spot_imgspot_img
spot_img

A használtruha-adományok is áldozatul esnek a Brexitnek?

-

Article Top Ad (AdSense)

A karitatív szervezetek számára küldött, eladásra szánt áruk az eredetigazolására vonatkozó szabályok miatt vesztegelnek a szigetországban.

Hegyekben állnak a használt áruk az észak-kelet Angliában, amely az EU egyik legnagyobb használt ruha exportőre, a Brexit azonban csapást mért erre az ágazatra is.
A North Shields-i ECS Textiles exportálásra szánt árui január óta várakoznak arra, hogy végre útra kelhessenek az EU felé, azonban a késlekedés a határokon, az óriási duzzadt papírmunka és a zavaros Brexit utáni szabályozások megakadályozzák ezt, a karitatív szervezeteknek pedig többezer fontnyi adománykiesést okoz a csúszás minden egyes hete.
Az ECS normál körülmények között minden héten öt darab 20 tonnás konténert küld a tengeren Litvániába.

A konténerek tartalmát: használt ruhákat, játékokat, bútorokat és egyéb mütyüröket Kelet-Európában értékesítik.

A Brexit óta azonban megakadtak a szállítások: az egyik konténer a litván főváros, Riga kikötőjében vesztegel, ahol vámokkal és a Kínából érkező termékekre kiszabott importtarifákkal fenyegetik.
ruhák forrás: pixbay
ruhák forrás: pixbay
Ez a késedelem azt eredményezte, hogy a raktáruk pukkadásig tele van az adományként érkező ruhákkal, amit nem tudnak elszállítani. „A befogadóképességünk végén vagyunk” – nyilatkozta James Officer, a ECS Textiles értékesítési vezetője. „Előfordulhat, hogy be kell zárnunk a boltot, mert fizikailag nincs több helyünk és ez nagyon aggasztó. A konténereink a kikötőkben vesztegelnek, ahol fizetnünk kell azért is, mert ott áll az áru, a vevőink nem jutnak az áruikhoz, minket pedig nem fizetnek ki. Megtorpant az egész folyamat.”

Mindössze egy hónappal a Brexit életbe lépése után az Egyesült Királyság cégeinek megnövekedett papírmunkával, határellenőrzésekkel, merev szabályozásokkal és az ezekből eredő késésekkel kell szembe nézniük.

Boris Johnson szerint ezek csak a kezdeti nehézségek, azonban egyre több cég jelzi, hogy a költségek és a késések további növekedése állandó fennakadásokat fog okozni az üzleteikben.
ECS Textiles, mely az egész Egyesült Királyságban rendelkezik központokkal, évi 2 millió fontos forgalmat bonyolít. Összegyűjti a jótékonysági üzletekből és az otthonokból kirakott ruhákat és egyéb apróságokat és eladja őket a kontinensen. Ezzel többezer fontot gyűjt hetente olyan célokra, mint a veteránok szervezetei, az állatvédő egyesületek vagy az egészségügy. Az egyik ügyintéző szerint egy állatvédő szervezet normális esetben heti ötezer fontot kap tőlük, most azonban csak ezret tudtak nekik adni a Brexit okozta fennakadások következtében.
A társaságnak az áruk eredetigazolásra vonatkozó szabályaival gyűlt meg a baja. Az UK-ban készült árukat plusz költségektől mentesen lehet értékesíteni az Európai Unióban. Azoknak a dolgoknak a többsége azonban, amiket az ECS kivisz az országból, Kínában készült, erre tekintettel a litván kikötői hatóságok vámot akarnak kivetni a rakományra. Ez az összeg azonban éppen a társaság profitját vinné el, ami biztosítja a cég működését.

ECS álláspontja szerint az a tény, hogy ők válogatják szét és osztályozzák az árukat elegendő kellene hogy legyen, hogy brit minősítést kapjanak.

A helyi kereskedelmi kamara támogatása ellenére a cég arra panaszkodik, hogy a kormány egyáltalán nem tett lépéseket annak érdekében, hogy az eredetigazolásra vonatkozó szabályok az esetükben is megengedjék a további kereskedelmet az Unióval.

(via The Guardian)

További cikkek ide kattintva:

Tudtad? Ilyen utat járnak be a használt ruháink

Ne ki, inkább feldobd a megunt ruhád!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!