spot_imgspot_img
spot_img

A corgik, akik II. Erzsébet királynő szívét is elrabolták

-

Article Top Ad (AdSense)

A corgi Nagy-Britanniából származó rövidlábú terelőkutya. Előkelő helyre, még a Buckingham-palotába is bekerült jelentős számú fajtaképviselővel. II. Erzsébet brit királynő rajong a kis „mosolygós arcú”, öntudatos ebekért. A nemzetközi corgi nap június 4-én van.

 

Rövid láb, hosszú test, nagy szív

A corgit gyakran hasonlítják a rókához, kinézete, bátorsága és ravaszsága miatt. A zömök, nagy fülekkel megáldott fürge kutya rendkívül játékos. Nagy mozgásigénye van, és örömmel futkározik a mókásan rövid lábaival. A két brit terelőkutya-fajta a cardigan welsh corgi és a pembroke welsh corgi. Könnyen összetéveszthető a két kutyafajta. A cardigan welsh corginak hosszú farka van és átlagosan 30 cm-es marmagassággal rendelkezik, így kicsivel nagyobb, mint a pembroke. Az állatok tereléséhez alkalmazott ebek imádják a rohangálást, taníthatóak, idomíthatóak is. A „walesi törpekutya” nem kifejezetten a könnyű súlyú, ölbe fekvős típus. A tömör, szinte földre lógó hasú ebeknek nagy népszerűséget hozott, hogy II. Erzsébet királynő kedvencei lettek.

Corgi kutya II. Erzsébet kedvence
kép: Envato Elements

Corgik a palotában

Erzsébet királynő fiatalon, 7 éves korában kapta meg az első corgiját, akit Dookie-nak hívtak. Erzsébet a 18. szülinapjára kapta meg Susannát, azt a corgit, akinek a leszármazottjai egészen az elmúlt évekig a királynő körül rohangáltak. (Egyiküket állítólag még a nászútjára is magával vitte) Mintegy 30 kutya élvezhette az uralkodói ebeknek kijáró előkelő életet. A brit királynő kutyafajta iránti töretlen és megkophatatlan szeretete mai napig tart. Bár Erzsébetet nagyon lesújtotta Whisper nevű utolsó corgijának 2018-an bekövetkezett halála, 3 évvel később azonban újabb tömör törpekutyák érkeztek a palotába.

Egy animációs mese a királynő kutyáiról

A királynő kutyája című 2019-ben bemutatott belga animációs film bár családi mozinak készült, sok szülő szerint inkább felnőtteknek való.A grafika aranyos, ám a történet valóban sok olyan elemet, kiszólást, utalást tartalmaz, amit inkább a szülők, felnőttek számára mókás vagy ironikus.

A történet abszolút a corgikra fókuszál: a brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg a kutyabarát II. Erzsébetet. A Buckingham-palota eddig is ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, Rex, az izgága rosszcsont minden szabályt felrúg tappancsaival. A királyi család legnagyobb rosszcsontja Rex. Bár sok bajt, galibát okoz a szeleburdi eb, cukiságával elbűvöli a gazdit. Ám fordulat következik be a kényelmes életébe, Rex a féltékeny társai miatt az utcára kerül, a luxuséletről le kell mondania. Útja, kalandjai során a négylábúnak meg kell tanulnia, hogyan váljon nemes lelkű ebbé, miközben a barátság lényegét is megérti.

Kapcsolódó cikkeink:

Szórakoztató, szívmelengető, megható kutyás könyvek

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

Állatvédelem és környezeti nevelés szívvel-lélekkel

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!