spot_imgspot_img
spot_img

A filmzenék királya, Hans Zimmer Budapesten koncertezik

-

Article Top Ad (AdSense)

A világjárvány kezdete óta ez az első nagyszabású európai turné, amelyen Hans Zimmer 130 fős csapattal lép színpadra. Budapesten eredetileg március 3-ra volt meghirdetve a koncert, de a járvány miatt tolódik április 11-ére.  A korábbi jegyek érvényesek az új időpontra is.

Mit kell tudni Zimmerről?

A németországi Frankfurt am Mainban nevelkedett zenész anya és mérnök apa gyermekekért. Édesapját korán elvesztette, későbbi interjúiból kiderült, ez a megrázó veszteség vitte a zeneszerzés útjára.

„Apám meghalt, amikor még gyerek voltam, és ekkor a zenébe menekültem, a zene lett a legjobb barátom.”

Autodidakta módon sajátított el minden zenei tudást. Ez már gyerekkorában elkezdődött, amikor édesanyja zongorázni tanította otthon. Később beíratta zongoraórákra is, de Hans Zimmer nehezen viselte a hivatalos órák kereteit, jobban szeretett a saját szabályai és tempója szerint haladni.

Az intézményes oktatási rendszerekbe soha nem tudott beilleszkedni, összesen nyolc iskolából rúgták ki. Közben egyénileg folyamatosan képezte magát, egy interjúban azt mondta, minden tudását öállóan építette fel. Gyermekkorában nagy hatással voltak rá Ennio Morricone filmzenéi, a Volt egyszer egy vadnyugat című zeneszám inspirálta arra, hogy filmzeneszerzővé váljon.

Az Esőemberrel jött az áttörés

Karrierje kezdetén zenekarokban játszott, majd elkezdett otthon komponálni. Az áttörés 1988-ban bemutatott Esőember c. film hozta el neki, a zenei betétekért Oscar-díjra jelölték, de ekkor még nem kapta meg a szobrocsát. 1995-ben viszont már igen, a Legjobb filmzene kategóriában Az oroszlánkirály zenéjéért. Zene pályafutása azóta csak felfelé ível, ikonikus dallami a Gladiátor c. filmben is felcsendülnek, mely 2000-ben minden idők egyik legkeresettebb filmzenealbuma lett.

Azóta szinte minden rangos díjat – az Oscar mellett Grammyt és Golden Globe-ot is – bezsebelt és világhírű zeneszerzővé vált. Zimmer neve azóta összeforrt a világszínvonalú filmzenékkel, számos hollywood-i szuperprodukcióban felcsendülnek dallamai, úgymint az Eredet, a Sötét Lovag filmek, a Csillagok között, az Egyiptom hercege, vagy a Pearl Harbor – Égi háború. De az ő nevéhez köthető A Sólyom végveszélyben, Az utolsó szamuráj, A Da Vinci-kód, és több Karib-tenger kalózai film zenéje is.

Aktuális munkásságát a 2022-ben több Oscarra is jelölt Dűne c. filmben is viszonthallhatjuk.

Mit kell tudni a koncertről?

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy mindenképp tájékozódjunk az aktuális járványügyi szabályokról, mielőtt jegyet vásárolnánk. Ezt a koronavirus.gov.hu oldalon tehetjük meg, itt naprakész információkat találunk arról, hogy kell-e védettségi igazolvány stb.

A Papp László Sportarénában tartják, jegyet az Eventim oldalán vehetünk. Nagyon kevés maradt, úgyhogy ha szeretnénk menni, érdemes minél hamarabb lecsapni rá. Facebook esemény hasznos infókkal itt.

Egy egészen különleges, életre szóló élmény. Hatalmas energiák, ismerős és egyben csodás dallamok, hidegrázós pillanatok. A legutóbbi magyarországi koncerten volt szerencsém részt venni, nekem ezt adta Hans Zimmer és profi csapata azon az estén. Hangolódásképp hoztunk néhány fantasztikus videót, ahol a zeneszerző munkásságba tekinthetünk.

Forrás: Eventim, Wikipedia, Youtube

Új időpontban Hans Zimmer koncertje

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!