spot_imgspot_img
spot_img

A csapatbemutatókkal ma elkezdődik Budapesten a Giro d’Italia Nagy Rajt!

-

Article Top Ad (AdSense)

Ma délután a csapatbemutatókkal kezdetét veszi az idei Giro d’Italia, amelynek nyitószakaszait május 6-8. között hazánkban rendezik. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt pénteki, első versenynapja előtti utolsó hivatalos sajtóeseményen Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a háromnapos rendezvény rendőri biztosításáról, valamint a forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról árult el fontos információkat. Bodor Ádám, a BKK Mobilitásfejlesztés igazgatója szintén utóbbi témához kapcsolódóan a fővárosi közlekedési lehetőségekről és járatsűrítésekről adott lakossági tájékoztatást, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pedig a Nagy Rajt hosszútávú gazdasági és sportszakmai előnyeiről beszélt.

A mai napon, a csapatbemutatókkal veszi kezdetét a budapesti Hősök terén a legendás olasz országúti kerékpáros-körverseny, a Giro d’Italia, amelynek nyitószakaszait május 6-8. között hazánkban rendezik. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon a világ legjobb kerékpárosait láthatjuk testközelből, ráadásul három magyar sportolónak, Fetter Eriknek, Peák Barnabásnak és Valter Attilának is szurkolhatunk.

A három, hazánkban rendezett szakasz (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. Többek között erről is beszélt az első versenynap előtti utolsó hivatalos sajtóeseményen Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz

„A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője láthatja majd a Dunántúl, Budapest, illetve a Dunakanyar legszebb látványosságait, tájait és műemlékeit” – osztotta meg gondolatait a kormánybiztos. „Ez az esemény az országmarketing mellett a magyar profi és amatőr kerékpársport fellendülését, a kollektív közösségi élményt, valamint a hazai közlekedés kultúráját, infrastrukturális ügyének fejlődését is szolgálja. Már 2020-ban nagyon készültünk a megrendezésre, de fájó szívvel, a nemzetközi szervezői csapattal, az RCS Sporttal közösen úgy döntöttünk, hogy a pandémia miatt csúsztatnunk kell. Most viszont két évnyi várakozás és megfeszített háttérmunka után végre itt vagyunk, és ma, a csapatbemutatókkal elkezdődik a Nagy Rajt, ráadásul három magyar sportolóval a mezőnyben. Szurkoljunk nekik együtt!”

A Nagy Rajt kiemelt fontosságú esemény a főváros, valamint az ország teljes lakossága, illetve hivatalos szervei számára is. Éppen ezért fontos, hogy a versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól mindenki időben tájékoztatva legyen.

„Három ütemű biztosítással készülünk. A központi helyszínek; a Hősök tere, a Budai Vár, a rajt- és a célvárosok, illetve az átmenő települések helyi biztosítása rutinfeladat. A bonyolultabb a közel 400 kilométeres magyarországi versenyútvonal teljes, vagy időszakos lezárásnak megoldása, ezt egy 30 fős központi stáb koordinálja majd Budapestről, többszáz munkatársunkat irányítva. Ennél is nagyobb kihívásnak ígérkezik a versenykonvoj zavartalan közlekedésének biztosítása, amit egy szűk stáb kezel majd és próbálja a lehető legjobb módon megoldani azt, hogy a szurkolók ne zavarják a versenyzőket. Ezúton is kérjük a lakosság türelmét a korlátozások miatt, illetve megköszönjük azt is, ha kulturáltan és sportszerűen biztatják majd a sportolókat” – nyilatkozta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak miatt minden, utakon közlekedő személy online útvonaltervezőt használjon.

Bodor Ádám, a BKK Mobilitásfejlesztés igazgatója a fenti témához kapcsolódóan a fővárosi közlekedési lehetőségekről és járatsűrítésekről adott lakossági tájékoztatást: 

„A közösségi közlekedés már mától átszerveződik Budapest azon szakaszain, amelyek érintik a rendezvényt. Mai nap délután és szombaton például a központi helyszínnek számító Hősök terére az M1-es metró sűrűbben közlekedik, a verseny miatt lezárt utakon a menetrendszerinti autóbuszjáratok pedig ideiglenesen megváltozott útvonalakon haladnak majd. Megkérjük a Budapesten szurkolókat, hogy azok, akik nem gyalogosan, vagy éppen kerékpárral érkeznek a helyszínekre, azok a közösségi közlekedést válasszák. Releváns információkat a Nagy Rajt, vagy a BKK hivatalos honlapjain találnak, de az utazásuk megtervezéséhez és akár a jegyvásárláshoz óriási segítség lehet számukra a BudapestGo applikációnk is” – nyilatkozta Bodor Ádám. 

Bodor Ádám

Ezen a napon debütált a Hősök terén található hivatalos szurkolói zóna, a Giro-falu is. A sajtóeseményen pedig részt vett a Giro d’Italia versenyigazgatója, Mauro Vegni is, aki óriási dolognak nevezte, hogy kétéves csúszással ugyan, de végre megrendezhetik nálunk a Nagy Rajtot.

„Köszönet a magyaroknak és Magyarország Kormányának azért a baráti és testvéri fogadtatásért, amelyben részesítenek minket, valamint a versenyt. Örömmel láttuk, hogy Budapest-szerte, illetve a versenyszakaszok menti régiókban milyen óriási népszerűsítés folyik, és már most látszódik, hogy péntektől hatalmas szurkolásra, és nagy közösségi aktivitásokra lehet az útvonal mentén számítani. Reméljük, a Giro Önöknek is azzá válik a Nagy Rajtnak köszönhetően, mint amit számunkra, olaszoknak és nekünk, szervezőknek jelent!”

További információk a Nagy Rajtról a www.girohungary2022.hu-n. A budapesti és más versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól, valamint a rendőrségi hírekről a www.police.hu, a fővárosi közösségi közlekedést érintő információkról előzetesen a www.bkk.hu, az aktuális forgalmi változásokról pedig a bkkinfo.hu oldalakon tájékozódhatnak. Az ideiglenes parkolási tilalmak miatt elvontatott személygépkocsikkal kapcsolatos kérdésekben az érintettek a +36 80 180 780-as ingyenes telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!