A fiataloké a jövő

-

Interjú Csabai Bernadettel, a B COOL Magazin fiatal újságírójával, aki már 12 évesen online tinimagazint készített és azóta is töretlen az elhivatottsága a szakma iránt. Bernadett egyik legnagyobb álma, hogy oknyomozó újságíróvá váljon, ami – az eddigi munkásságát és elhivatottságát elnézve, pár éven belül be is következhet.

Hogyan vált Bernadett újságíróvá?

„Szerintem nagyon fontos mindenkinek visszatekinteni arra, hogy gyermekkorában mit szeretett csinálni. Ilyenkor még az emberre nem pakolódnak rá az élet súlyai, nem veszik el az elvárások és a kötelezettségek között. Akkor még az őszinte érdeklődés dominál.”

Bernadett már gyermekként, a betárcsázós internet korában érdeklődött az online magazin szerkesztése iránt. 12 évesen saját, tiniknek szóló internetes oldalt szerkesztett. Az internet adta lehetőség mellett pedig anyanyelvünk szépsége és változatos kifejezésmódja hatott rá igazán.

„Szeretem a magyar nyelvet, elképesztően kifejező és változatos. Emlékszem, már a gyerekkori olvasmányaim során beleszerettem, és ez azóta sem változott. Amire például az angol nyelvben csak egy-két kifejezés létezik, az magyarul sokkal színesebben leírható, csodás metaforákkal, hasonlatokkal. Az ezekkel való játék az újságírás legjobb része.

Milyen témákról szoktál cikket írni? Hogyan választod ki a témákat?

– „A szociális érzékenység az, ami a leginkább jellemző rám. A társadalom számára fontos témákról szeretek írni, ami segítséget nyújthat nehéz helyzetben lévőknek. Ha szeretnék kiemelni néhányat, nemrég az UNICEF-fel készítettem interjút a gyerekek mentális állapotáról. Körbejártuk, hogy hová fordulhat egy fiatal, ha családon belüli vagy iskolai bántalmazás éri és milyen formában kaphat segítséget. Ha csak egy ember elolvassa a cikket, és pozitív irányba mozdítja az életét, már megérte.

Előtte pedig a Vakvezető kutya-Kiképző Központ vezetőjével beszélgettem a kutyák kiképzéséről és arról, hogy hogyan tud igényelni valaki ilyen jellegű segítséget. Nagyon érdekes beszélgetés volt, rendkívül tisztelem az ilyen munkát végző embereket és hálás vagyok, hogy lehetőségem van belelátni a tevékenységükbe, és ezt megoszthatom az olvasókkal is.”

Hogyan kerültél a médiába, illetve a B COOL-hoz?

Az ELTÉN szereztem mesterdiplomát média szakon és azóta az újságírás az életem részévé vált. Másfél éve dolgozom a magazinnál, a Facebookon egy álláshirdetésükre jelentkeztem.

Ilyennek képzelted el ezt a munkahelyet?

„Igen, sőt jobb, mint amilyennek képzeltem. Gyakornoki éveim alatt szembesültem vele, hogy az érdeklődési köröm és kiadott témák nem mindig keresztezik egymást. Egyébként is vannak a médiának olyan területei, ami egyáltalán nem az én terepem: például a bulvár, vagy a propaganda. Ezekkel soha nem tudtam azonosulni és nem is akartam ilyen témákról írni. A B COOL megmutatta, hogy van olyan lap is, ahol arról írhatok, ami kedves a szívemnek, ami érdekel, amit fontosnak tartok. Nem fognak olyan témákat rám erőltetni, amivel nem tudok azonosulni.”

Van olyan terület, ami kifejezetten érdekel?

„A pszichológia, az áll hozzám a legközelebb. Érdekel, hogy miért olyanok az emberek, amilyenek, hogyan válik valaki sikeressé és milyen életút kell ahhoz, hogy ugyanaz ember függőségek felé forduljon, vagy akár bántson másokat. Szerintem senki nem születik rossznak, gonosznak, hanem azzá válik bizonyos dolgok által, amik érik az életeben. Semmi nem fekete-fehér, egy ember sem jó vagy rossz, hanem bizonyos hatások által megy jobbra vagy balra az életben. És ennek a folyamata érdekel engem nagyon.

Csabai Bernadett cikkeit itt tudjátok elolvasni.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!