl a lelkedben lezajló folyamatokra is odafigyelni.

Két könyvet szeretnék ajánlani azoknak, akik nyitottak erre a szemléletre.

Az egyik a fergeteges humorú, elképesztően szellemes Giulia Enders fiatal kutatóorvos Bélügyek című könyve.

A Bélügyek a Park Kiadónál jelent meg

A másik pedig Dr. Buda László Mit üzen a tested? című könyve, amiből megtudhatod, milyen üzenetet közvetít feléd a betegséged.

A Mit üzen a tested? a Kulcslyuk Kiadónál jelent meg

Ha egészség és étkezés témában még olvasnál, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Az érzelmi evés 5 leggyakoribb oka, ami a fogyás útjában is áll

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!