spot_imgspot_img
spot_img

A családtól örökül kapott emlékek, traumák felismeréséről és kezeléséről

-

Article Top Ad (AdSense)

Családtagjaiktól, felmenőinktől örökül kapott rejtett örökségünk nagy befolyással van az életünkre.  A traumák, a megakadások, a rossz választások mögött bizony sokszor egy mélyebb, családi tudattalan áll. A családtól kapott minták, emlékek, beidegződések hihetetlen összetett világába kalauzol el a Transzgenerációs történetek című könyv.

 

Generációs örökségek

Sokan érzik úgy, hogy egy ismétlődő, rossz minta alapján választanak párt, vagy éppen egy reménytelenül nagy megakadás miatt nem képesek a vágyott életminőségben élni. Vannak, akik egy gyötrő trauma, betegség, lelki krízis, megrázó életesemény, szenvedélybetegség miatt érzik úgy, hogy mélyebbre kell ásniuk önmagukban.

Néha azonban a saját életút mellett meg kell vizsgálni a felmenőkét is, és a családi kötelékek minőségét is. Az egyre meggyőzőbb pszichológiai kutatások, esettanulmányok miatt sokat hallani, olvasni arról, hogy a felmenőink egyéni és családi veszteségei beleszólnak a hogylétünkbe. A családi múlt hatással van a kapcsolati hálóinkra, a párválasztásunkra, az önértékelésünkre.

Feldolgozatlan veszteségek, halálesetek, családi szerepek körüli gondok, borzasztó történelmi események megélése is bekerül a generációs örökségek tárába.

A Transzgenerációs történetek című könyv szerzői a témában szerezett tapasztalataikat, terápiás eseteiket írják le a lelki gyógyuláshoz új perspektívákat nyitó módon.

Transzgenerációs történetek Hvg könyv
kép: hvgkonyvek.hu

Családi tudattalan

Szondi Lipót magyar pszichológus zseniális felfedezése a családi tudattalan. Szondi meggyőződése volt, hogy a család tudattalanja befolyásolja, hogy az egyénnek milyen hajlamai, szenvedélyei, pályája, hivatása, betegsége alakul ki. Afféle rejtett génként bizony ezt a családtagokon átívelő közös tudattalant is számításba kell venni az önelemzésnél. A könyv részletesen kitér erre is.

 

Kényszersors

Szondi módszere szerint a sorsanalízis a család történetének megismerésén alapul.  A Szondi-elmélet meglehetősen nagy hatással van a 21. századi terapeutákra is. A kényszersors azt jelenti, hogy az utódok tudattalanul is másolnak, követnek, s ezáltal megismétlik az elődök hibáit, tévedéseit, s ami keményen hangzik: bűneit, tragikus életeseményeit is. Ez a felismerés lehetővé teszi a leszármazottaknak, hogy kimunkálják, megalkossák a saját, a végzettől megszabadító sorsukat. A könyv esetleírásai erre hoznak konkrét példákat.

Hús-vér, létező emberek terápiáin keresztül akár magára is ismerhet az olvasó.

család
kép:pixabay.com/free

 

A ki nem beszélt múlt árnyékában

Egészen megdöbbentően hangzik, de a könyv kitér arra is, hogy vannak családi kísértetek, elgyászolatlan elődök, transzgenerációs fantomok. Léteznek olyan álmok, fantáziák, amelyek a személyes élettörténetből nem magyarázhatóak, csak a család történetének ismeretében. Ennyi rejtélyes dolog feltárása is fontos lehet a tudattalan félelmeink, szorongásaink, tévcselekedeteink felismerésekor és kezelésekor. A Transzgenerációs történetek részletesen mesél ezekről.

családi örökség
kép: unsplash.com/James Forbes

 

Családfa feldolgozása

A könyvben az egyik kedvenc fejezetünk a Családi örökségeink – Gyakorlatok című. Dr. Koltai Mária oszt meg ebben hasznos információkat a témára nyitott olvasókkal. Pár kérdés, amit meg kell vizsgálni a családfa (legalább 3 generációig visszamenőleg) felállításánál, kutatásánál:

  • Milyen kiemelkedő események befolyásolták döntően az életünket?
  • Milyen lelki, szellemi, társadalmi értékek irányították az életünket?
  • Kit éreztem magamhoz legközelebb?
  • Milyen volt a szüleim egymáshoz való viszonya?

Ezek megválaszolásához persze szükség van a felmenőkkel való bensőséges kommunikációra is, hiszen ahány családtag, annyi nézőpont.

A téma tehát érzékeny és mély, a könyv elolvasása után biztosan élesebben kezded látni a problémáid megoldásának lehetőségeit.

Fontos: A családtörténet kincsesbánya is, hiszen az elődöktől kapott érdemek, szellemi kincsek, tehetségek, erők ott munkálkodnak bennünk is. Ezeket az erőforrásokat is jó felismerni!

A könyvbe itt bele is tudsz lapozni hvgkonyvek.hu/konyv/transzgeneracios-tortenetek

Cikkeink hasonló témában:

Inspiráló gondolatok, hogyan győzd le a pesszimizmust

10 fontos üzenet a kamaszkori énemnek

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!