spot_imgspot_img
spot_img

A Covid árnyékában

-

Article Top Ad (AdSense)

Életünk részévé vállt a vírus, amire senki nem számított. Megérkezett, tarolt és felborította a régi élet rendjét. Azt már a szakemberek is elmondták, maradni fog velünk. Nem az a kérdés, hogy a pandémia mikor csitul, hanem hogy milyen mértékig.

Fotó:pixabay A PCR tesztekre szükség van.

Rendeletet adtak ki a műtétek előtti PCR tesztekről

Az alapvető jogviszonyok érdekét alapul véve a kormány közölte a PCR tesztekre vonatkozó helyzetet, melyet törvénybe is iktatott.

Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét arra kérték, hogy hatálytalanítsa azt a rendelkezését, amely szerint védettségi igazolvány hiányában csakis önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nyilatkozata szerint, „Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, és minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre”.

Hozzátették, miszerint az egészségügyi ellátásban alanyi jogon használható műtétek esetében is, nem szükséges a PCR teszt, ha valaki már átesett át PCR-teszten, beoltatta magát, illetve 4 hónapon belül átesett koronavírus-fertőzésen. A kormány álláspontja szerint, mivel a magyar állampolgárok ingyenesen vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást, nem lehet indokolt, hogy az állampolgárokat sújtsa a műtét előtt álló betegek a PCR-teszt költsége.

A Magyar Közlönyben megjelent 469/2021. (VIII. 6.) kormányrendelet, a címe szerint „a tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjét” szabályozza.

Fotó:pixabay Harcolunk a Covid ellen de terjednek a mutánsok

Gyorsan terjed és betegít a DELTA

Nemcsak könnyebben terjed, de lappangási ideje is rövidebb és másfajta tüneteket is okoz a koronavírus delta variánsa – hívta fel a figyelmet a kormányzati koronavírus portál.

Ennek okán új kormányrendelet szabályozza a PCR tesztek értékelését. Előtérbe került egy új kormányrendelet, mely lapján a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Az általános tünetek: szaglásvesztés ritka, inkább a légzőszervi, náthaszerű panasz a jellemző.

Meghalt egy beteg és újabb 52 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 76 beteget ápolnak kórházban, 12-en vannak lélegeztetőgépen. Csaknem 5 millió 642 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 millió 480 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

Gyerekeket teszteltek a Pfizer és a Moderna vakcinájával

Mivel a 5-11 éves korosztályban észleltek több mellékhatást is, tovább vizsgálódtak a szakemberek a témában. Bár az esetek ritkák, mégis vannak olyan mellékhatások, amik nem kielégítőek, ezért a kutatásokat ki kell terjeszteni-írja az ABC News. Az 5 év fölöttiek körében június elején, az 5 év alattiak között pedig június 21-én kezdte el tesztelni oltóanyagát a Pfizer.

A Moderna úgy tájékoztatta a médiát, hogy ugyan célkitűzése kiterjeszteni a kísérleteket és ezek lefolyásáról folyamatosan informálja az amerikai gyógyszerfelügyeletet, de még nem tudnak ehhez a korosztályhoz mérten releváns információkat szolgáltatni. A Moderna eredetileg az év végére vagy a jövő év elejére tarja megvalósíthatónak, hogy vészhelyzeti használatbavételi engedélyt kér ennek a korosztálynak.

FDA azt írta: „A tanácsadó bizottság néhány tagja úgy vélekedik, hogy a fiatalabb korosztályokban végzett vizsgálatokban a beadott hatóanyag hosszabb követési időt igényel.”

Fotó:pixabay Meváltozott az élet és a rend a pandémia hatására. Szakemberek szerint ez így is marad

A járvány és mi

A közmédiákban közzétett hírek szerint meg fog érkezni a negyedik hullám. A szakemberek és a virológusok egybehangzó véleménye szerint is, szeptember-október környékén várható az újabb tetőzés. Ez egybecseng a tavalyi év tapasztalataival. A virológiai erőfeszítések, a vakcináció ugyan nagyban pozitív irányba tudja lendíteni a pandémiát, viszont ez még korántsem elegendő a COVID-19 legyőzésére. Küzdeni tudunk a vírus ellen, vakcinákat elkészíteni, amik immunizálják az emberi szervezetet. Helytállunk a különféle variánsok megjelenésével szemben, de a végleges megoldások még váratnak magukra.

Társadalmi kérdéseket feszegető és az élet minőséget befolyásoló tényezővé vált a vírus. Nem voltunk rá felkészülve, nem is gondoltuk volna, hogy ez vár az emberiségre, de most itt van. Mindet befolyásol. A humán szférát, a gazdaságot, a mindennapok menetét. Ennek eredményeképpen megváltozott a világnézetünk és máshogy látjuk saját magunkat is.

A gazdasági következmények még hosszú évtizedeken át sújtani fogják a társadalmi lét alapvetéseit, nem beszélve a „megszokott” életrendről. A változás velünk van és folyamatos. A szakemberek erőfeszítései által már tudjuk befolyásolni, de uralni, úrrá lenni lehetetlen. A pandémia által meghozott szabályok, megkötések és törvényileg létrehozott társadalmat védő intézkedések azok, amik mentén élhetővé válhatnak a mindennapok. Egyet viszont senkinek nem szabad elfeledni, az élet nem áll meg csak átalakul.

Na már csak ez kellett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozata szerint újabb baljóslatú vírus ütötte fel a fejét. A marburgvírus akár életveszélyes is lehet, melyet Nyugat-Afrikában találtak. Néhány hónappal korábban mutatták ki a vírust, mely Guineában, a déli Guéckedou prefektúrában bukkant fel. A marburgvírus nagyban hasonlít az ebolára, terjesztői szintén a denevérek lehetnek a szakemberek szerint. Az első vizsgálatokat a Pasteur egészségügyi intézet végezte el Szenegál fővárosában, Dakarban. A megvizsgált személy és a vele kapcsolatba lépő emberek felkutatása és a vírus izolálása nehéz feladat. A koronavírussal elfoglalt hatóságok roppant nehéz kihívás előtt állnak.

„Meg kell fékezni a marburgvírust, mielőtt messze és távol elterjedne” – jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

 

Forrás: Infostart, MTI,

Fotó: Pixabay

Olvass Tovább:

 

Hamarosan megérkezik a koronavírus lambda-variánsa

Most már biztosan állítják lesz negyedik hullám

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!