spot_imgspot_img
spot_img

A hazugság rejtett jelei. Így leplezd le a hazudozót!

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindannyian füllentünk, csúsztatunk. A kegyes hazugságok a mindennapjaink részei. Ám ha súlyosabb titkokról, hazugságokról van szó, érdemes résen lenni. Ha nem mondunk igazat, a testünk is rejtett üzeneteket küld. Nem tudatos reakciók ezek, de árulkodóak. Összegyűjtöttünk pár ilyet.

Szemtől szemben teljes testünkkel és lényünkkel kommunikálunk, nem csupán a szavainkkal. A testbeszéd automatikus, biológiailag kódolt. Vannak profi hazudozók, akik oda tudnak figyelni arra, hogy leplezzék ezeket a jeleket, de a legtöbb ember elárulhatja magát a non-verbális jelekkel.

Érzelmi szivárgás, minigesztusok

Amikor valaki hazudik, megpróbálja elnyomni a valós érzelmeit. Ám ez sokaknak nagy kihívást jelent, így óhatatlanul átszivárognak a mímelt viselkedésen. Paul Ekman pszichológus a felszínre törő gesztusokat érzelmi szivárgásnak nevezte el. Bizonyos érzelmekhez jellegzetes arckifejezés társul, ami egy-egy villanásra megjelenik a hazudozó arcán.

Szájrándulás, száj eltakarása

A száj körüli izmok megrándulnak a hazugságok kimondásakor, ha csak pár másodpercre is. Figyeld meg, hogy egy kitalált történet elmesélésekor a legigaztalanabb mondatok kimondásánál sokan odakapják a kezüket a szájukhoz.

A gyerekek, kamaszok még nagyon ösztönösen teszik ezt, a felnőttek már fifikásabbak, taktikásabbak, de könnyen leleplezhetik őket is ezek a minigesztusok.

kép: pixabay.com

Szemkontaktus hiánya

A szem a lélek tükre, így aztán ha nem szeretnénk, hogy belelássanak a lelkünk mélyére, kerüljük a szemkontaktust. Ha a párod, vagy mondjuk a gyermeked, el akar hallgatni előled valamit, vagy éppen belebonyolódik egy mesébe, amit ő maga is kínosnak talál, biztosan nem fog mélyen a szemedbe nézni beszéd közben. Hacsak nem profi hazudozó az illető, ám akkor a további jelek lebuktathatják!

kép: pexels.com

Kevés kézmozdulat

Biztos te is sokszor látod, hogy egyesek heves kézmozdulatokat alkalmaznak még telefonálás közben is, noha a beszélgetőpartnerük nem is látja ezeket. Sokan csináljuk ezt. Automatikusan tesszük ezt, hiszen nyomatékosítani szeretnénk a mondandónkat.

Ekman illusztrátoroknak nevezi az öntudatlan kézmozdulatokat. A hazudozó ezeket elhagyja. Nem elég csak ezt  megfigyelned. Gyanút foghatsz azonban, ha az illetőt ismered, és tudod, hogy egyébként más helyzetben gyakran él az illusztrátorokkal, vérmérséklete és habitusa miatt is.

Testi elhatárolódás és távolságtartó beszédmód

A testünk öntudatlanul is ki akar menekülni egy olyan helyzetből, amiben kellemetlenül érezzük magunkat. Aki hazudik, szeretne kimozdulni a szituációból, elhatárolódást sugall.

A hazugságot úgy is kiszúrhatod, hogy az illető a sztorijában kerüli az egyes szám első személy használatát. Például, nem azt mondja: „Nem voltam vele sehol délután.” Hanem azt: „Nem volt idő semmire munka után.”

A láb a legőszintébb testrészünk Joe Navarro volt FBI-ügynök szerint

Joe Navarro az FBI nyugalmazott ügynöke profi a testbeszéd dekódolásában. Ő azt állítja, hogy a lábunk a legőszintébb testrészünk. Rengeteg kihallgatást vezetett, így megtanulta, hogy mindenekelőtt a gyanúsítottak lábára kell összpontosítani. Néha ugyanis meg-megrándul, jelez.

Ő mondja továbbá azt is, hogy az őszinteség tekintetében a testbeszéd lábtól fejig ritkuló tendenciát mutat.

A ficánkoló lábak izgatottságot, idegességet is jelenthetnek, de a hazug mondatok elhangzásánál is beindulhat a lábmozgás, ami egyéb, fent említett non-verbális jellel együtt már jelentőséggel bír.

Joe Navarro: Beszédes testek

R.Szabó Zsuzsa

A lábak állása, a lábfej helyzete a vonzalomról is tanúskodhat, amiről már egy másik cikkünkben is olvashattál. Ha érdekel a Ha működik a kémia- a vonzalom legbiztosabb jelei cikkünk, akkor olvasd el azt is!

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

Ha kommunikáció témában még olvasnál, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

5 kapcsolatépítési trükk, ami az ismerkedésnél is hasznos

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!