A gyönyörű díva, aki szenvedélyesen élt és játszott

-

Vivien Leigh színpadra született. Igazi díva volt, aki nemcsak a szépségével, hanem a tehetségével is felhívta magára a rendezők és a kritikusok figyelmét. Megjelenése, kisugárzása és gyönyörű arca is legendás volt. Filmekben is feledhetetlen alakításokat nyújtott, kétszer nyert Oscar-díjat. Mentális betegsége azonban egy idő után már nagyon elhatalmasodott felette. Vivien Leigh színésznőre emlékezünk.

 

Színpadra született

Minden idők egyik legszebb nőjének tartott színésznő Vivian Mary Hartley néven született az indiai Dardzsilingben 1913. november 5-én. Apja, az angol származású Ernest Hartley, az indiai lovasság tisztje volt, anyja, Gertrude Robinson Yackje származása nem tisztázott. A kis Vivian (Akkor még a-val írta a nevét) igen korán, 3 évesen már színpadon szerepelt anyja amatőr színtársulatában. Színpadra született, ez hamar kiderült. 1931-ben nyert felvételt a londoni Királyi Színművészeti Akadémiára. Alig 18 évesen, ugyanebben az évben ismerkedett meg a nála 13 évvel idősebb ügyvéddel, Herbert Leigh Holmannel, aki azonban csöppet sem volt elragadtatva a színházaktól. Állítólag a színészeket kifejezetten lenézte. Furcsa, hogy mégis dolguk volt egymással.

 

Nem volt mintaanya

Az akkor még nagyon fiatal színésznő, 20 évesen megszülte gyermekét, Suzanne-t. Ám az anyai szerepben nem érezte magát jól. Mi több, a pár válása után a gyermek felügyeleti jogát az apa kapta. Vivient a szereplés, a mozi beszippantotta. 1934-től már filmeket forgatott. Barátai javaslatára kisebb szerepet vállalt a Things are looking up című filmben, ami egyben debütálását is jelentette. Ügynöke, John Gliddon azt mondta, hogy a Vivian Holman név nem megfelelő egy színésznőnek, és az April Morn művésznevet ajánlotta neki. Ezt ő visszautasította, de felvette a Vivian Leigh nevet. Ezzel a névvel vonult be a filmtörténet halhatatlan színészóriásai közé.

 

Szépségéről ódákat zengtek

Szépsége egyszerre volt számára áldás és átok. Kissé patetikusan fogalmazva transzcendens szépségű művésznek tartották. Első szerepeitől kezdve imádta a kritika. Mindig kiemelték elbűvölő arcát, igéző tekintetét. Ezt Vivien tehernek érezte, s nem akarta, hogy a szépsége miatt szeressék azt, amit csinál.

Sokan zengtek ódákat róla.  Tennessee Williams szerint a színésznő olyan, mint egy színes orchidea. Mások egzotikus sziámi macskához hasonlították a dívát.

Vivien Leigh színésznő
Sokan egzotikus sziámi macskához hasonlították a színésznőt. kép. wikipedia

Oscar-díjak

Vivien Leigh az Elfújta a szél Scarlett O’Harájaként írta be magát a filmtörténetbe. Annyira az övé lett ez a karakter, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy csak egy véletlen műve volt, hogy ő lehetett Scarlett. Vivien életének nagy szerelme, Laurence Olivier 1938-ban Hollywoodba utazott, itt látogatta meg őt. A néhány hetesre tervezett kiruccanás hosszabbra nyúlt, miután a szerelmesek meghívást kaptak az Elfújta a szél című film leglátványosabb jelenete, Atlanta felgyújtásának forgatására. Amikor David Selznick producer megpillantotta az angol szépséget, őt is megbabonázta a nő szépsége. A rendező odaadta Scarlett O’Hara szerepét Viviennek, holott arra már ezer jelentkezőből Katharine Hepburnt választották ki.

Elfújta a szél
Vivien Leigh és Clark Gable az Elfújta a szél című filmben kép:port.hu

A 26 éves Leigh elnyerte ezzel az alakítással a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát. (A film tíz Oscar-díjat nyert el.)

Az Elfújta a szél mellett az 1951-es  A vágy villamosa című örök klasszikusnak számító filmben is feledhetetlen alakítást nyújtott. Ezért a játékáért is megkapta az Oscar-díjat. A film másik főszereplője a szívtipró színészóriás, Marlon Brando volt.

a vágy villamosa
Vivien Leigh és Marlon Brando A vágy villamosa című filmben kép: port.hu

Egy viharos szerelem

Laurence Olivier és a színésznő között a Tüzek Anglia fölött (1937) című film forgatásán indult be igazán a kémia. Egymásra rezdültek, és menthetetlenül egymásba is szerettek.

Akárcsak egy romantikus filmben: egymás megszállottjaivá váltak. Teljesen el voltak bűvölve a másiktól. Vehemensen és nagyon szenvedélyesen szerették egymást. Igazi álompár voltak, akiket a rajongók csodálattal néztek.

Hatalmas sztárok voltak a maguk korában, szerelmük beteljesedése roppant izgalmas volt, hiszen még mindketten házasságban éltek, mikor egymásba szerettek. Egyikük házastársa sem akart válni. Kapcsolatukat megismerkedésük után, a válásokat követően, 1940-ben törvényesíthették.

A boldogságuk azonban nem volt felhőtlen, és az örök érvényű összetartozás mítoszát is szétrombolta az élet. A kiegyensúlyozott érzelmi életüket nemcsak a színészettel járó felfokozott érzelmi állapotok nehezítették meg, hanem Vivien mentális betegsége is. A magánéletben meglehetősen labilis és kiszámíthatatlan színésznőt mániás depresszió gyötörte, ráadásul többször is idegösszeomlást kapott. Hisztérikus rohamai már a forgatásokon is megnehezítette a munkát. Vivien többször is elvetélt, s ezeket a traumákat sem tudta feldolgozni. 1960-ban a pár elvált.

Vivien Leigh színésznő
Vivien Leigh és Laurence Olivier kép:wikipedia

Kihunyó fény

Életének utolsó éveit John Merivale-al töltötte, azonban nem szakította meg a kapcsolatot első férjével, Leigh Holman-nal, gyermekének apjával sem. Bár depresszióhullámai nem szűntek, tovább folytatta színházi munkásságát. 1963-ban a legjobb színésznőnek járó Tony-díjat ítélték oda neki egy musicalban alakított szerepéért. A megigéző szépségű színésznőt a tuberkolózis is gyötörte, s ez is okozta halálát. 1967. július 8-án halt meg. John Merivel hálószobájának padlóján talált rá szerelmére. A szeretett nő temetését a volt férjjel, Laurence Oliver-rel rendezték el. Vivien Leigh temetésének napján állítólag minden londoni színház fényét lekapcsolták.

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Bordélyházból a világhírnévig – Egy ikon tündöklése és összeomlása

Az Oscar-díjas Walter Matthau 4 vicces jelenete a Dennis, a komisz filmből

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!