spot_imgspot_img
spot_img

A Delta mutáns egyre többet hallatt magáról, semmi jót nem ígér

-

Article Top Ad (AdSense)

Három ország adott ki ma közleményt a koronavírus delta mutánsával kapcsolatban, Izrael, Norvégia és Franciaország.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről azt közölték, hogy az először Indiában azonosított mutáció egyre inkább dominánssá válik világszerte, sokan pedig aggodalmukat fejezték ki a különböző vakcinák a mutációval szembeni hatékonyságát illetően.

Izraeli adatok szerint kevésbé hatékony a Pfizer/BioNTech-vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus delta variánsa ellen.

64 százalékban akadályozta meg a fertőződést, ugyanakkor 93 százalékban elejét vette a súlyos megbetegedés kialakulásának – írta a Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja, a ynet hétfőn.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos.

Az Indiából eredeztetett delta variáns okozta negyedik járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

Közben a norvégok felfüggesztik a járványügyi korlátozások végső szakaszának feloldását a koronavírus új, fertőzőbbnek tartott delta variánsa miatt.

Erna Solberg miniszterelenük  leszögezte, a járványügyi adatok egyelőre nem adnak okot aggodalomra, nem lehet kizárni a járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámát sem. Hozzátette: elsősorban az oltatlanok, valamint az oltás eddig csak első adagját felvevők vannak veszélyben.

Norvégiában június közepén kezdték meg az enyhítéseket a járvány lassítására hozott utolsó korlátozásokon, a hétfői bejelentés értelmében azonban ezek feloldásáról legkorábban július végén döntenek.

A francia kormány szerint lehetséges, de nem törvényszerű július végén egy negyedik hullám.

Megvan a lehetősége Franciaországban, hogy már július végén kialakul a koronavírus-járvány negyedik hulláma a fertőzőbb delta variáns térnyerése miatt, amennyiben nem gyorsul az oltási kampány – jelentette ki  hétfőn Gabriel Attal kormányszóvivő.

Vasárnap este Olivier Véran egészségügyi miniszter fejezte ki félelmét amiatt, hogy a delta variáns akár már a hónap végén újabb járványhullámot okozhat.
„Nem egészen egy hete a járvány ismét terjed, a delta variáns különösen fertőző, különösen aggasztó, és egyre gyorsabban teret nyer” – fogalmazott a kormányszóvivő a France Inter közrádióban. Hozzátette: „megduplázódik szinte minden héten, már a fertőzések 30 százaléka köthető a delta variánshoz, és vannak körülöttünk példák, amelyek azt mutatják, hogy ez a járvány berobbanásának előjele lehet” – tette hozzá.
Arra a kérdésre, vajon mekkora a kockázata annak, hogy július végén berobban a negyedik hullám, azt válaszolta, hogy „ez egy lehetőség, de nem törvényszerű, mivel az oltás a legfőbb eszköz annak megakadályozására, hogy a kórházakat elárassza egy újabb hullám”.
„De Nagy-Britanniában láttuk a robbanást, amely az első jelekhez képest nagyon gyorsan történt, és tekinthetjük úgy, hogy ugyanezeket a jeleket látjuk jelenleg hazánkban is” – hangsúlyozta Gabriel Attal. A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának több mint a fele, 35 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltás legalább egy adagját, 24,5 millió ember, a lakosság 36 százaléka pedig már mindkét adagot felvette.

Ausztriában a stabilan alacsony számú új koronavírusos megbetegedések ellenére  aggodalmat okoz a delta variáns terjedése, ezért egyes tartományokban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket az oltás felvételére késztetni.

MTI

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!